Bilal Emin Turan Gümüş fırtına
HABERİ PAYLAŞ

Gümüş fırtına

Son dönemde yatırımcıların radarında kazanç anlamında altınla yarışan bir metal var. Bir ara talep o kadar arttı ki Istanbul Kapalıçarşı’da kuyruklar oluştu. Endüstride de kullanım alanı çok geniş. Pandemiyle üretim talebi karşılanamaz hale geldi ve fiyatları uçtu. Işte piyasalarda esen fırtınanın yeni baş aktörü ‘gümüş...’

Koronavirüs, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları derken altın fiyatları daha düne kadar rekordan rekora koşuyordu. Ons (31 gram) fiyatı 2.070 doları, gram fiyatı ise 535 lirayı test etmişti. Fiyatların sürekli yükselmesi nedeniyle altına olan talep her geçen gün arttı. Darphane ve kuyumcular talebe yetişemedi. Tüm dikkatler altına yoğunlaşmışken gümüş de sessiz sedasız yol almaya başladı.

Haberin Devamı

Yüzde 73 kazandırdı

Halk arasında pek yatırım aracı olarak görülmese de son dönemde talepte ciddi artış var. Getiri potansiyeliyle altınla yarışıyor. Şu sıralar ons fiyatı 24 dolar seviyesinde. Gram fiyatı ise 5.90-5.95 lira civarında. Gram altın yılbaşından bu yana yüzde 58 kazandırdı (290 liradan 458’e çıktı). Gram gümüş ise yüzde 73.5 (3.4 liranda 5.9’a çıktı) arttı. Gümüşün kârda altını sollamasında, yatırımcı ilgisinin yanında üretim ve tedarik sıkıntısı da etklili oldu.

Endüstride talep çok

Türkiye’de üretim 3.2 milyon ons, yeterli değil ve külçe gümüşün yurtdışından düzenli olarak getirilmesinde sıkıntı var. Yani şu anda erişim kısıtlı. Daha çok mücevher, süs eşyası yapımında kullanıldığıyla ilgili genel bir algı olsa da gümüşün yüzde 70’i endüstriyel alanlarda değerlendiriliyor. Mücevher için kullanılan gümüş, üretilenin sadece yüzde 20’si. Gümüş elektriği en iyi ileten metal. Bu nedenle elektrikli ve elektronik cihazların vazgeçilmezi.

Güneş paneline 20 gram

Güneş panellerinde dahi gümüş kullanılıyor. Her bir güneş panelinde kullanılan gümüş miktarı 20 gram. 2026’da güneş enerjisi pazar büyüklüğünün 52 milyar dolardan 223 milyar dolara çıkması bekleniyor. Batarya (pil) üretiminde kullanılan gümüş, pandemide de kendine yer buldu ve dezenfeksiyonda ‘gümüş iyon’ teknolojisi öne çıktı. Kullanım alanı çok geniş olan ve korona döneminde de tedarik sorunu yaşanan bu metal, önemini daha iyi farkeden yatırımcıların vazgeçilmezi haline geldi.

Haberin Devamı

Para bol, kullanım alanı artıyor

Bazı bankalar gümüşe olan ilgi nedeniyle vadesiz gümüş hesabı açma olanağı sağladı. Gümüşe talep o kadar arttı ki portföy şirketleri de devreye girdi. İş Portföy de bu anlamda Türkiye’nin gümüşe yatırım yapan ilk serbest fonunu (İş Portföy Gümüş Serbest Fon) bugün itibarıyla devreye aldı. Fonun detaylarıyla ilgili konuşmak için Zoom üzerinden görüştüğümüz İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, gümüşteki getiri potansiyelini şöyle özetledi:

Gümüş fırtına

Büyüklüğü 20 trilyon dolar

“Dünyadaki parasal genişlemenin büyüklüğü 20 trilyon dolara çıktı. Bu durum altın gibi değerli metallerin fiyatını yukarı çekiyor. Gümüş de bundan etkileniyor. Parasal genişleme trendinin kolay kolay değişmeyeceğini görüyoruz. ABD’de Donald Trump seçimi kazansaydı 1.1 trilyon dolarlık genişleme paketini kongreye getirecekti. Joe Biden’in paketi 3 trilyon dolar. Üretilen gümüşün yüzde 14’ü güneş panellerinde kullanılıyor. Biden, güneş enerjisi gibi çevreye duyarlı enerjiye önem vereceklerini duyurmuştu. Avrupa’nın da temiz enerjiyle ilgili kararları var. Ayrıca daha fazla elektrikli araçlar öne çıkacak. Gümüş batarya teknolojilerinde de kullanılıyor. Bu faktörler gümüşün gelecekte daha çok kullanılacağına işaret ediyor ve altına göre ekstra talep yaratıyor.”

Haberin Devamı

'Altın' orana dikkat!

Gümüşle altın ilişkisine de değinen Tevfik Eraslan, “Altın/gümüş paritesi (1.870/24.2 dolar) 77. Ortalama 50-70 bandında seyreden parite 100’ün üzerine çıktığı zaman gümüş alımı için fırsat olarak görülüyor” dedi. Bireysel emeklilik hesaplarında altın fonlarındaki artışa dikkat çeken Eraslan, benzer trendin devam etmesi halinde gümüşte de aynı artışların yaşanabileceğini söyledi.

Gümüş fırtına

Sosyal medya tavsiyesiyle yatırım yapmayın!

Borsadaki yatırımcı sayısı bu yıl 700 bin artarak 1.9 milyona çıkmış ve rekor kırmıştı. Tevfik Eraslan, hisse yatırımcılarına şu tavsiyelerde bulundu:

  • Borsa deneyimi yoksa yatırım fonlarına yatırım yapılabilir.
  • Yatırım danışmanlığı yetki belgesi olan lisanslı uzmanlardan tavsiye alınmalı.
  • Sosyal medya, eş, dost tavsiyesiyle yatırım yapılmamalı.
  • Tek bir yatırım aracı tercih edilmemeli, yatırım sepeti oluşturulmalı.
  • Hisse senedine yatırım yapmak bir şirkete ortak olmak demektir. Şirketin, gelir-gider dengesine, rakiplerine de mutlaka bakılmalı.
  • Borsa, sabah yatırım yapılıp öğleyin para kazanılacak bir yer değil. Uzun vadeli yatırım planı oluşturulmalı.
  • Yabancı geri gelince en hızlı bankacılık sektörü değerlenir. Teknolojiye dayalı iş yapan sektörler ve yazılım şirketleri ön plana çıkabilir.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder