Bilal Emin Turan Özel okulda erken davranan kazanır
HABERİ PAYLAŞ

Özel okulda erken davranan kazanır

Öğrenciler için sömestr başladı ama aileleri başka bir telaş ve düşünce almış durumda. O da bir sonraki eğitim döneminin kayıt ücretleri. Bu ay başlayan erken kayıtlar velilerin maliyetlerini önemli ölçüde azaltıyor. Kayıt ne kadar geç olursa ödeme de o oranda artıyor...

EN AVANTAJLI AY OCAK

Türkiye genelinde özel okullar, yasal olarak ocak ayından başlayarak bir sonraki yılın (2020-2021 eğitim yılı) kayıtlarını alabiliyor. Diğer bir ifadeyle erken kayıtlar başladı ve bu, aile bütçesine inanılmaz katkı sağlıyor. Ocakta yapılan kayıtla, nisan veya mayısta hatta okulların açılacağı dönemde yapılan kayıt arasında uçurum olabiliyor. Şu anda geçen yılın fiyatından yüzde 3-4 farkla kayıt yenileyen okullar var. Her ay bu oran artıyor.

Haberin Devamı

Özel okulda erken davranan kazanır

YASAL SINIRI BULUNUYOR

Özel okullarda fiyatların artışını sınırlayan bir yasal düzenleme var. Tüm özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olduğu için ne kadar zam yapılacağını da MEB belirliyor. Buna göre; ara sınıfların eğitim ücreti, bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücrete (ÜFE+TÜFE)/2 oranına) en fazla yüzde 5 artış yapılarak hesaplanıyor. Bu da şu anki verilere göre yüzde 14-15 civarı bir artış anlamına geliyor. Ancak bu ayki erken kayıtlarda bu oranın çok altında artış var. Yani erken davranan kazanır.

BURS SINAVINI KAÇIRMA

Özel Eğitim Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay’a erken kayıtta avantaj için başka neler yapılabileceğini ve okul seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk. Atalay’ın verdiği bilgiye göre; kayıt işlemleri genellikle tüm özel okulların yaptıkları bir bursluluk sınavıyla başlıyor.

Bu sınavın sonuçlarına göre başarılı öğrencilerin ücretleri daha düşük rakamlarla alınıyor. Öğrencilere başarı durumlarına göre yüzde 100 başlayıp aşağılara doğru yüzde 20, yüzde 10’lara varan indirimler yapılıyor. Bu nedenle özel okula yeni kayıt yaptıracak veya 4’ten 5’e geçecek öğrencilerin birden fazla okulun bursluluk sınavına katılmaları daha fazla indirim alınmasının yolunu açıyor.

Özel okulda erken davranan kazanır

EĞİTİM SİGORTASI

Haberin Devamı

Her anne baba, çocuğunun iyi bir eğitim almasını ister. En iyi okullarda okuması için de çaba gösterir. Eğer bir gün, kaza veya vefat gibi istenmedik durumlarda verdiğiniz destek yetersiz kalırsa bu durumda ayda 65-100 liraya yaptıracağınız eğitim sigortasıyla çocuğunuzun eğitimini de garantiye almış olursunuz.

ŞİMDİDEN ARAŞTIRIN

Yeni başlayacaklar için okulun kalitesi çok önemli. 1’inci sınıfta okula başlayan çocuğun okulunu değiştirmek sonraki dönemde zor olur. O yüzden başta doğru adım atın, okulu görün inceleyin ve öğretmenlerle tanışın. Sonraki dönemde yapılacak okul değişikliği maddi olarak da sizi zorlar.

35-40 DAKİKA ÖLÇÜSÜ!

Anaokulu ya da ilkokul öğrencileri için uzun mesafe yorucu olur. Uzmanlar, 35-40 dakikayı geçen bir servis yolculuğunun çocukları olumsuz etkilediğini bu nedenle yakın bölgelerdeki okulların tercih edilmesi gerektiğini söylüyor.

KURUM SEÇERKEN

Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda özel okul açıldı. Bundan dolayı tüm öğrenciler farklı oranlarda da olsa burs alıyor. Bu yıl kamuoyunda özel okullar yoğun olarak gündeme geldi. El değiştiren okullar oldu. Veliler bu nedenle kayıt yaptırdıkları okulun kurucusu, işletmecisi eğitimci mi, değil mi araştırmalı. Daha sonra kurumun kaç yıllık bir kurum olduğu, başarıları ve eğitim imkanları sorgulanabilir.

Haberin Devamı

SÖZLEŞMEYE AMAN DİKKAT

MEB, özel okullara kayıt sırasında sözleşme zorunluluğu getirmiş durumda. Sözleşmede; yıllık eğitim ücreti, taksit tutarı, indirimler, yemek parası, varsa servis parası, kitap parası, genel gider, öğrencinin aldığı burs, ödeme şekli gibi bilgiler yer alıyor. Olası mağduriyetlerin önüne geçmek için aman iyi okuyun.

TAKSİTLİ SEÇENEK

Kayıt yenilerken ödenecek tutarın peşin ya da taksitle olması da fiyatı etkiliyor. Eğer ödemeyi kredi kartıyla yapıyorsanız Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 12 aya kadar taksite izin veriyor. Taksit yaptıranlara okullar yüzde 3-4 fark yansıtabiliyor. Ama bu konuda pazarlık yapmanızı öneririm. Yani peşin fiyatına taksiti mutlaka konuşun.

CAYMA BEDELİ YÜZDE 10

Erken kayıt yaptırdınız ve caymak istiyorsunuz. Bu durumda yasal olarak özel okulların ödediğiniz tutardan yüzde 10 cayma bedeli alma hakkı bulunuyor. Örneğin 17.000 TL ödediniz. 1.700 lira cayma bedeli olarak alınır. Ancak eğitim dönemi başlamadan cayma hakkı kullanılırsa bazı okullar bu tutarı almayabiliyor.

DURUMU İYİ OLMAYANA ÜCRETSİZ EĞİTİM ŞANSI

Özel okullar başarılı öğrencilere burs verirken bunun yanında da en az yüzde 3’ten başlayan ve bazen yüzde 5’lere varan sayıda ücretsiz öğrenci okutuyor. Ödeme güçlüğü çeken veliler için özel ödeme planları düzenlenirken böyle velilere de indirimler yapılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder