Bilal Emin Turan Elektrik canavarları
HABERİ PAYLAŞ

Elektrik canavarları

Evde kullanılan bazı ev aletleri tam bir elektrik canavarı. Ütü, saç kurutma makinesi, eski tip buzdolabı, elektrikli su ısıtıcıları, elektrikli sobalar, eski tip ampuller... Cebinizi korumak için bu ürünleri iyi tanıyın.

Elektrik canavarları

ACİLEN DEĞİŞTİRİN

Günlük hayatta evlerde kullanılan, görüntüde küçük ama harcadığı enerji anlamında tam bir tasarruf düşmanı olan elektrikli ev aletlerine karşı dikkatli olmakta ve hemen önlem almakta fayda var.

Çünkü çok sık kullanılan bu ürünlerin harcadığı enerji miktarı faturalarda önemli bir yere sahip. En basitinden evde kullanılan aydınlatmalar. Eğer halen LED yerine eski tip ampul kullanıyorsanız acilen değiştirin.

Haberin Devamı

ESKİ TİP BUZDOLABI

Günümüzde üretilen beyaz eşyalar enerjiyi verimli kullanıyor. Yani ‘A+++’ enerji sınıfı. Ancak milyonlarca evde halen A sınıfı dahi olmayan çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı var. ‘A++’ enerji sınıfında bir buzdolabı günde 0.5 kilovatsaat (kwh) elektrik harcarken, ‘A+’ sınıfı olan 1.1 kwh, ‘A’ sınıfı 1.5 kwh, ‘B’ sınıfı 1.7 kwh elektrik harcar.

Fark küçük gibi olsa da ‘A++’ bir buzdolabı ile ‘B’ sınıfı buzdolabı arasında kullanım bedeli olarak günlük 0.85 lira, yıllık ise 311 lira fark var. Yani sadece enerji sınıfının farklı olması faturada yılda ‘311 lira’ fazla ödenmesine neden olabiliyor.

1 AMPULDEN 574 TL

LED ampuller alış fiyatıyla pahalı (15-20 TL) gibi görünse de kullanım ömrü boyunca (10 bin saat) kazandırdığı avantajlarla fazlasıyla kâra geçmenizi sağlıyor. 100 vata eşit 14 vatlık LED ampulün, 100 vatlık eski tip ampule göre yaklaşık 809 kilovatsaat avantajı var. Yani sadece 1 LED, kullanım ömrü boyunca 574 liranın cepte kalmasını (tasarruf) sağlıyor.

ÜTÜ ENERJİ AŞIĞI

En çok elektrik tüketen ev aletlerinden biri de ütü. Her mevsim kullanılan ütüler saatte 1.85 liralık elektrik harcıyor. Haftada bir defa ve her seferinde 1 saat kullanılan ütülerin şu anki elektrik tarifesi üzerinden yıllık maliyeti 88.64 lira. Eğer her kullanımda 2 saati ütü başında geçirirseniz sadece ütü kaynaklı elektrik faturanız 177.27 lira artmış olacak.

Haberin Devamı

Dolayısıyla ütüyü açık bırakmamak ve mümkün olduğunca kısa süre kullanmak, elektrik tasarrufu için önemli. Daha az ütü masrafı için çamaşırları asarak kurutun, çamaşırları nemliyken ütüleyin, ütüyü bitirmeden 5 dk önce fişi prizden çekin.

ÇAMAŞIR VE BULAŞIKTA KULLANIM SIKLIĞI

Çamaşır ve bulaşık makineleri de hem motorun dönmesini sağladığı hem de su ısıttığı için en çok elektrik harcayan cihazlar arasında. ‘A+’ çamaşır makineleri 1.5 saatte 1.29 lira harcarken, bulaşık makineleri ise 1 saatte yaklaşık 0.82 lira harcar. Haftada 4 kez kullanıldığında fatura kabarıyor.

Elektrik canavarları

Sadece elektrik değil su masrafını da düşünürsek aylık bütçeye etkisi hissedilir dereceye çıkıyor. Bu yüzden bulaşıklarınız yoğun kirlere sahip değilse makinenizi daha düşük devirli programlarda çalıştırın.

Çamaşırlarınız çok kirli değilse daha düşük sıcaklıkta daha düşük devirlerde yıkayın. Her iki cihazda da yıkamayı şebeke suyunun ısındığı öğle ve öğleden sonraları tercih edin.

HEM FAN HEM ISI...

Saç kurutma makineleri de tam bir elektrik canavarı. Hem fanı için hem de ısıtma için çifte tüketim yapıyor. Günde 6-7 dakika 2.200 vatlık saç kurutma makinesi çalıştırdığınızı varsayalım.

Haberin Devamı

Bunun aylık maliyeti 5.25, yıllık maliyeti 63 lira. Günlük kullanım süresi arttıkça yıllık maliyet 100 lirayı aşıyor. Burada da basit yöntemlerle tasarruf etmek mümkün. Bunun için önce havluyla iyice kurulama yapın, saçınızı düşük sıcaklık ayarıyla kurutun.

OYUN BİLGİSAYARLARI

Yüksek performanslı oyun bilgisayarları da standartlarına göre çok fazla elektrik tüketir. Bilgisayardaki başlıca elektrik canavarları işlemci, anakart ve ekran kartlarıdır. Yüksek görüntü kalitesi için alınan ekran kartları, soğutma amaçlı kullanılan ek fanlar, 19 inç gibi büyük monitörler...

Bu parçalar adeta elektrik açlığı çekiyor. Performans çok önemli ama sık oyun oynamıyorsanız, grafik tasarım işiniz yoksa böyle cihazlar yerine günlük kullanım için daha uygun modeller seçin. Ayrıca, şalterli priz kullanarak bilgisayarın, modemin elektriğini kullanmadığınız zaman kesmiş olursunuz.

Bilgisayar başında oturmuyorsanız mutlaka kapatın. Bir de bilgisayarların tasarruf modunu aktif hale getirerek fazla tüketim yapmasını önleyebilirsiniz.

FIRINLAR

Haftada 1 kez kullanılan fırın, aylık faturayı 11 lira, yıllık ise 127 lira yükseltiyor. Yani her gün 10 saat yanan 3 LED ampulden beş kat daha fazla tüketim yapıyor. Kapağının sık sık açılıp yemeğin kontrol edilmesi tüketimi artırıyor. Diğer yandan yemeğin pişmesine 5-10 dakika kala fırını kapatıp beklemek de tüketimin azalmasına yardımcı olur.

Elektrik canavarları

SU ISITICI

Her gün kullanılan bu cihaz, suyu ısıtırken cebi de delik deşik ediyor. Günde 15 dakika kullanılan elektrikli su ısıtıcısı aylık yaklaşık olarak 10.95 TL harcarken, faturaya yıllık yansıması 131 lirayı buluyor.

Doğalgaz ocağında suyu kaynatmak, bu anlamda daha hesaplı görünüyor. Ayrıca, cihazların bakımsız yani içinin kireçle dolması, tortular elektrik tüketimini artırıyor. Bunları temizlemek şart. Bir de gereğinden fazla su ısıtmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder