Bilal Emin Turan Enerjinin merkez üssü
HABERİ PAYLAŞ

Enerjinin merkez üssü

Türkiye’yi bölgesinde enerji üssü haline getirecek olan TürkAkım projesinde dün kritik bir viraj daha aşıldı. Deniz bölümü tamamlanan boru hattıyla yılda 31.5 milyar metreküp Rus doğalgazı taşınacak, 15 milyon hanenin ihtiyacı karşılanacak.

Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım projesinde, doğalgaz boru hattının deniz bölümü tamamlandı. Bu kapsamda dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde bir tören düzenlendi. TürkAkım Projesi’nin deniz bölümüne döşenecek son boru, Erdoğan ve Putin’in talimatıyla indirildi.

Haberin Devamı

4 YILLIK PROJE

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya kıyısındaki Anapa kentinden başlayan TürkAkım doğalgaz boru hattının Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak, ülkemiz topraklarına ulaşmasının, bugün ayrı bir sevincini yaşıyoruz. Böylece 2014’te ilk adımını attığımız 2016’da hükümetlerarası anlaşmayla somut çerçeve kazandırdığımız bu tarihi projenin, artık son aşamasına gelmiş bulunuyoruz” dedi.

2019’DA FAALİYETTE

TürkAkım’ın, her iki ülkenin de büyük emek harcadığı hem ikili ilişkiler hem de bölgedeki enerji jeopolitiği bakımından tarihi nitelikte bir proje olduğunu belirten Erdoğan, “Rusya kara kesimi, deniz kesimi ve Türkiye kara kesimi olarak 3 bölümden teşekkül eden TürkAkım Projesi, inşallah 2019’da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır” diye konuştu.

KIYIKÖY'E UZANIYOR

Projenin tamamlanan deniz kesiminde ise Karadeniz tabanından birbirine paralel olarak ilerleyen 930 kilometre uzunluğunda iki boru hattının, iki kilometreyi aşan derinliğe döşendiğini belirten Erdoğan, boru hattının karaya çıktığı nokta olan Trakya Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da hızla sürdüğünü söyledi. Erdoğan, “TürkAkım’ı, yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak” dedi.

YARISI AVRUPA'YA

Buradan gelecek doğalgazın en az yarısını Avrupa’ya aktarmayı planladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezleri, yeni bir tedarik hattına kavuşacak. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF

Rusya ile ticaret hacmini artırmak istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hedefimiz, 100 milyar dolar. Türkiye ve Rusya’nın karşılıklı yatırımları, Akkuyu Projesi hariç, 10’ar milyar doların üzerindedir. Bu yılın ilk 9 ayında 5.1 milyon Rus turisti ağırlayarak, yeni bir rekora daha imza attık. 2019 yılını karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak kutlayacağız” diye konuştu.

DOSTLUĞUN SİMGESİ OLACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de konuşmasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gösterdiği siyasi irade ve cesareti için teşekkür ederek başladı. Putin şunları söyledi: “Artan rekabet koşullarında böyle siyasi irade, cesaret olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmazdı. Projeye TürkAkım adını veren Sayın Erdoğan’dır. Sadece 2 sene sonra, bu hızlı süre zarfında projenin en zor kısmı tamamlandı. Doğalgaz,Türkiye üzerinden transit olarak Doğu ve Güney Avrupa’ya taşınacak, bu da Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek, ülkenin konumuna olumlu bir etki yapacak. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil. Eminim TürkAkım ve diğer önemli stratejik projemiz olan Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali de Rusya ile Türkiye arasındaki çok yönlü işbirliğimizin gelişmesinin ve halklar arasındaki dostluğun da simgesi olacaktır.”

Haberin Devamı

Enerjinin merkez üssü

15 MİLYON EVİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “TürkAkım devreye girdiğinde 15 milyon hanenin yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılamış olacağız” dedi. Bu projeyle Türkiye’nin doğalgazın ilk alıcısı konumunda olacağına dikkat çeken Dönmez, “2019 yılında başlayacak doğrudan gaz akışıyla birlikte gazın iletilmesi ve taşınmasındaki riskleri ortadan kaldırmış olacağız” dedi. Bakan Dönmez, Türkiye’nin 2017 yılı sonunda 55 milyar metreküpe ulaşan ve 2020 yılında 60 milyar metreküpü aşacağı öngörülen yıllık doğalgaz tüketimiyle Avrupa’nın en büyük dördüncü doğalgaz piyasası durumunda olduğunu belirtti.

Enerjinin merkez üssü

BERAT ALBAYRAK: İŞBİRLİĞİNİN NİŞANESİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TürkAkım projesi ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yayınladı. Bakan Albayrak Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: “2 yıl önce imzasını attığımız TürkAkım projesinde deniz kısmı tamamlandı. Türkiye’yi enerji ticaretinde merkez ülke yapma idealimizin önemli yapı taşlarından olan, Türkiye ile Rusya arasındaki güçlü işbirliğinin nişanesi TürkAkım projesi ülkemize hayırlı uğurlu olsun.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder