Bilal Emin Turan Taşınma telaşı
HABERİ PAYLAŞ

Taşınma telaşı

Korona döneminde Türkiye genelinde duran taşınmalar, son iki ayda ev satışlarının da etkisiyle rekor kırdı. Taleple nakliyat fiyatları da arttı. Peki bu maliyet nasıl aşağı çekilir? Taşınmaya sadece maliyet olarak bakmak ne kadar doğru? Zaman ve paradan tasarruf için taşınmada nelere dikkat edilmeli? Sizin için araştırdık...

Artarak devam edecek

Tarihi dip seviyelerdeki konut kredisinin de etkisiyle rekor kıran konut satışları, kentsel dönüşüm, kamuda çalışanların tayinleri, yeni atamalar, iş değişikleri, adres değişikleri, korona döneminde ailelerinin yanına giden üniversite öğrencilerinin tekrar geri dönmesi vs... Sayabileceğimiz daha birçok nedenle kış aylarına kadar taşınmalar artarak devam edecek.

Haberin Devamı

Ek maliyetler can sıkar

Taşınmalar bütçeye ek yük getirdiği kadar zahmetli de. O yüzden planlı ve sıkı bir hazırlık yapılmalı. Taşınmada tek gider kaleminin nakliye olacağını düşünmek hatalı olur. Eşyalara gelebilecek zararlar, onarılması ve tamiri imkansız sonuçlar da ek maliyet oluşturup canınızı sıkabilir. O yüzden hesaplı ama aynı zamanda doğru nakliyeciyi bulmak çok önemli. Tabi diğer detayları da unutmamak şart!

Taşınma telaşı

Evden eve nakliyeci seçiminde dikkat!

*Teklif alıp karşılaştırın

Piyasada çok fazla nakliyeci var. Aynı yükü, aynı mesafede biri 800, diğeri 1.500 liraya taşıyor. Bu aşamada iyi referansı olan nakliyecileri ya da kurumsal firmaları tercih edin. Mahallenizde nakliyeci olsa da mutlaka internetten de araştırma yapın. Ev taşımak isteyenle nakliyecilik yapanı bir araya getiren 'rahattasin.com, armut.com, nakliyecibul.net, evdenevenakliyecibul.com, octovan.com, sahibinden.com, enakliyat.com.tr' gibi sitelerden teklif alıp karşılaştırın.

*Son dakikaya bırakmayın

Seçim yaparken nakliyeci hakkında yapılan yorumları da okuyun. Ucuza kaçarak ekonomi yaptığınızı düşünebilirsiniz. Ancak eşya taşımak uzmanlık gerektiriyor. Eşyanın neresinden, nasıl tutulacağını bilmeyen kişiler veya kaçak çalıştırılan işçiler beyaz eşyalarınıza, mobilyalarınıza zarar verebilir. Bütçenizi sarsacak bu zarara katlanmamak için biraz fazla ödeyip veya pazarlık yapıp iyi nakliyeci bulun. Nakliyeci bulma işini son dakikaya bırakmayın.

Haberin Devamı

Yanlış bilgi vermeyin

Nakliyat firmasıyla anlaşırken taşınacak eşyalar hakkında doğru ve eksiksiz bilgi vermeye çalışın. Bu durum anlaşmazlıklara neden olabilir. Gerekirse nakliyeciye ekspertiz yaptırın.

Taşınma telaşı

Mevsim etkisi

Yaz aylarında talep çok olduğundan fiyat da yüksek oluyor. Buna karşılık kış aylarında hem okul dönemi olduğundan hem de zorlu hava koşullarından dolayı taşınma pek tercih edilmiyor, fiyatlar da nispeten düşüyor. Eğer çocuğunuz yoksa ve 'kış aylarında taşınmak beni zorlamaz' diyorsanız, bu seçeneği de gözden geçirebilirsiniz.

Haftaiçi haftasonu

Taşınmalar genelde haftasonu ve sabah erken saatlerde yapıldığından, o günlerde boş nakliyeci bulmak zor olduğu gibi fiyatlar da yüksek oluyor. İmkanınız varsa haftaiçini tercih edin. 150-200 lira farkeder.

Sözleşme ve sigorta

Nakliye firması ile sözleşme yapın ve taşınmayı yapacak araç plakasını sözleşmeye yazın. Bu sözleşmelerin hazırını internetten bulabilirsiniz. Sözleşmeniz yoksa mutlaka Emtia Nakliyat Poliçesi yaptırın. Özellikle şehirler arası nakliyelerde 100-150 liraya yaptıracağınız bu sigorta, eşyalarınızı taşınmada veya kazalarda olası zarardan korur.

Haberin Devamı

Eşya asansörü var mı?

Yüksek katlı binalarda asansör yoksa eşyaları taşımak zor olur. Bu yüzden merdivenlerden çıkarken eşyaların sağa sola çarpması muhtemel. Diğer yandan çamaşır makinesi, buzdolabı gibi cihazlar sırtta taşınıyorsa yamulma, kapak ayarının bozulması gibi sorunlar yaşanabilir. Eşya asansörünün kullanımı bu sorunların önüne geçer. Nakliyeci seçiminde bu opsiyonu da gözönünde tutun. Zaman da kazandırır.

3-4 hafta önceden hazırlık yapın

Ev taşıma aynı zamanda planlama işidir. Eşyaları paketleme işini son 1-2 güne sığdırmayın. 3-4 hafta öncesinden hazırlık yapmaya başlayın. Karton kutu, koli bandı, kırılma ve çizlmeleri önleyecek köpük, balonlu naylonu hazır tutun. Karton kutu fiyatları hiç de az değil. Beyaz eşya satıcılarından, nalburlardan kullanılmayan kutuları bulabilirsiniz. Günlük 5-10 dakika araştırma yapmanız yeterli. Bulamazsanız fiyat araştırın. 2 lira fark 20 kutuda 40 lira yapar. Bant ve diğer malzemelerde de benzer farklar hiç de azımsanacak rakamlar değil.

Faturaları sonlandırın

Taşındıktan sonra sizin yerinize gelecek kişilerin kullanımından doğabilecek doğalgaz, su ve elektrik fatura bedelleri yine sizin cebinizden çıkacaktır. Bunun için taşınmadan bir gün önce veya aynı gün abonelikleri iptal ettirin. Aboneliklerin çoğunun internetten de iptal edilebildiğini unutmayın.

Ziynet eşyaları

Ziynet eşyalarınızı ve paraları paketlere koymak yerine yanınıza almayı unutmayın.

Fazlasını satmanın tam zamanı

Paketleme yaparken kullanmadığınız veya kullanmayacağınız ama ekonomik değeri olan eşyalar çıkacaktır. Bu eşyaları ikincielcilere veya internet siteleri (letgo.com, sahibinden.com, gittgidiyor.com, ikincielesyamarket.com vb) üzerinden satabilirsiniz. Böylece eşya yükü azalır, taşınma maliyeti de düşer.

Temizlik boya badana

Taşınacağınız ev boşken temizlik yapın. Eşyalarınızı getirdikten sonra temizlik yapmanız çok zor olur. Boya ve badana işleri, tesisat bakımları taşınmadan önce yapılmalı. Yani ev her yönüyle yaşamaya hazır hale gelmeli.

Paketlere açıklama

Kırılacak değerli eşyalarınızı paketledikten sonra mutlaka işaretleyin ya da açıklama yazın. Bu durumda nakliyeciler taşırken ve yükleme/indirme yaparken daha dikkatli olur. Zarar oluşmaz.

Taşınma telaşı

Korona hijyeni

Korona tedbirleri ev taşıma sürecinde olmazsa olmaz bir uygulama. Nakliye personelinin, tulumlu, maskeli, eldivenli olması yani eşyayı temazsız taşıması önemli. Bu açıdan paketlemenin de iyi yapılması şart.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder