Gıdada virüs önlemi! İyi koru taze kalsın

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Koronavirüs endişesi nedeniyle bazı vatandaşlar kuru bakliyattan sebze, meyve ve ete kadar birçok ürünü fazla fazla alıp raflara dizdi. Gıda ürünleri dikkatli korunmazsa kısa sürede çöp olabilir. İşte buzdolabından başlayarak alınabilecek basit önlemler...

MİLYONLAR EVDE

Çin’in Vuhan kentinden çıkarak hızla dünyayı etkisi altına alan koronavirüs kapsamında Türkiye’de de önlemler vakit kaybetmeden devreye alındı. ‘Evde kalın, panik yapmayın’ uyarıları üzerine milyonlarca vatandaş mümkün olduğunca az evden çıkmak için çabalıyor.

Bu kapsamda birçok şirket, işçilerini evden çalışmaya yönlendirirken, mağazalar geçici olarak kepenk kapatırken fabrikalar da faaliyetlerine belli süre ara vermiş durumda.

FAZLASIYLA ALINDI

Virüse karşı topyekün mücadelenin olduğu böyle bir dönemde birçok kişi tüm olasılıkları gözönüne alarak marketlere hücum etti. Üreticilerden ve siyasilerden gelen ‘stok sıkıntısı yok’ açıklamasına rağmen makarnadan una ve baklagillere, sebze-meyveden ete kadar ihtiyaç olan temel gıda maddeleri fazla fazla alınıp raflara dizildi.

Şimdi bu ürünleri taze bir şekilde, uzun süre koruma zamanı. Sadece taze gıdaları değil pişirilenleri de muhafaza etmek bir o kadar önemli.

BUZDOLABINDAN BAŞLIYOR

Biz de basit ama önemli taktiklerle gıdaların nerede ve nasıl korunması gerektiğini sizin için araştırdık. Çünkü bu dönemde belki de işyerinde ve dışarıda yemek yiyip evde çok fazla yemek yapmayan birçok kişi günlük ihtiyaçları doğrultusunda hazırlık yapacak.

O nedenle en basitinden buzdolabını doğru kullanmak hatta 100’lerce lira ödeyerek aldığınız veya pişirdiğiniz gıda ürünlerini uygun raflara koymak bile hayatı kolaylaştırıken bütçenize katkı sağlayacaktır. Az enerji tüketen (A+++) buzdolabı almak elbette bir yöntem. Ama daha da önemlisi doğru kullanım.

AYNI RAFA KOYMAYIN

Öncelikle buzdolabını 4 veya altında bir dereceye ayarlayın. Yeni pişirilmiş veya artan yemekleri üst raflarda muhafaza edin. Pişmiş ürünleri çiğ ürünlerden mutlaka uzak tutun. Sebzeyi, meyveyi ve eti aynı rafa kesinlikle koymayın.

Bu ürünlerin aynı rafta olması birinden diğerine ‘bakteri’ geçişini sağladığından bozulmanın yolunu açıyor. Buna aman dikkat! Son günlerde en çok alınan ürünlerin başında yumurta geliyor. Yumurtalar genelde kapak bölmelerinde tutuluyor.

Ancak yapılan araştırmalar yumurtanın daha soğuk olan orta raflara konulması gerektiğini gösteriyor. Bu konuda farklı açıklamalar gelse de hayvansal gıdaların daha soğuk ortamda tutulması uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.

ELMA, PATATES, SOĞAN

Sebze ve meyve buzdolabında saklanacaksa ayrı koyulmalı. Elmaları saklama konusunda çok dikkatli olun. Çünkü elmanın ürettiği ‘etilen gazı’ diğer ürünlerin hızla olgunlaşıp bozulmasına neden oluyor.

Bu yüzden elmaları ağzı kapalı bir buzdolabı poşetinde, gerekirse evinizin serin bir yerinde muhafaza edin. Buna karşılık elmaları, soğan veya patatesle birlikte koymak bu sebzelerin filizlenmesini engelliyor yani faydası bile var.

BAZI YİYECEKLERİN RAF ÖMRÜ

  • Kırmızı ve beyaz et 2-3 gün 
  • Dilimlenmiş et 3-5 gün
  • Pişmiş balık 3-4 gün 
  • Çiğ balık 1-2 gün 
  • Elma 1-2 ay
  • Muz olgunlaştıktan sonra 5-7 gün 
  • Açılmamış peynir 1 ay
  • Yumurta 4-5 hafta 
  • Haşlanmış yumurta 1 hafta
  • Ketçap 9-12 ay 
  • Mayonez 2-3 ay 
  • Kuru fasulye 2-3 yıl
  • Makarna 1 yıl 
  • Dondurulmuş et 1 yıl
  • Dondurulmuş hamur işleri 4 ay.

GIDA KURTARAN BİLGİLER

  • Meyve ve sebzelerinizi daha uzun süre taze tutmak için altına kağıt havlu koyun.
  • Kağıt havlu meyve ve sebzelerden çıkan nemi emerek daha uzun süre dayanmasını sağlıyor.
  • Muzların daha uzun süre dayanmasını sağlamak için birbirinden ayırıp saplarını alüminyum folyoya sarın. Bu, muzda kahverengi benek olmasını da engeller.
  • Meyve ve sebzelerinizi tüketeceğiniz zaman yıkayın. Bu sayede buzdolabında nem oluşmasını, nemin de ürünleri çürütmesini engellemiş olursunuz.
  • Soğan, sarımsak, patates ve domatesi buzdolabına koymadan oda ısısında ağzı açık bir kapta saklayın.
  • Domates olgunsa birkaç gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Kök kısmının altta olması ömrü uzatır.

KARANLIK SERİN YER

  • Marul saklarken peçete kullanabilirsiniz. Nemini alır, çürümesini geciktirir.
  • Filizlenen soğanı atmak yerine, küçük bir saksıya dikerek tekrar kullanabilirsiniz.
  • Sebzelerin nefes almaya ihtiyaçları var. O nedenle içine sebze koyduğunuz plastik torbalarda delikler açın.
  • Patateslerinizi karanlık ve serin bir yerde saklayın ama buzdolabına koymayın. Soğuk ve nemli ortamlarda patatesin içindeki nişasta şekere dönüşür.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ ETKİLEŞİME AÇIK

Tavuk, kıyma, balık, kuzu veya sığır eti gibi çiğ etler ile paketlenmiş ürünlerin (dondurulmuş olanlar hariç) alt raflarda diğer gıdalardan uzak muhafaza edilmesi önemli. İhtiyaçtan fazla ve 2-3 gün içinde bitirilemeyecek çoklukta alınan kıyma ve eti hemen parçalara ayırıp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya ya da buzluk bölümüne koyun.

İhtiyaç halinde 2-3 saat önce çıkarıp çözülen et ürünlerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yine aynı şekilde şarküteri ürünlerinin de diğer ürünlerle etkileşimde olmayacak şekilde kapalı alt bölmelerde veya daha soğuk bölmelerde tutulması gerekiyor. Süt, tereyağ ve sos gibi ürünler buzdolabı kapısının en üst bölmelerine koyulabilir.

UN KAVANOZA, EKMEK DONDURUCUYA

  • Un, hiç açılmamış olsa dahi hava alır. Bu nedenle unu kapaklı cam, metal ya da plastik kavanozda saklayın.
  • Sert peynirleri, marketten aldığınız vakumlu ambalajdan yiyene kadar çıkarmayın ve buzdolabının peynir çekmecesinde saklayın. 6 ay dayanır.
  • Ambalajı açılan peyniri folyoya, yağlı kağıda ya da streç filme sarın ve hemen buzdolabına koyun.
  • Makarnayı tazeyken paketten çıkarıp hava almayan ağzı kapaklı bir cam kavanoza koyun. Böylece nemden korur bayatlamasını önlersiniz.
  • Soğanları ve patatesleri aynı yerde muhafaza ettiğinizde, patatesler filizlenmeye başlayıp yenilemez hale gelir.
  • Ekmeği buzdolabına koymayın çünkü hızla bayatlar. Uzun süre dayanması için dilimleyip dondurucuya atın.
  • Tepesi kesilmiş ama soyulmamış havuçlar, kilitli bir buzdolabı poşeti içinde buzdolabının sebze gözünde iki hafta kadar dayanabilir.
  • Salatalıklar soğuktan nefret ederler. 10 derecenin altında bozulmaya başlarlar. Buzdolabında en fazla 3 gün saklayın.
  • Salatalık ayrıca etilen gazına hassas bir sebze; muzlardan ve domateslerden uzak tutun.
  • Kereviz, folyoya sarılıp buzdolabında saklandığında, daha uzun süre taze kalır. Plastikle temas ettiğinde ise lezzetini ve yoğunluğunu kaybeder.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder