Bilal Emin Turan Uzman çavuş ve uzman jandarma ne istiyor?
HABERİ PAYLAŞ

Uzman çavuş ve uzman jandarma ne istiyor?

Başlarken... Onlar, yurtiçinde ve yurtdışında kahramanca görev yapıyor. Türk milletinin bağımsızlığı ve huzuru için gözünü kırpmadan göğsünü siper ediyor. Uzman çavuş ve uzman jandarmalardan bahsediyoruz. 120 bini görevde, 30 bini emekli. Aileleri de hesaba katılırsa 600-700 binlik bir ordudan söz ediyoruz. Ancak onların yıllardan beri devam eden sorunları var ve yıllardır dert yanıyorlar. POSTA olarak bu kahramanların dertlerini ve taleplerini dinledik. İşte Türk Ordusu’nun vefakar uzman çavuş ve uzman jandarmalarının yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri:

Haberin Devamı

ÜLKEMİZİ CANLA BAŞLA KORUYOR

Neredeyse tüm meslek gruplarında çalışanların daha iyi şartlar ve daha iyi bir gelecek istemesi kadar doğal bir şey yok. Bunun için dernek ya da sendikalarıyla yani sivil toplum gücünü kullanarak seslerini duyurmak, taleplerini iletmek isterler. Adı üstünde ‘sivil’ toplum gücü, eğer askerseniz zaten sivil değilsiniz. Emekli oluncaya ya da o görevi bırakıncaya kadar da sivil olamazsınız. Biraz da bu yüzden çalışanıyla, emeklisiyle uzman çavuşların (uzman erbaş) ve uzman jandarmaların anlatacağı çok şey var. İstedikleri, olağanüstü şeyler değil. Sadece gelecekleriyle ilgili endişe taşımak istemiyorlar. Ayrıca mevcut uygulamayla ilgili pürüzlerin giderilmesi en büyük dilekleri.

7 MADDELİK İSTEK

Şu ana kadar çözüm bulunamayan sorunları Uzmanlar derneği (UZDER) anlattı. Asker, dernek üyesi olamıyor. Ancak yıllarca uzman jandarma olarak görev yaptıktan sonra emekli olan UZDER’in Başkanı Yakup Toprak, hem görev yaparken yaşadığı hem daha sonra ortaya çıkan sorunları sırasıyla anlattı. Yakup Toprak’ın aktardığına göre temelde talep edilen konular özetle şöyle:

Uzman çavuşların kadro sorunu çözülsün.

Görev ve iş riski tazminatından tam yararlanılsın.

45 yaş mağdurlarının sorunları giderilsin.

Uzman çavuşlara rütbe ve kıdem ilerlemesi verilsin.

Uzman çavuşların doğu’da geçirdiği süre 3 yıla düşürülsün.

Uzman jandarmaların okulda geçirdikleri süre, hizmetten sayılsın.

GÖREV TAZMİNATI

Görev tazminatı tüm ordu mensuplarına tanınan bir hak. ancak uzman çavuşlar bu haktan sadece üçte bir oranında yararlanıyor. Örneğin; komando tazminatını subay tam alırken, astsubay üçte ikisini, uzman çavuş ise üçte birini alıyor. Bu uygulamayı haksızlık olarak gören uzman çavuşlar, görev tazminatının kendilerine de tam olarak ödenmesini talep ediyor. Her ay ödenen bu tazminatın tutarı göreve, görev yapılan bölgeye göre 400-600 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

YAŞ HADDİ SORUNU

6000 sayılı Kanun’la uzman çavuşların yaş haddi 45’e çıkarıldı. 45’e geldiğinde emeklilik yaşı dolmadığı için çalışması gerekiyor. devlet bu durumu çözmek için uzman çavuşların sivil memurluğa geçişine imkan tanıyor. ancak bu geçişte uzman çavuşların daha önce elde ettiği haklarda kayıp oluyor. Hatta, memurlukta 1 derece kaybediyorlar. Hak kaybı olduğu için uzmanlar sivil olarak emekli olduğunda maaşlarında 500-600 lira, emekli ikramiyesinde de 17-20 bin lira arasında kayıp oluyor. ayrıca, 10 şubat 2016’da devlet uzman erbaşlara 3000 ek göstergeyi hak gördüğü halde sivil memurluğa geçenler bundan yararlandırılmadı. 676 sayılı KHK ile 45 olan yaş haddi 52’ye çıkarıldı. aynı sorunun 52 yaş düzenlemesinde de yaşanılacağı kaygısı var. İstenen tek şey, sivil memurluğa geçerken uzman çavuş haklarının aynı şekilde devam etmesi.

Haberin Devamı

DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

Uzman çavuşların dert yandığı konulardan bir diğeri ise emekli maaşıyla ilgili. yakup Toprak’ın verdiği bilgiye göre; subay emekli olduğunda görev yaparken aldığı maaşın yüzde 80-85’ini, astsubay yüzde 55’ini alıyor. Uzman çavuş ise yüzde 30-33’ünü alabiliyor. Emekli maaşı bağlama oranında da bir dengesizlik olduğuna dikkat çeken uzman çavuşlar, aradaki bu makasın kapatılmasını talep ediyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder