Bilal Emin Turan İnternete fısıldayın, masraftan kurtulun
HABERİ PAYLAŞ

İnternete fısıldayın, masraftan kurtulun

‘Bozuldu at gitsin, hemen yenisini alayım’ düşüncesinden artık kurtulmalıyız. Tamirat en önemli tasarruf yollarından biri. YouTube gibi bol içeriğin olduğu mecralar sayesinde çoğu ürünü servise dahi götürmeden kendiniz tamir edebilirsiniz. Yapmanız gereken kilit kelimeleri yazıp aratmak...

İnternete fısıldayın, masraftan kurtulun

‘AT YENİSİNİ AL’ ANLAYIŞI

Seri üretimin ve dünya ticaretinin bu kadar artmadığı dönemlerde özellikle elektrikli ve elektronik cihazlara ulaşmak zordu. O yüzden bozulduğunda tamir etmek için tüm yollar denenirdi. Yani o ürünler kolayca gözden çıkarılıp çöpe gitmezdi. Tamirat kültürü bu nedenle tasarrufun da en önemli yollarından biri haline gelmişti. Şimdilerde ise dünyanın en ücra köşesindeki ürün tek tıkla ayağımıza geliyor. Bu bolluk ve rahatlık nedeniyle en küçük kusurda bile cihazlar ‘at yenisini al’ mantığıyla gözden çıkarılıyor.

Haberin Devamı

YÜKSEK SERVİS MASRAFI

Oysa çoğu arıza küçük bir dokunuşla servise bile gerek kalmadan tamir edilebiliyor. Hiç elimize tornavida alıp cihaz açmadığımızdan veya cesaret edemediğimizden bu durumu gözümüzde fazla büyütüyoruz. ‘Servise versek bir ton para alacaklar, tamir parası cihaz parasını geçecek ve günlerce serviste kalacak’ endişesi taşıyoruz. Sonuç olarak ya bozuk cihazı kaldırıp depoya koyuyoruz ya da çöpe atıyoruz. Hem bu milli servetlerin heba olmasını önleyecek hem de servis gibi maliyetleri kısmen de olsa azaltacak elimizde büyük bir derya var: İnternet.

ÜCRETSİZ PAYLAŞIMLAR

Tamiratla ilgili hiçbir fikriniz olmasa dahi kilit kelimelerle Google’da yapacağınız aramalar size görüntülü ve uygulamalı anlatımlar sunan sonuçlar dünyasına taşıyor. Üstelik öğrenmek de ücretsiz. Özellikle YouTube, milyonlarca kişinin içerik ürettiği farklı olmak için akla hayale gelmeyen konuların detaylı bir şekilde işlendiği bir mecra. Kaliteli içerik bol takipçi demek. O yüzden işinize en çok yarayacak kaynağa çok rahat ulaşabiliyorsunuz. Bu yolla sadece paradan değil zamandan da tasarruf sağlayabilirsiniz. Bozulduğu için kenara köşeye attığınız cihazları yeniden kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GİBİ

Pandemi döneminde evlerde tamirat tadilat işleriyle birlikte bu içeriklerle ilgili paylaşım yapılan videoların sayısı da arttı. Öyle videolar var ki ‘işbaşı eğitim programı’ gibi fayda sağlıyor. Ama çoğu kişi bir cihaz bozulduğunda ya da teklediğinde ‘internetten araştırayım, belki kendim de kolayca çözerim’ refleksini gösteremiyor. YouTube’da binlerce izleyicisi ve takipçisi olan faydalı içerik üreticilerini sizler için araştırdık. Buradaki uygulamalardan yola çıkarak özellikle garantisi bitmiş cihazlarınızı masrafsız olarak yeniden kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

İnternete fısıldayın, masraftan kurtulun

CİHAZI SÖKMEDEN ÖNCE...

*elekTRofizikci: Cihaz söküm ve montajları hakkında pratik bilgiler paylaşıyor. Önerdiği yararlı bilgilerden bazıları şunlar: l Bir cihazı sökmeden önce çevre incelemesi yapın. l Çiziği, kırığı, vida yerlerini belirleyin. l Gerekirse fotoğrafını çekin ki söktükten sonra unutmayın. l Sökerken imkanınız varsa videoya alın. l Sökülen parçaları ve yerlerini CD kalemiyle işaretleyin. l Sökülen parçaların kaybolmaması için plastik bir kutuya koyun. l Sökme işlemi yaparken vidalar yere veya ulaşamayacağınız bir yere düşerse diye mıknatıs veya eski hoparlör bulundurun. l Cihazı sökmeden önce enerji gelip gelmediğini yani kabloların sağlamlığını kontrol edin.

Haberin Devamı

KİLİT ARAMA ANAHTARI

Google ya da YouTube’dan arama yaparken bu kilit kelimeleri yazabilirsiniz:

  • Evde tamir.
  • Ev aleti tamiri.
  • Tamirat tadilat.
  • ... tamiri nasıl yapılır?
  • ... hakkında
  • ... nedir?
  • ... ne demek?

İZLERKEN ÖĞRENİN, KENDİNİZ TAMİR EDİN

UĞUR KAPLAN (Tamirat Tadilat): Daha çok elektronik cihaz arızalarını bizzat göstererek tamir ediyor. Benzer sorunları yaşayanlara ilham oluyor. 250 binden fazla takipçisi var. Bilgisayara format atmaktan tutun da bit pazarından alınan ürünlerin nasıl hayata döndürüldüğüne kadar ipuçları veriyor. Hem hobi hem de tasarruf için izleyene fayda sağlıyor.

Murat Sen: 260 binden fazla abonesi var ve 100 binlerce izlenen içerikler üretiyor. Videolarda lehim, akü, şarj devresi nasıl yapılırdan, tamirat için kullanılacak malzemenin seçimine kadar ilginç detaylar var. İhtiyacınız olan tamirat videosunu ararken, akla hayale gelmeyen teknikleri de izlemeye dalıyorsunuz ve belki bir gün işinize yarayacak bilgiler ediniyorsunuz.

İnternete fısıldayın, masraftan kurtulun

İcat Evi: Evinizde vakit geçirmek, eğlenmek için yapabileceğiniz basit öneriler sunuyor. Özellikle tamir işlerine meraklı olanlar, videoları izlerken faydalı bilgiler de öğreniyor.

Elektrik ve Elektronik Dersleri: Bu platform da elektrikli ev aletlerinin ve LED ampullerin tamirinden, merdiven sensörü tamirine ve montajına kadar günlük hayatta karşılaşılabilecek olası birçok arıza için çözümler sunuyor. İzlerken öğreten videolar, sizi servis ve tamir masrafından da kurtarıyor.

Macit Tesisat: Banyo, lavabo ve balkon giderlerindeki tıkanıklığın nasıl açılacağından tutun da sıhhi tesisat arızalarına kadar birçok konuda bilgi paylaşıyor. Uygulamalı videolar benzer sorunları yaşayanlara önemli kolaylıklar ve maliyet avantajı sunuyor.

Tesisatçı Hasan: YouTube’daki kanalında klozetin içine sızan suyun önlenmesi, aç-kapa lavoba bataryasının tamiri, klozette su tasarrufu taktikleri, fayans arasındaki kirlenen bölgenin (derzlerin) temizlenmesi gibi çok faydalı bilgileri basitçe paylaşıyor.

Tamir Eden Adam: Şarjlı matkap batarya tamiri, USB şarj kablosu tamiri, laptop klavye değişimi gibi farklı konularda video içeriklerine sahip.

2 BASİT TARİF

SU KAÇIRAN MUSLUK TAMİRİ

Evdeki tamirat ve tadilatlar gözünüzü korkutmasın, çoğunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Evinizde yoksa yapı marketlerinden veya internetten İngiliz anahtarı alın. Bu alet her ölçüdeki somunu sıkıp gevşetmenizi sağlar. Hemen hemen tüm muslukları İngiliz anahtarıyla yerinden sökebilir veya su kaçırma sorununu çözebilirsiniz. Su kaçıran musluğu tamir etmek veya değiştirmek için önce ana su vanasını veya lavabonun altındaki sıcak, soğuk su musluklarını kapatın. Lavabonun altındaki musluk bağlantı somununu sökün. Söktüğünüz yüzeyi temizleyin. Yeni musluğunuzu yerleştirin. Alt bağlantıları takıp sıkıştırın.

KÜVETE SİLİKON

Banyodaki şeffaf ama kirlenmiş silikonları bir maket bıçağıyla kazıyın. Kazıdığınız yerleri temizleyip kağıt havluyla iyice kurulayın. Şeffaf silikonu silikon tabancası ile küvetin birleşme yerlerine dikkatlice, kesintisiz ince bir hat olacak şekilde sıkın. Parmağınızı ıslatıp üzerine yavaşça bastırarak macunu düzleştirin ve kurumasını bekleyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder