Bilal Emin Turan Okulda ilk zil hesabı
HABERİ PAYLAŞ

Okulda ilk zil hesabı

Yüz yüze eğitim için geri sayım başladı. Geçen yıl daha çok online geçen eğitimlerin ardından bu yıl okula hazırlık ayrı bir heyecanı beraberinde getiriyor. Bu heyecan yaşanırken ilk zilin öğrenci başına maliyeti (420-1.500 lira arasında) ve bu maliyetlerin nasıl daha aşağıya çekileceği ise velilerin öncelikli gündem maddeleri arasında.

Okulda ilk zil hesabı

EYLÜLDE DERS BAŞI

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart 2020’den itibaren yüz yüze eğitime sık sık ara verildi. Bu sırada öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için EBA sistemi ile online yani uzaktan eğitime geçildi. Online eğitim nedeniyle kırtasiye ve kıyafet harcamaları da önceki yıllara göre daha sınırlıydı. Ancak zor geçen 2020’nin ardından aşılamada belli bir mesafe alınmasına, vakaların kontrol altında tutulmasına paralel 2021-2022 eğitim-öğretim yılının 6 Eylül’de yüz yüze başlaması planlanıyor. Bugün itibarıyla tam 1 ay var.

Haberin Devamı

6 MİLYARLIK HACİM

Türkiye’deki toplam 27 milyon öğrencinin 10 milyonu anasınıfı ve ilköğretim, 9 milyonu ortaöğretim öğrencilerinden oluşuyor. Geri kalanı ise üniversite öğrencisi. Okulda ilk zilin çalmasına sayılı günler kala kırtasiyeciler yeni döneme hazırlık için yoğun bir çalışma içinde.

1 Ağustos itibarıyla ürünlerin yeni dönem fiyatları belli oldu. Bu yıl kırtasiye sektöründe 5-6 milyar liralık bir alışveriş hacminin oluşması bekleniyor. Tabii fiyatlar en çok velileri düşündürüyor. Kaldı ki kur etkisi, hammadde fiyatları, tedarik gibi nedenler ister istemez kırtasiye ürünlerine de yansımış durumda.

ÖZEL OKULDA KIYAFETLER DE EKLENECEK

Özel okullarda kırtasiye ve kitap ücretlerine ek olarak forma, eşofman, hırka gibi okula özgü kıyafetler de masraflara dahil edilecek. Böylece okula ilk adım atma maliyeti en az 1.000 liraya çıkıyor. Forma üzerindeki logo ve özgün tasarım formanın alternatifinin bulunmasını zorlaştırıyor.

Buna karşın bazı okullarda iki renk (okul logolu beyaz tişört ve logolu bej pantolon gibi) tercih edilebiliyor. Çocuğunuz böyle bir okulda okuyorsa tişörtü logolu alıp, pantolonu pazardan ya da farklı bir mağazadan satın alarak dengeleyebilirsiniz. Çünkü yarı yarıya fiyat farkı oluyor. Pazarda 40-50 liralık aynı pantolon okulda 150-200 liraya satılabiliyor.

Haberin Devamı

İNTERNETTEN ALIŞVERİŞE DİKKAT!

İyi araştırılan internet fiyatları maliyeti düşürmek için avantaj sunuyor. Ama taklit ve güvensiz ürünlerin en çok satıldığı yer de internet. Bir baskıyla sahte ürünler, markalı ürün gibi sunulabiliyor. O yüzden piyasa fiyatının çok altında kırtasiye ürünü satan e-ticaret sitelerine dikkat edin. Özellikle Google’da arattığınız ürünün bulunduğu sitelerin önünde ‘Reklam’ ibaresi varsa temkinli olun.

Bilindik kurumsal e-ticaret siteleri bu anlamda daha dikkatli ve iyi fiyatlar sunabiliyor. İnternetten alırken karta taksit imkanı da var. Taksitlerle tüm faturaların eylül ayına yığılmasını önleyebilirsiniz. Öte yandan yıl boyu lazım olacak kalem, silgi, boya malzemelerini ucuza bulursanız fazladan almanız avantaj sağlayabilir.

BU SİTELER İŞİNİZE YARAYABİLİR

  • a101.com.tr
  • kirtasiyedunyasi.com
  • trendyol.com
  • hepsiburada.com
  • n11.com
  • kirtasiyeburada.com
  • ofix.com k migros.com.tr
  • carrefoursa.com
  • gittigidiyor.com

BUNLARI AKLINIZDA TUTUN

Haberin Devamı
  • Ürünün etiketine mutlaka bakın.
  • Ucuz ve markasız kırtasiye malzemelerinden uzak durun.
  • Tanıdığınız kırtasiye ve zincir marketlerden alışveriş yapın.
  • Fitalat ve azo boya içermeyen ürünleri tercih edin.
  • Lisanslı ürünler sıkı denetimden geçtiğinden tercih edilebilir.
  • Ürüne elinizi sürdüğünüzde boya bırakıyorsa, renklendirici madde içeriyordur.
  • Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede zararlı katkı maddesi olabilir.
  • Çantanın hafif olmasına, sırt askısının geniş ve çift kol için de askısı bulunmasına dikkat edin.
  • Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede katkı olabilir.

FİYATLARDA YÜZDE 25-30 ARTIŞ VAR

Bu yıl öğrencilerin ihtiyacı için gerekli kırtasiye ürünlerindeki fiyat değişimini, çocukların temas edeceği kırtasiye ürünlerini alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kırtasiye ve Kağıt Meclis Üyesi Ender Karvar ile konuştuk. Ender Karvar’ın aktardığı bilgilerden öne çıkanlar şöyle: ÂBu yıl ilköğretim için okul çantası; kalem, defter, silgi gibi öncelikli 27 kalem kırtasiye ürünüyle minimum 420 liraya dolacak.

Bu malzemeler çanta dahil lisanslı ürünlerden oluşursa fiyat 850 liraya çıkıyor. Ortaöğretim için 550-1.500 lira arası bir fiyat oluşuyor. ÂMaliyetler geçtiğimiz yıla göre minimum yüzde 25-30 arasında artmış durumda. ÂÖzel okullarda genelde kitapkırtasiye set olarak veriliyor ve kitapların fiyatı genelde dövize endeksli olduğundan set fiyatı 2 bin 500-5 bin lira arasında değişiyor. Sadece kırtasiye setinin verildiği durumlarda ise tutar 850-2 bin lira arasında oluyor.

ZİNCİR MARKETLERE DE BAKIN

Kalemiydi, silgisiydi parça başına düşünüldüğünde 1.50-2 lira gibi düşük tutarlar bütçeyi sarsmayacak gibi görünse de okul çantasını doldurduktan sonra gerçek maliyet ortaya çıkıyor. O nedenle kuruşun hesabını yapmak ve alternatif satıcılara da bakmak gerekiyor. Bunun tek yolu internet değil.

Bazı marketler okul açılma tarihi yaklaştıkça sürümden kazanmak için aynı kırtasiye ürününü daha düşük fiyata satabiliyor. BİM, A101, Migros, Metro Market, CarrefourSA, ŞOK marketlerinin raflarında her hafta farklı kırtasiye ürünlerini bulabilirsiniz. Fiyatı karşılaştırıp ihtiyaca göre en uygun fiyatlı olanı tercih edin.

BİLDİĞİNİZ, GÜVENDİĞİNİZ YERDEN ALIN

  • Kırtasiye ürünleri evlatlarımızın geleceği ve sağlığı açısından çok çok önemli. Ucuz ama kanserojen ve ağır metal oranı yüksek ürünler merdivenaltı üreticiler tarafından piyasaya sürülüyor. Bu konuda dikkatli olunmalı. Veliler doğru adresten ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmalı.
  • Kırtasiye ürünlerinde, ‘CE’ (Avrupa Birliği kalite işareti) yazmalı, ‘N71-1-2- 3 standartları (kimyasal testler, yanma, zararlı maddelerden korunma vb. testlerinden geçmiş olduğunu gösterir) olmalı.

BOŞ SAYFALAR ÇÖP OLMASIN!

Defter, kalem, silgi boya gibi geçen yıldan kalanları çıkarıp kontrol edin. Çok az sayfası kullanılan defterleri çöpe atmak ya da bir kenara bırakmak yerine çocuğunuzun yeni dönemde de kullanmasını sağlayın.

Okulda ilk zil hesabı

Sıradaki haber yükleniyor...
holder