Bilal Emin Turan Okulda hesaplı zil
HABERİ PAYLAŞ

Okulda hesaplı zil

Kurban Bayramı tatilinin ardından veliler okul alışverişi için hazırlıklara başladı. Fiyatlar bu yıl biraz daha yüksek. Ancak aynı ürünü daha ucuza almanın yolu var. Her sokakta şubesi olan zincir marketler, internetten alışveriş bütçe yapmaya yardımcı oluyor.

UYGUN FİYAT ARAYIŞI

2019-2020 eğitim-öğretim dönemi, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okul öncesi ve birinci sınıfa yeni başlayanlar için bu süre 1 hafta erken (2 Eylül itibarıyla) devreye girecek. Yani okul maratonu için sayılı günler kaldı. Yeni dönemde de devlet okullarında ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulurken, okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayacak veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girecek.

Haberin Devamı

MALİYETTE ARTIŞ VAR

İlkokula başlayacak bir öğrencinin kıyafet ve ayakkabı maliyeti 400 liradan, çanta, matara, kalem, defter gibi kırtasiye ürünleri ise 250 liradan başlıyor. Yeni öğrencilerin okula başlama maliyeti minimum 650-800 lira arasında değişiyor. Geçen yıl bu tutar 465 lira seviyesindeydi. Bir başka deyişle dövizdeki dalgalanmayla birlikte fiyatlarda yüzde 40-50 civarında bir artış söz konusu. Sınıf arttıkça maliyetler de yükseliyor.

ÖZELDE CEP YAKIYOR

Özel okullarda fiyatlar daha yüksek. Her okul kendine özel kitap setleri oluşturuyor ve bunların çoğu da ithal. Yani dövize endeksli. Dolayısıyla en düşük kitap seti ve kırtasiye ürünleriyle birlikte 2500-3000 liradan başlıyor. Forma, eşofman, hırka ve ayakkabı eklenince en düşük giyim harcaması da 1000 liradan başlıyor. Bir de her yıl değişen tasarım ve formalar, geçen yıldan kalan sağlam formların çöpe gitmesine neden oluyor. Diğer bir deyişle ortalama özel okul giyimkırtasiye başlangıç harcaması ortalama 3500-5000 lira arasında değişiyor.

8-9 AYI DÜŞÜNÜN İYİ BÜTÇE YAPIN

Artan maliyetleri düşürmenin bazı püf noktaları var. Çoğu bilinse de okul alışveriş telaşı nedeniyle gözden kaçabiliyor. Onun için alışverişe hazırlıklı başlamak ve iyi araştırma yapmakta fayda var. Kaldı ki okul masrafı başlangıç maliyetliyle sınırlı kalmıyor. Bu, 8-9 ay boyunca devam eden bir harcamalar silsilesi.

Haberin Devamı

GEÇEN YILDAN KALANLARI ÇIKAR

Defter, kalem, silgi boya, beslenme çantası gibi geçen yıldan kalanları çıkarıp kontrol edin. Çok az sayfası kullanılan defterleri çöpe atmak ya da bir kenara bırakmak yerine çocuğunuzun yeni dönemde de kullanmasını sağlayın. Hatta kullanılmış yaprakları birlikte yapıştırarak tasarrufun önemini ona da anlatın.

İNTERNETTE SEÇENEK ÇOK TAKSİT DE VAR!

Zincir marketlerin çoğu mağazada olduğu gibi internet üzerinden de satış yapıyor. İnternet üzerinden satışlarda kira ve personel gibi maliyetler daha az olduğundan fiyatlar bütçeye daha uygun olabiliyor. Bunun için Google’dan ‘online kırtasiye’ yazıp arama yapabilirsiniz. Üstelik internetten satışlarda taksit seçeneği de bulunuyor. Taksitlerle tüm faturaların eylül ayına yığılmasını önleyebilirsiniz. Öte yandan piyasaya göre ucuza bulduğunuz kalem, silgi, boya malzemelerini fazladan almanız avantaj sağlar. Ama buna piyasa araştırması yaptıktan sonra karar verin.

Haberin Devamı

BU SİTELER İŞİNİZE YARAYABİLİR

● migros.com.tr ● a101.com.tr ● kirtasiyedunyasi.com ● defix.com ● kalemlik.com ● hepsiburada.com ● kirtasiyeburada.com ● ofix.com ● teknosa.com ● n11.com

FORMA ALTERNATİFİ

Özel okullarda forma maliyeti velileri en çok zorlayan kalemlerin başında geliyor. Forma üzerindeki logo ve özgün tasarım formanın alternatifinin bulunmasını zorlaştırıyor. Buna karşın bazı okullarda iki renk (okul logolu beyaz tişört ve logolu bej pantolon gibi) tercih edilebiliyor. Çocuğunuz böyle bir okulda okuyorsa tişörtü logolu alıp, pantolonu pazardan ya da farklı bir mağazadan alıp dengeleyebilirsiniz. Çünkü yarı yarıya fiyat farkı oluyor pazarda 30-40 lira olan aynı pantolon okulda 100-150 TL’ye satılıyor.

BUNLARA DİKKAT!

● Tanıdığınız kırtasiye ve zincir marketlerden alışveriş yapın.

● Fitalat ve azoboyar içermeyen ürünleri tercih edin.

● Lisanslı ürünler sıkı denetimden geçtiğinden tercih edilebilir.

● Ürüne elinizi sürdüğünüzde boya bırakıyorsa, renklendirici madde içeriyordur.

● Sağlıklı defter ve kartonlar renkli hamurdan üretilir ve renk bırakmaz.

● Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede katkı olabilir.

SEMT PAZARLARI

Kıyafetin serbest olduğu okullar var. Semt pazarları kıyafet konusunda ucuz fırsatlar sunuyor. Pazarlarda kaliteli kumaş, eşofman, tişört, yağmurluk gibi ürünleri uygun fiyata alabilirsiniz.

ZİNCİR MARKETLERE BAKMADAN ALMAYIN

Kalemiydi, silgisiydi parça başına düşünüldüğünde 1.50-2 lira gibi düşük tutarlar bütçeyi sarsmayacak gibi görünse de okul çantasını doldurduktan sonra gerçek maliyet ortaya çıkıyor. O nedenle kuruşun hesabını yapın. Bunun da yolu alternatif satıcılara da bir gözatmaktan geçiyor. Bu anlamda bazı marketlerin avantajlı fiyatlarla kırtasiye ürünü sattığını küçük bir araştırmayla görebilirsiniz. A101, BİM, Migros, Metro Market, CarrefourSA, ŞOK marketlerinin raflarında bu hafta itibarıyla her türlü kırtasiye ürünlerini bulabilirsiniz. Fiyatı karşılaştırıp ihtiyaca göre en uygun fiyatlı olanları tercih edin. Özellikle çanta fiyatları buralarda uygun.

KAMPANYALARI TAKİP ET

Okulun başlamasına sayılı günler kala rekabet de artacağından kırtasiye ürünü satan mağazalarda farklı kampanyalar da olacaktır. İndirimleri, indirim broşürlerini mutlaka gözden geçirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder