Bilal Emin Turan Yatırımcıların parlayan yıldızı: ALTIN.S1
HABERİ PAYLAŞ

Yatırımcıların parlayan yıldızı: ALTIN.S1

Altın yatırımcısının yeni adresi ‘ALTIN.S1’ yani ‘Darphane Altın Sertifikası’ oldu. Al-sat fiyat farkının düşük olması, her gün kuyumcuya gitme derdinin bulunmaması, kazançtan vergi alınmaması, istendiği zaman fiziki altına dönüştürülebilmesi ‘ALTIN.S1’i son günlerde ilgi odağı haline getirdi. Peki fiyatı ne? Nereden alınıp satılır? Sunduğu diğer avantajlar neler? İşte merak edilen tüm detaylar...

Yatırımcıların parlayan yıldızı: ALTIN.S1

 

BELİRSİZLİKTE GÜVENLİ LİMAN

Altın, Türk halkının vazgeçilmez yatırım araçlarından biri. Belirsizliklerde, global krizlerde, savaş dönemlerinde altına olan ilgi zirve yapıyor. Buna karşılık Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artışı gibi piyasada para bolluğunu azaltan politikalar ise altında düşüşe neden oluyor. Nitekim Rusya-Ukrayna savaşıyla hızlı yükselen altının ons fiyatı (31.1 gram), Fed’in agresif faiz artırımlarıyla 1.600 dolara kadar düşmüştü. Fakat 11 Mart’ta Amerika’nın en büyük bankalarından olan Silicon Valley Bank’in iflasıyla piyasalarda risk artınca altında ibre tekrar yukarı dönmüştü.

Haberin Devamı

100 LİRAYA ULAŞAN MAKAS

Ons altın, banka iflaslarının ardından 13 Nisan’da 2 bin 48 dolarla, Şubat 2022’deki 2059 dolar rekoruna dayandı. Ons etkisiyle gram altın da aynı gün 1.283 lirayla rekor tazeledi. Dün ise 1.241 lira seviyesinden kapanış yaptı. Bu yıl içinde gramda 1.500-1.600 lira seviyeleri öngörülüyor. Altın almak veya satmak isteyenler Kapalıçarşı’da farklı (1.370 liraydı), bankalarda farklı, kuyumcularda farklı fiyatla karşılaşıyor. Al-sat makası da oldukça açık, 100 liraya ulaşıyor. Hal böyle olunca altın almak isteyenler ya farklı alternatiflere yöneliyor ya da başka yatırım araçlarını tercih ediyor.

BORSADA HİSSE ALIR GİBİ İŞLEM

Altına odaklanan yatırımcıların, borsaya seçime kadar ara verenlerin son günlerdeki gözdesi ise ‘ALTIN.S1’. Yani ‘Darphane Altın Sertifikası’. Her bir sertifika (1 lot) 0.995 saflığında 0.01 gram altını temsil ediyor. 100 lot sertifika 24 ayar 1 gram altına denk geliyor. Piyasada 5 ton altın karşılığı 500 milyon adet sertifika bulunuyor. Sertifikalar aracı kurumlar yoluyla (internet şube, mobil uygulama veya telefonla) Borsa Emtia Pazarı’ndan aynen hisse gibi, hafta içi saat 9.55-18.05 arası alınıp satılabiliyor.

Haberin Devamı

NASIL İŞLEM YAPILIR?

Borsada her hissenin nasıl kodu varsa bunun da kodu ‘ALTIN.S1’. Aracı kurumların mobil veya internet uygulamalarında bu kodu yazdıktan sonra çıkan ekrandan alım-satım yapılabiliyor. Bu işlemi yapmak için yatırım hesabınızın olması gerekiyor. Vadeli ya da vadesiz hesabınızdan yatırım hesabınıza göndereceğiniz parayla 14-15 lirayla dahi işlem yapabiliyorsunuz. İşlem yatırım hesabından yapılabildiğinden borsa yatırımcısı hisse sattıktan hemen sonra ALTIN.S1 yani sertifika alımı yapabiliyor. Altının yükseleceğini öngören yatırımcı için bu da önemli bir alternatif sunuyor.

İSTEDİĞİNİZ ZAMAN FİZİKİ GRAMLARA DÖNÜŞÜYOR

EN AZ 50 GRAM OLUYOR

Sertifikalar 21 Mart 2023’ten itibaren fiziki altına dönüştürülebiliyor. Her yatırımcı için fiziki dönüşüm tutarı minimum 50 gram (5000 lot) ve 50 gram üzeri için 10 gramın katları (60, 70 gram gibi) olacak şekilde yapılıyor. Azami fiziki dönüşüm miktarı günlük 1000 gram (100.000 lot). Fiziki dönüşüm talebinde bulunacak yatırımcılar, aracı kuruma, dönüşüm isteğini iletebiliyor. Fiziki dönüşüm talebinde bulunacak yatırımcıların hesabında (portföyünde) en az 2 gün önce ‘ALTIN.S1’in alınmış olması gerekiyor.

Haberin Devamı

ADRESE TESLİM İMKANI

Fiziki altın teslimi, yatırımcının tercihine göre, Darphane merkezinde (Dikilitaş, Yenidoğan Sok. No:55, 34349 Beşiktaş/İstanbul) veya adrese gönderim suretiyle gerçekleştiriliyor. Adrese teslim tercihi durumda, nakliye ücreti, yatırımcı tarafından karşılanıyor. Altını Darphane’den almak isteyenler, talep iletimini takip eden 4’üncü işgünü altınlarını teslim alabilecek. Adrese gönderimi tercih edenlerin altınları da yine talep iletimini takip eden 4’üncü işgünü kargoya verilecek. Altın, adrese teslim edilemezse Darphane’ye iade ediliyor.

KAZANÇTA SIFIR STOPAJ

ALTINS1’in dünkü kapanış fiyatı 14.49 lira oldu. İşlem hacmi ise 1 milyar liraya dayandı. Fiyatta arz-talep ile altının piyasa fiyatı belirleyici oluyor. Sınırlı sayıda olması ve talebin de yüksek olması nedeniyle piyasa fiyatının üzerinde fiyatlama olabiliyor. Alım-satım fiyat farkının düşük olması (1 lotta 1 kuruş, 100 lotta yani gramında 1 lira), komisyonun düşük tutulması, anlık al-sat yapılabilmesi, çalınma korkusunun olmaması, kazançta sıfır stopaj avantajı da son günlerde ALTIN.S1’e ilgiyi artırıyor. Ayrıca çok küçük tutarlarla alım-satım yapılabiliyor.

DİĞER BİR AVANTAJI DA ZAMAN!

Altın sertifikası almak için, Kapalıçarşı’nın ya da bir kuyumcunun yolunu aşındırmanıza gerek yok. Bunun yerine tek yapmanız gereken, akıllı telefonunuz üzerinden yalnızca birkaç adımlık bir işlemle borsaya alım-satım emri göndermek (uygulama üzerinden alım yapamıyorsanız banka veya aracı kurumla görüşerek yetkilerinizi güncellemelisiniz). Bu yolla günlük trade etmek (al-sat yapmak) isteyenlere de avantaj sunuyor. Yine son günlerde artan yüksek al-sat marjı burada geçerli değil. Fiyat adımları 1 kuruşu aşamıyor. Öte yandan bu yatırım aracı borsada hisse sattıktan sonra T+2’yi (2 gün) beklemeden altına yatırım yapmayı mümkün kılıyor.

1 LOT ALARAK BİRİKİM MÜMKÜN

  • En az kaç tane, en çok kaç tane alabilirim? Sertifikalarda verilebilecek en küçük emir adedi 1 sertifika (1 lot), tek seferde verilebilecek en büyük emir ise 1 milyon liraya tekabül eden emir büyüklüğüdür.
  • Masrafı ne kadar? Altın sertifikalarının alım-satım masrafları, piyasa şartlarına göre değişebilen anlık fiyat makasına ve çalıştığınız aracı kurumun size uyguladığı komisyon oranlarına göre farklılık gösterebilir. Buna rağmen fiziki alım-satımlara göre özellikle şu günlerde avantajlı.
  • Kazançtan vergi ödeyecek miyim? Darphane Altın Sertifikaları’ndan elde edilecek kazançlara uygulanacak olan stopaj oranı yüzde 0. Bu varlıktan elde edilen gelirlerden vergi alınmayacaktır.
  • Sertifikaları en erken ne zaman satabilirim? Alım gerçekleştirildikten hemen sonra satabilirsiniz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder