Bilal Emin Turan Türkiye'nin yeni üretim üssü Çukurova
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin yeni üretim üssü Çukurova

Ekonominin bel kemiği sanayi. Anadolu’da sanayinin en hızlı yol aldığı bölgelerin başında Çukurova geliyor. Yetişmiş insan gücü, bölgenin stratejik önemi, limanları, Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) kümelenmiş entegre şirketleriyle Türkiye’nin yeni üretim üssü olmaya çoktan aday...

LOJİSTİK AVANTAJI ÇOK

Türkiye’de sanayi denince ilk akla gelen bölge şüphesiz Marmara. Üretimde, ihracatta, istihdamda ve milli gelir sağladığı faydada yeri her zaman ayrı olacak. Ancak coğrafi olarak ekonomik doygunluk noktasına gelen bölgenin alternatifleri de Anadolu’da yeşermeye başladı.

Haberin Devamı

Bu anlamda ‘Çukurova Bölgesi’, eski adıyla Klikya, yani Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini içine alan Güney Anadolu’daki bölge son dönemde dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Altyapısı, lojistik avantajı, köklü şirketleri, sadece Türkiye’nin değil bölgesinin en büyük limanlarına sahip olması bu bölgeyi avantajlı konuma getirmiş durumda.

Çukurova denince akla bereketli topraklar, tarım ve “Adam eksen, biter” sözü gelse de bölgenin sanayi ve üretim anlamında son yıllarda katettiği yol çok daha fazlası. Bölge belki de dünyanın en zengin ekonomik olanaklarına sahip bölgesi. Öyle ki enerjide, kimyada birçok stratejik yatırımın çekim merkezi haline geldi. Örneğin; enerji hatlarının kesiştiği Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattıyla yıldızı parlayan Adana’nın Ceyhan ilçesi, petrokimyada Türkiye’nin üretim üssü olmaya hazırlanıyor.

Türkiyenin yeni üretim üssü Çukurova

15 MİLYARLIK İTHALE FREN

Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, çektiği yatırımlarla Türkiye’nin yaklaşık 15 milyar dolarlık petrokimya ürünleri ithalatının önemli bir kısmınını engelleyecek. Bölgenin, Mersin ve İskenderun limanlarına yakınlığıyla ihracatta da ağırlığının artması bekleniyor. Söz konusu bu iki liman geçtiğimiz günlerde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta yaşanan patlamanın ardından bu ülkenin kullanımına tahsis edilmişti. Bu anlamda da bölgedeki stratejik konumu bir kez daha tescil edilmiş oldu.

YATIRIMLAR DOLUDİZGİN

Bölgede yatırıma dair ilk somut adım yakın dönemde Rönensans Holding’ten geldi. 1.4 milyar dolarlık polipropilen tesisi projesi için Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ile Rönesans arasında imzalar atıldıktan sonra çalışmalar hızlandı. 2023’e kadar tamamlanması hedeflenen bu yatırımlar, Türkiye’nin bölgedeki gücünü pekiştirecek yatırımlar.

Haberin Devamı

Diğer yandan Erdemoğlu Holding bünyesinde Adana’da polyester, elyaf, filament, polyester bazlı polimerler üreten Sasa, hammadde sağlayacak 11.8 milyar dolarlık tesisin yapımına yönelik ÇED sürecinin tamamlanmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan arazi tahsisi için izin bekliyor. İzinler alınır alınmaz bu dev yatırım da devreye girecek, binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak.

Sasa yine, Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) yatırımında dünya devi Amerikan Invista (Koch Industries) firması ile 935 milyon dolarlık lisans ve teknik hizmet anlaşması imzaladı. Yatırım Adana’da yapılacak.

PANDEMİDE DAHİ ÜRETİME DEVAM

Hiç hesapta olmayan ve sonuçları kestirilemeyen pandemi döneminde bile bölgedeki üretim aksamadan sürdü. Bunu da bölgenin önde gelen sanayi temsilcileri dile getiriyor. Sanayiciler ekonomik faaliyetlerin mayıstan sonra özellikle de haziran ve temmuzda zirveye çıktığını, siparişlere yetişemediklerini söylüyor. Bu durum enerji tüketimine de yansımış.

Haberin Devamı

Örneğin; Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi, elektrik tüketiminde 27 yılın ardından temmuzda 44.4 milyon kilovatsaatle tarihi bir rekor kırmış. Sanayiciler, çarklar hızla dönerken bölge istihdamına da önemli katkılar sağlamış. Üreten Türkiye’nin yeni merkezi olmaya aday Çukurova’nın girişimci işinsanları bu hayali gerçekleştirme potansiyeline fazlasıyla sahip.

DNA’SINDA KÖKLÜ ŞİRKETLER VAR

Çukurova Bölgesi; üretim, ihracat ve istihdam anlamında yıllardır ekonomiye katkı sunan köklü şirketlerle yere daha sağlam basıyor ve hızlı ilerliyor. Sasa, Temsa, Bossa, Adana Çimento, Beyteks Tekstil, Akyem, Abdioğulları Plastik ve Elita Gıda gibi söz konusu şirketler Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer alıyor.

Çukurova’da üretilen ürünlerle sağlanan döviz girdisi de hatırı sayılır seviyelere çıkmış durumda. Geçen yıl Hatay 2.8 milyar dolar, Adana 1.9 milyar dolar, Mersin 1.8 milyar dolar olmak üzere üç il toplamda ekonomiye 6.5 milyar dolarlık katkı sağladı. Söz konusu üç il Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 20 ili arasında yer alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder