Bilal Emin Turan TL mevduatta vergi avantajını kaçırmayın
HABERİ PAYLAŞ

TL mevduatta vergi avantajını kaçırmayın

Vadeli TL mevduat faizlerinde yüzde 15’lere ulaşan hızlı bir yükseliş var. Buna ilave olarak tüm vadelerde faiz gelirinden alınan stopaj (vergi) yüzde 10 civarı indirimli uygulanıyor. Vergi indirimi yılsonuna kadar sağlanan bir avantaj. Bu fırsatla vadeli TL hesaplarında artış olsa da halen 319.4 milyar lira vadesiz hesapta bekliyor. Faiz ve vergi avantajının yani çifte fırsatın olduğu bu günlerde, paranızı 1 gün dahi olsa boşta tutmayın!

Oynaklığı yönetmek zor

Döviz piyasaları son günlerde dalgalı. Düşüşü de yükselişi gibi sert olabiliyor. Rekordan rekora koşan altın ise aşı müjdesiyle hızla geri çekildi. Gram altının dolar ve ons (31.1 gram) altındaki gerilemeyle değer kaybı 1 haftada 70 lirayı buldu. Piyasalardaki bu oynaklığı yönetmek oldukça zor. Tasarruf sepetinde farklı yatırım araçları olabilir ama bu dönemde TL’nin vergi ve faiz avantajını göz ardı etmemekte fayda var.

Haberin Devamı

TL mevduatta vergi avantajını kaçırmayın

Risksiz, garanti getiri

Vadeli mevduat risksiz, garanti fakat sabit bir getiri sağlıyor. Bugün parayı yatıran yarın eline ne geçeceğini biliyor. Piyasalarda dalgalanmanın yüksek olduğu bu gibi dönemlerde güvenli bir liman diyebiliriz. Ayrıca 30 Eylül’de Cumhurbaşkanı kararıyla yapılan değişiklikle, TL’den getiri sağlamak isteyenlere önemli bir fırsat sunularak faiz kazancından yapılan yüzde 15’lere varan kesintiler (stopajvergi) düşürüldü.

Yüzde 10’luk ek gelir

Buna göre; 1 günden 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 15 olarak uygulanan stopaj yüzde 5’e; 6 ay ile 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 12’den 3’e çekildi. 1 yıldan uzun vadelerde de yüzde 10 olarak uygulanan stopaj şu anda sıfır (0). Vergi indirimi için 31 Aralık’a kadar süre tanındı (bugün itibarıyla 49 gün). Bir taraftan vergi indirimi, diğer yandan mevduat faizindeki yükseliş, aynı vadede daha çok getiri elde etmeye imkan tanıyor. Üstelik piyasalarda Merkez Bankası’nın 19 Kasım’da faiz artırımına gideceği yönünde beklenti arttı. Yani mevduat faizi daha da yükselebilir.

TL mevduatta vergi avantajını kaçırmayın

Son 49 gün! Fırsat varken seyirci kalmayın

Faizde getiri ve vergi anlamında yüzde 10 gibi önemli bir fırsat varken, Merkez Bankası haftalık verilerine göre; halen bankalardaki (katılım bankaları hariç) yaklaşık 319.4 milyarlık nakit, TL vadesiz hesaplarda bekliyor. Mobil ve internet bankacılığından basit bir hesap açma işlemi yaparak bu kazançların uçup gitmesine seyirci kalmayın. 2-3 hatta 1 hafta sonra ödemeniz olacağından parayı boşta bekletiyor olabilirsiniz. Vadesiz hesabınızdaki parayı, saat 17.30’a kadar vadeliye aktarırsanız faiz işlemeye başlar ve ertesi sabah faiz hesabınıza yatar.

Haberin Devamı

TL mevduatta vergi avantajını kaçırmayın

İhtiyacın kadarını çek sonra istersen ekle

Mevduat faizlerinin ve verginin avantajından yararlanmak için ille de 30-35 gün vadeli hesap açmak gerekmiyor. Bankalar son dönemde, günlük faiz imkanı sağladığı gibi mevduat hesabı bozulmadan para yatırıp çekmeyi sağlayan ürünler de geliştirdi. Yani çoğu banka, 1 günlük vadede bile faiz ödüyor. ‘Kazandıran günlük hesap’, ‘serbest hesap’, ‘günlük vadeli mevduat hesabı’, ‘arı hesabı’ günlük faiz ödeyen hesaplardan bazıları. Parayı bu hesaplarda bekletip günlük gelir elde ederken dilediğiniz zaman kullanabilir, elinize para geçince de ekleme yapabilirsiniz.

‘Hoşgeldin’le kârını artır

Birçok özel banka yeni müşteri kazanmak adına ‘hoşgeldin kampanyası’ kapsamında mevduat faizlerinde kişiye özel oranlar sunabiliyor. Örneğin, bankanın 100 bin lira için normal faizi 12 iken, yeni açılan hesaba bu oran yüzde 15 olarak uygulanabiliyor. Ama şubede açılan hesapla internetten ve cep telefonuna yüklenen mobil bankacılık uygulamalarından açılan vadeli hesaplar için sunulan faiz farklı oluyor. Mobil ve internet bu anlamda her zaman avantajlı. Aradaki makas da bir hayli yüksek. Şubeye gitmeden önce mobil ve internet faizlerini kontrol etmenizi de öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder