Bilal Emin Turan Türk çiftçisiyle büyüyor
HABERİ PAYLAŞ

Türk çiftçisiyle büyüyor

Sattığı her şeyi Türkiye'de üretiyor. 1000 çiftçiyle işbirliği yapıp binlerce istihdam sağlıyor. Kazandığını yine Türkiye’de yatırıma dönüştürüyor. 50 yıldır bu ülkeye güveniyor. Amerikalı yiyecek ve içecek devi PepsiCo’nun yatırımlarını yerinde gördük ve en yetkili ağızdan dinledik...

Bünyesinde Pepsi, Lipton, Fruko, Yedigün, 7UP ve Tropicana gibi içecek ile Cheetos, Doritos, Ruffles ve Lays gibi atıştırmalık yiyecek markaları bulunan Amerika merkezli PepsiCo, Türkiye’de İzmir, Çorlu, Adana, İzmit, Mersin ve Manisa’daki 6 fabrikayla faaliyet gösteriyor. Firma neredeyse her 10 yılda bir yatırım yapıyor. Sonuncusunu yani 6’ncı fabrika yatırımını 15 Temmuz hain darbe girişiminin olduğu günün sabahında Manisa’da aldığı arazide gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI AÇTI

200’den fazla ülkede faaliyet gösteren firma, o dönemde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’ye güveninin göstergesi olarak Manisa’ya 120 milyon dolarlık yatırımla kurduğu fabrikayı bölgenin en önemli üretim merkezi haline getirdi. Fabrikanın resmi açılışını ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 5 Ocak 2019’da gerçekleştirdi. PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel’in davetlisi olarak gittiğimiz Manisa OSB’de 100 bin metrekare alana inşa edilen bu fabrikayı yerinde inceledik.

PATATESİN YÜZDE 60’I

1962’de Türkiye’ye içecekle giriş yapan PepsiCo, 1993’te de Uzay Gıda’yı satın alarak cips işine girdi. 50 yıldan uzun süredir ülke ekonomisine katkı sağladıklarını ifade eden Levent Yüksel, faaliyetlerinin merkezinde tarımın olduğuna dikkat çekti. 20 ilde 1000’den fazla çiftçiye, sözleşmeli tarım yoluyla cipslik patates ve mısır üretimi yaptırdıklarını belirten Yüksel, bu yolla Türkiye’nin cipslik patates ihtiyacının yüzde 60’ını karşıladıklarını söyledi.

KAĞITSIZ FABRİKA

Dünyaya örnek birçok teknolojinin ilk kez Manisa’da denendiğini dile getiren Levent Yüksel, şöyle dedi: “Aynı anda tüm ürünleri üretebileceğimiz bir altyapıya sahibiz. Endüstri 4.0’a uyumlu bir fabrika. Üretim yaparken istediğimiz tüm veriye anında ulaşabiliyoruz. Bütün üretim ve kalite ölçümlerinin tamamı 60 saniyede bir otomatik yapılıyor. Bundan dolayı da kağıt kullanmıyoruz. Dünyadaki tüm PepsiCo’lardan fabrikamıza ziyaretçiler geliyor. Türkiye global büyümemize büyük destek sağlıyor.”

Haberin Devamı

İNANCINI HİÇ YİTİRMEDİ

Manisa’da üretilen cipsin 18 ülkeye ihraç edildiğini belirten Yüksel, “Fabrikada şu anda 4 üretim hattı devrede. Çift haneli büyüyoruz. Hat sayısını 2023’e kadar 11’e çıkaracağız. Bunun için yaptığımız yatırım (120 milyon dolar) kadar daha yatırım yapacağız” diye konuştu. Ekonomide en kötünün geride kaldığını söyleyen Yüksel, “Yaşanacak her şey yaşandı. Bundan sonra yukarı gideriz. Dünya CEO’muz Ramon Laguarta Türkiye’ye inancını hiç yitirmedi” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder