Bilal Emin Turan Esnafa yüzde 5 faizle kredi kartı fırsatı
HABERİ PAYLAŞ

Esnafa yüzde 5 faizle kredi kartı fırsatı

Esnaf için kredi musluğu yeniden açıldı. İhtiyacı olana 500 bin liraya kadar ‘yüzde 5 faizle’ kredi verilecek. Kredilerin vadesi ortalama 5 yıl. Peki başvuru nasıl yapılır? Şartları neler? İşte detayları...

Makine, araç, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri tadilatı, hammadde veya sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kredi talep eden esnaf ve sanatkarlar dikkat!

Hükümet 500 bin liraya kadar yeni kredi imkanı sağladı. Kredide faiz yüzde 5. Ek kesintilerle birlikte kredinin yıllık maliyeti yüzde 7’yi aşmıyor. Hazine de bu anlamda faiz desteği sağlıyor.

Haberin Devamı

Kredi için ‘esnaf sicil kaydının’ ve ‘vergi levhası’nın olması yeterli. 9 OCaK İTİBarIyla Esnaf sicil kaydı olan yeni ya da eski işyeri olan tüm esnaf bu düşük faizli krediden faydalanabiliyor.

Kredi, 9 Ocak itibarıyla kamu bankası Halkbank aracılığıyla sağlanacak. Ancak, ilk başvuru ‘Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri’ne (TESKOMB)’ yapılacak. Bir başka deyişle bu krediye kooperatifler aracılık edecek.

Diğer bankalardan kredi alanlar da düşük faizli kredi için başvurabilecek. 5 yIla Kadar Vade Kooperatifler, başvuru sahibinin mali durumuna ve ihtiyacına göre bir limit belirleyip talebi Halkbank’a gönderecek.

Başvuru değerlendirilip olumlu bulunursa Halkbank ile oturup bir sözleşme imzalanacak. Kredinin vadesi 1 yıldan başlayıp 5 yıla (60 ay) kadar çıkabiliyor. Ama genelde kullandırılan kredilerin ortalama vadesi 4 yıl civarında.

6 AYDA BİR GERİ ÖDEMELİ

Normal şartlarda ticari kredi faizleri yıllık yüzde 30-35’ler seviyesinde. yüzde 5 faiz büyük bir avantaj. Ayrıca özel bankalar, piyasada eskisi kadar bol para olmadığı için kredi vermekte çok da istekli davranmıyor. dolayısıyla zorda olan veya yeni yatırımlara hazırlanan esnaf için faiz indirimli bu kredi cansuyu niteliğinde. 500 bin liralık kredi 1, 3, 6 aylık dönemler halinde ödenebiliyor.

AVANTAJI ÇOK TAKSİDİ UYGUN

Kredilerin ödemesi rahatça yapılabiliyor. Örneğin; 5 yıl vadeli 30 bin lira kredi çeken bir esnaf, aylık 600 lira civarında ödeme yapıyor. 6 ayda bir ödeme seçeneğinde ise taksit tutarı kabaca 3500 lira.

Haberin Devamı

Kredinin masrafı sadece 1200 lira. 300 lira da kefalet kooperatifleri tarafından borç bitene kadar tutuluyor, vade bitiminde esnafa iade ediliyor. Aynı kredi özel bir bankadan yıllık yüzde 32 faizle alınınca taksit tutarı 1036 liraya çıkıyor. Yani 30 bin liralık kredide toplamda 26 bin liralık bir avantaj söz konusu.

1200 LİRA

5 yıl vadeli 30 bin lira çeken esnafın kredi masrafı.

İPOTEK VE KEFİL İSTENEBİLİYOR

Düşük faizli krediye ilk kez başvuracak esnaf ve sanatkarlardan genelde ipotek ve kefil isteniyor. sebebi ise bu kişilerin daha önce esnaf kooperatiflerinde kaydının olmaması. devlet, bu uygulamayla kredilerin geri ödenmeme riskini en aza indirmek istiyor.ancak sicili temiz, aldığı borcu ödeyenlerden bu yönde talep daha sınırlı. esnaf yine de bu uygulamanın yumuşatılmasını ve krediye ulaşımın kolaylaştırılmasını istiyor.

81 İLDE 1000 NOKTADA BAŞVURU İMKANI

Kredi ihtiyacı olan esnaf 81 ildeki 1000 adet esnaf kooperatifine başvuru yapabilecek. Esnaf, bağlı olduğu esnaf ve kefalet kooperatifine bizzat gidecek. Kooperatifler kredi başvurusu yapan esnaftan herhangi bir ücret istemiyor.

Haberin Devamı

KİMSEDEN KEFİL İSTENMİYOR

Kredi ihtiyacı olan esnaf 81 ildeki 1000 esnaf kooperatifine başvuru yapabilecek.

TESKOMB Başkanı Abdulkadir Akgül, tüm esnafın kendilerine başvuru yapabileceğini belirterek, “Kredide faizin yarısını devlet ödüyor. Ödeme gücü olan esnaftan kefil ve ipotek istenmiyor. Krediyi kimin ödeyip ödemeyeceğini biliyoruz. Ödeyebilecekse hiç çekinmeden krediyi veriyoruz. Kara listeye de bakmıyoruz” diye konuştu.

HABERLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZ İÇİN TELEFON NUMARAMIZ:

0212 505 64 52

Sıradaki haber yükleniyor...
holder