Bilal Emin Turan Kadınlar ikinci yüzyıla güçlü adımlarla koşuyor
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar ikinci yüzyıla güçlü adımlarla koşuyor

Cumhuriyet kadınları olmadan milli mücadelede başarı, üretimde artış, ekonomide kalkınma olmazdı. Bu şiarla hareket eden ICA, Cumhuriyetin 100’üncü yılının kutlanacağı 29 Ekim Pazar günü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde sadece kadınların katılacağı koşu organize etti. ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ‘Cumhuriyet Kadınlarla, Kadınlar Cumhuriyetle Güçlü’ mesajının verileceği bu anlamlı etkinliğe kısa sürede binlerce kişinin başvurduğunu söyledi.

Kadınlar ikinci yüzyıla güçlü adımlarla koşuyor

OMUZ OMUZA MÜCADELE

Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde ve ekonomik kalkınmasında kadının emeği çok büyük. Yurdumuz dört bir taraftan istilaya uğradığında kadınlar ateş altında, erkeklerle beraber omuz omuza çalıştılar. Türkiye Cumhuriyeti, yürütülen bu kutlu mücadeleyle kazanılan Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kuruldu. Atatürk, ülke kalkınmasının ancak kadınerkek birlikte olunduğunda istenilen seviyede gerçekleşebileceğine inanıyordu. Bu bilinçle, kadına tüm dünya ülkelerinin ötesinde bir değer kattı. Onların önünü açacak düzenlemeleri devreye aldı. Ve cumhuriyet kısa süre sonra ilk kadın avukatı (1927), yargıcı (1930), ilk belediye meclisi üyesini, ilk kadın doktoru (1926), pilotu (1932) ve kadın milletvekilini (1935) yetiştirdi.

Haberin Devamı

EN KAPSAMLI ETKİNLİKLERDEN

Yarın Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlanacak ve ikinci yüzyıla ‘merhaba’ diyeceğiz. İkinci asrın da mimarları şüphesiz kadınlar olacak. İşte bu yüzden IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding AŞ (IC Holding) bünyesinde kurulan ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu Projesi’nin işletmesini üstlenen ICA, odağında kadın olan Türkiye’nin en kapsamlı etkinliklerinden birini organize etti. Buna göre; 29 Ekim Pazar günü (yarın) Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde ‘100’üncü Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu’ gerçekleştirilecek. Sadece kadınların katılabileceği bu anlamlı etkinlikte, “Cumhuriyet Kadınlarla, Kadınlar Cumhuriyetle Güçlü” mesajı verilecek ve kadınlar güçlü adımlarla ikinci yüzyıla koşacak.

KISA SÜREDE REKOR TALEP

Etkinlik öncesi sohbet ettiğimiz ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi: “Bu etkinlik, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yapılan ilk yaya etkinliği olacak. Köprü, ilk defa yaya trafiğine açılacak. Katılım, ulaşım, kitler vb. her şey ücretsiz, biz karşılıyoruz. Yarışa inanılmaz bir talep oldu. 3 binden sonra başvuruları kapattık. 20 binlik bir katılımı da kaldırabiliriz. Ama katılmak isteyenlerin yarısı araçlarıyla gelmek istiyor. Dolayısıyla ulaşımda ve park konusunda sıkıntı olabilir endişesiyle ilk yıl 3 binle sınırladık. Bundan sonraki süreçte 5 bin, 10 bin, 15 bin gibi kapasiteyi büyüterek gideriz.”

Haberin Devamı

Kadınlar ikinci yüzyıla güçlü adımlarla koşuyor

KIRMIZI-BEYAZ GİYECEKLER

Yarışmacıların özel hazırlanan kırmızı-beyaz formaları giyeceğini aktaran Soğukpınar, “Galatasaray ve Beşiktaş spor kulübü kendi formalarıyla gelecek. Her ikisinin de 100’üncü yıl ile ilgili etkinlik formaları var. Maçlara da öyle çıkıyorlar” şeklinde konuştu.

ULUSLARARASI AKTİVİTELERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Uluslararası Atletizm Federasyonu’na da kayıt yaptırdıklarını belirten Serhat Soğukpınar, “Böylece burası uluslararası bu ve buna benzer organizasyonlarda kullanılabilecek bir alan haline geldi” dedi. Köprünün uzunluğunun 1.8 kilometre olduğunu hatırlatan Soğukpınar, “Bizim yarışımızda 2.5 kilometre gidiş, 2.5 kilometre dönüş olacak. Aslında yarışı köprünün üzerine dizayn ettik. Köprünün üzerinde, 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu bulunuyor. Yarış güney tarafta olacak ve burası 28 Ekim gecesi itibarıyla trafiğe kapatılacak. Kuzey taraftaki 4 şerit (2 gidiş, 2 geliş) açık olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kadınlar ikinci yüzyıla güçlü adımlarla koşuyor

EĞİTİME DE DESTEK OLUYOR

Cumhuriyet Kadınları Koşusu’yla eğitime de katkı sağlanacağını vurgulayan Serhat Soğukpınar, şöyle devam etti: “Burada sadece ICA yok. ICA’nın yanında İbrahim Çeçen Vakfı var. İbrahim Çeçen Vakfı’yla beraber çalışan 6 ayrı sivil toplum kuruluşu da var: Darüşşafaka, Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV), Türk Eğitim Derneği (TED), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Atletizm Vakfı, Yanındayız Derneği. İbrahim Çeçen Vakfı Galatasaray ve Beşiktaş’ın deprem bölgelerindeki çalışmalarına da destek oluyor. Bir de yarış ile ilgili 35 sponsorumuz oldu. Çünkü konuyu duyan şirketler çok ilgi gösterdi.”

150 SERVİS KALDIRACAK

Yarış katılımcıları için Anadolu ve Avrupa yakasından 150 servis kaldıracaklarını belirten Soğukpınar, “Bunun haricinde 35 servis sadece ICA’nın kendi personeli için kalkacak. Bizim Trakya’da elektrik dağıtım şirketimiz var. Akkuyu’da nükleer santral yapıyoruz. Akkuyu’da Rusların oluşturduğu bir takım var. Yaklaşık 30-50 kişilik bu organizasyona katılan bir Rus- Türk ekibimiz var. Holdingin tüm iştiraklerinden çalışan personelimiz koşuya katılacak. Farklı illerinden gelenler de olacak. Etiyopya’dan dahi yarışmacı var. Toplum ödül 225 bin lira. Genel klasmanla birlikte 30 tane klasman var” dedi.

SCADA MERKEZİNİN ŞEFİ DE KADIN

ICA bünyesinde çalışanların yüzde 30’u kadın. Yönetimde ise bu oran yüzde 40’lara çıkıyor. ICA, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nu 1400 kamerayla 7/24 izliyor. Bu izlemenin yapıldığı SCADA merkezinin yöneticisi de kadın: Funda Şahin. Şahin, köprü ve otoyolda sürekli devriye atan servis araçlarının olduğunu, meteorolojik gelişmelerin anlık takip edildiğini söyledi

630 KİŞİ KÖPRÜ BAKIMINDAN SORUMLU

Yarış esnasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde olduğu gibi sallanma olmayacağına işaret eden Serhat Soğukpınar, “Bu köprü, diğer köprülerden farklı bir metotla yapıldı. Hem germe hem askı var. 8 şerit araçla dolu olsa ve ortadan yan yana 2 tren geçse bu köprüde sallanma olmaz. Köprü buna göre inşa edildi” dedi. Köprünün beton direklerinin Fransız dağcılarla en ince kılcal damarlarına kadar incelendiğini belirten Soğukpınar, şu bilgileri paylaştı: “Tüm titreşime bakıyoruz. Burada yaklaşık 630 kişilik bir operasyon ekibimiz var. Güvenlik ve temizliği de dahil edersek yaklaşık 1000 kişi oluyor. Uluslararası Hyundai, Siemens, Setek gibi danışmanlıklarla yaklaşık 1500 çalışan var.”

Kadınlar ikinci yüzyıla güçlü adımlarla koşuyor

 

322 METRE
Köprü kulelerinin yüksekliği

59 METRE
Köprünün genişliği

Sıradaki haber yükleniyor...
holder