Bilal Emin Turan Ekonomik düğüne hazırlık
HABERİ PAYLAŞ

Ekonomik düğüne hazırlık

Tıpkı tatil planı gibi evlilik hazırlıklarına da ‘erken rezervasyon’ mantığıyla aylar öncesinde başlanması aile bütçelerine önemli katkılar sağlıyor. Düğün salonlarını şimdiden ayırtanlar yüzde 30-50 arasında tasarruf ediyor. Mekan sahipleri en ucuz alternatifin kış düğünü olduğu konusunda hemfikir...

ERKEN DAVRANAN KAZANIR

Yuva kurma heyecanı çiftlerin hazırlık aşamasında bazı hesapları tam yapamamalarına neden olabiliyor. Oysa evlilik hazırlığında ‘planlama’ en can alıcı nokta. Genelde söz, nişan derken evlilik için 1 yıllık hazırlık süreci oluyor. Bu da çiftlerin hazırlık yapmaları için uygun bir zaman. Ancak bu zamanı iyi kullanmak cepten çıkacak paranın da miktarını belirliyor.

Haberin Devamı

YILDA 700 BİN EVLİLİK

Türkiye’de evlilik sektörünün büyüklüğü 50 milyar lira civarında. Yılda ortalama 600-700 bin kişi evleniyor. Geçen yıllarda ortalama evlilik masrafı ise 50 bin lira civarındaydı. En popüler düğün ayları haziran ve ağustos. Düğünlere gelen ortalama davetli sayısı 250. Eşyaları bir kenara bırakırsak en büyük maliyet düğün, yani davetliler için tutulan salonlar.

12 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

12 bin liradan başlayan düğün salonu fiyatları, davetli ve mekanın özelliğine göre 100 bin liraya kadar çıkıyor. Bu maliyeti düşürmek elinizde. Bunun ilk yolu kış düğünleri. Yaz aylarında düğün planlıyorsanız ikinci yolu da erken rezervasyon ve pazarlık.

Sekiz markasıyla evlenmek isteyen çiftlere hizmet veren ve yılda 500 düğün organize eden LifeGroup’un kurucusu ve ortağı Erdem İpekçi bu anlamda çiftlere çok önemli tavsiyelerde bulundu. İşte ekonomik düğünün şifreleri...

MAYIS İTİBARIYLA ZAMLANIYOR

Düğün denilince herkesin aklına yaz gelir. Fakat genel düşüncenin aksine kış düğünü, yaz aylarında yapılan düğünlerin tersine masalsı bir hale bürünebilir. Üstelik kış düğünü organizasyonu, yaz düğünlerine göre daha ekonomik. Sadece aralık, ocak ve şubat olarak düşünmeyin.

Mart, nisan, ekim ve kasım ayları da radarınızda olsun. Mayıs sonrasında fiyatlar artıyor. Kış düğünü yaz düğününe göre en az yüzde 30-40 avantajlı.

Haberin Devamı

YEMEKLERDE İNDİRİM

Sadece davet mekanının anlaşmasında değil, gelinlik firmaları veya süsleme firmalarını da düşünürseniz çok daha ilgi alaka ve hızlı geri dönüşle daha uygun satınalmalar yapabilirsiniz. Örneğin; yaz sezonunda 200-250 TL fiyat aldığınız alkollü yemekli düğün için aynı mekanda kış sezonunda 150-200 TL arasında fiyatlara ve alkolsüz paketlerde 100-150 TL’lere anlaşabilirsiniz.

Ekonomik düğüne hazırlık

LİSTE OLUŞTURUN

Düğününüzü 100 bin TL’ye de 20 bin TL’ye de mal edebilirsiniz. Bunun için öncelikle yapmanız gereken ekstra taleplerinizi, içerikleri buna göre organize etmek ve düğün ajandanızı belirlemek. Örneğin; düğününüzü kokteyl şeklinde, hafta içi ve kışın ya da bahar ajandasında gerçekleştirmeniz durumunda bile yüzde 50’den fazla avantaj sağlayabilirsiniz.

GÜNDÜZ ALTERNATİFİ

Gündüz nikah seremonilerini tercih ederek 200 kişilik bir kokteyl için 10 bin TL gibi bir bütçeyle anlaşma yapabilirsiniz. Gündüz davetinizi kokteyl ikramları yerine yemekli bir davete çevirirseniz bu bütçe 20 bin TL olur. Ama bunu akşam yaparsanız da maliyetin 30 bin TL’ye yükselmesi muhtemel.

Haberin Devamı

KATILIM KIŞ VE BAHARDA YÜKSEK

Kış düğününün yaz düğününe göre en büyük avantajı maliyet kalemi gibi görünse de diğer bir avantajı da katılım oranıdır. Kış ve bahar dönemi davetlerinde katılım daha yüksek oluyor. Yaz düğünlerinde pek çok düğün ve davetin aynı güne denk gelmesi, yaz tatillerinin araya girmesi gibi nedenlerle misafir sayısı beklenenin altında kalıyor. Örneğin; 250 kişi beklenirken 200 kişinin gelmesi, düğün salonu için baştan 50 kişilik fazla para ödenmesi anlamına geliyor.

SOSYAL TESİSLER

Sosyal tesisler pek çok etkinlik gibi düğün organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyor. Ekonomik bir düğün organize etmek için özellikle bu tesisleri tercih edebilirsiniz. Sosyal tesisler, kışın normal düğün salonu ücretinin yarısını talep edebiliyor. Bu alternatifi de iyi araştırın.

BALAYI İLE BİRLEŞTİRİN

Geç saatte müzik kısıtlaması ve kiranın belli saatleri kapsaması gibi kurallar mutluluğunuzu bölmesin. Bunları yaşamamak adına ülkemizde kış aylarında hizmet veren doğa harikası tesislerden birini tercih edebilir ve hem balayını hem de düğününüzü birleştirebilirsiniz. Böylece düğün organizasyonundaki saat sorunu ortadan kalkarken, düğün masrafıyla birleşen balayı ücretinden de tasarruf etmiş olursunuz.

HAFTASONU BU GÜNE DİKKAT!

Doluluk günleri arasında cumartesi ilk sırada, pazar ise ikinci. Davetinizi cuma akşamına yönlendirirseniz hem haftasonu avantajını hem de maliyet avantajını yakalayabilirsiniz.

Ekonomik düğüne hazırlık

2020 TALEBİNDE ARTIŞ VAR

2020’yle ilgili düğün taleplerinin geçen yıla göre daha fazla olduğuna da dikkat çeken Erdem İpekçi, ”Bunda ülke ekonomimizin daha da iyileşmesi beklentileri, kredi faiz oranlarının düşmesi ve huzur ortamının pekişmesi gibi nedenler etkili” dedi.

Ekonomik düğüne hazırlık

İpekçi şöyle devam etti: “Düğünlerdeki misafir sayısı ortalamasının da düştüğünü gözlemliyoruz. Butik düğünler gittikçe daha da tercih ediliyor. Kalabalık gündüz seremonileri ve nikahları sonrasında da akşam daha küçük sayılı yemek ve kutlamalar da eklenerek gerçekleşen davetler de tercih edilir oldu.” davetler de tercih edilir oldu.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder