Bilal Emin Turan Yerli savunmaya yerli drone savar top
HABERİ PAYLAŞ

Yerli savunmaya yerli drone savar top

Savaşlar ve çatışmalar artık insansız hale gelmeye başladı. Özellikle drone’lar savaşın kaderini belirliyor. Radara yakalanmayan bu çok küçük hava araçlarını etkisiz hale getiren üstünlüğü ele geçiriyor.

Dronesavar en etkili silahlardan biri ‘30x113 milimetre’ orta kalibre toplar. Samsun Yurt Savunma, bunu dünyada üreten 3 firmadan biri. Hedefe yaklaşınca yüzlerce parçaya dağılan bu toplar, Milli Muharip Uçak’tan (MMU) Kızılelma’ya kadar birçok yerli savunma aracında kullanılabilecek.

Savunmada yerli şirketlerinin üretimleri, Ar-Ge faaliyetleri, yurtdışı yatırımları, hatta yabancı şirket satın almaları Türkiye’nin gücüne güç katıyor. Savunmanın gözbebeği yerli şirketler, dünya arenasında rekabette fark yarattığı gibi savaşların kaderini de değiştirmeye başladı. Ülkemizin yükselen yıldızı haline gelen sektörün 2023 ihracat hedefi 6 milyar dolar. Aselsan, Tusaş, Bayraktar, Roketsan, Havelsan, Otokar, STM... Son dönemde en çok dikkat çeken firmalardan biri de Canik markasıyla birçok yerli silaha imza atan Samsun Yurt Savunma.

Haberin Devamı

Yerli savunmaya yerli drone savar top

150 MİLYON STERLİN’LİK YATIRIM

1998’de küçük bir atölyede üretimine başlayan şirket, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Cahit Aral ailesi tarafından 25 yıl önce Çarmıklı Holding’in kurucusu Ali Rıza Çarmıklı’dan alınmıştı. Sonrasında 3.5 yılda sıfırdan ilk özgün tabancayı tasarlayan firma, bugün dakikada 1 silah üretiyor, ürettiğinin yüzde 95’ini 5 kıtaya ihraç ediyor. Firma yakın zamanda İngiliz AEI Systems’ı da satın almıştı. Bu yıl 16’ncısı 25-28 Temmuz’da yapılacak Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) öncesinde bir araya geldiğimiz Canik Genel Müdürü Utku Aral, 120 milyon Sterlin’e satın aldıkları AEI Systems şirketine hemen 30 milyon Sterlin’lik kapasite artırım yatırımı yaptıklarını söyledi.

DÜNYADA 3 FİRMA ÜRETEBİLİYOR

İngiltere’deki fabrikada üretilen ürünlerin önemine dikkat çeken Aral, bu şirketin 20, 25 ve 30 milimetrelik orta kalibre top ürettiğini söyledi. Aral, “Dünyada bu topları üreten 3 firma daha var. Biri ABD’li, diğer ikisi Avrupalı. Biz İngiliz firmayı almasaydık ihtiyacımızı karşılamak için talepte bulunsak bile sıra gelmezdi” dedi. Bu toplardan özellikle 30x113 milimetre (113 mm çekirdek hariç kovan boyu) özellikli olanına (Venom) değinen Aral, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Yerli savunmaya yerli drone savar top

“Firmayı bu top için aldık. 30x113 toplardaki mermiler manyetik algılama sayesinde yaklaştığı cismin yanında patlıyor ve yüzlerce parçası bir bulut gibi dağılıyor. Drone’lara karşı çok etkili. Art arda onlarca top atıldığında yüzlerce drone’u etkisiz hale getirebilirsiniz.”

UKRAYNA’DAN YOĞUN TALEP GELDİ

Ukrayna’dan Türk silahlarına yönelik yoğun talep geldiğini belirten Utku Aral, kendilerinin de bu anlamda ürettikleri makineli silahları sattıklarını söyledi. Geçen yıl Türkiye’deki üretim kaynaklı cironun 100 milyon dolar olduğunu belirten Aral, bu yıl cironun 140 milyon dolara çıkacağını, bunda savaşın etkili olduğunu belirtti.

Aral, şöyle devam etti:

“2022’de bize Ukrayna’dan talep gelmemişti. Çünkü her ülke hibe yaptı. Ancak bu hibe silahlar yetersiz kalınca sıfır silah aramaya başladılar. Bize de talepleri geçen yıl kasım-aralık gibi gelmeye başladı. Şu anda 2 bin ağır makineli tüfek sevk ettik, 2 bin adet için daha kontrat görüşmeleri yapılıyor. Ukrayna ilk siparişi vermeden önce Ukrayna Sınır Güvenliği kullansın diye 10 adet hızlı atım (dakikada 950 mermi) versiyonu olan Canik M2F hibe ettik. Söz konusu silahlar da drone’lara karşı etkin olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

KIZILELMA DA KULLANABİLECEK

Utku Aral, hedefe yaklaşınca patlama özelliği olan top mermisi atabilen 30x113 özellikli topların Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma’da da kullanılabileceğini vurguladı. Aral, “Uçaklar sınırlı sayıda roket gibi ağır mühimmat taşıyabiliyor. 30x113 topları ise kapasiteyi artırıyor. Türkiye’nin önemli bir ihtiyacını karşılayacak bu toplar geri tepmesi az olduğundan Havelsan Kapgan insansız kara aracında, Nurol’un Ejder’inde, FNSS firmasının 6x6 araçlarında, Katmerciler’in ürettiği araçlarda kullanılacak. IDEF’te bu toplar bu araçların üzerinde sergilenecek. Ayrıca Atak 2’nin sergilenecek maketinde de 30x113 top yer alacak” bilgilerini verdi.

Yerli savunmaya yerli drone savar top

Canik, IDEF’te dakikada 1.153 atım yapabilen M3 makineli tüfeği de sergileyecek. Dünyada bunu sadece 1 şirket üretiyordu. Şimdi Türkiye de bu lige girmiş oldu. M3 genel maksat tüm helikopterlerde kullanılabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder