Bilal Emin Turan Yerli üreticinin Avrupa'da 'Yıldız'ı parlıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yerli üreticinin Avrupa'da 'Yıldız'ı parlıyor

Yıldız Entegre Genel Müdür Yardımcısı, ailenin 5’inci kuşak temsilcisi Melike Alkan, savaş ve enerji krizi nedeniyle Avrupa’da yaşanan durgunluğu avantaja çevirdiklerini söyledi. Alkan, “Avrupa’da enerji maliyeti nedeniyle üretimini azaltan ve durduran firmalar var. Bu da bizim gibi Türk şirketleri için yeni fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin hem Avrupa’da hem de Avrupa’nın doğusunda rekabet gücü artıyor” dedi.

Türkiye son dönemde dünyada yaşanan tedarik sorununu, enerji krizini ve Avrupa’da düşen üretimi lehine çevirmeyi başardı. Artık global alıcılar Asya’daki uzak coğrafyaların yerine navlun ve taşımacılıkta maliyet avantajı sunan Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye’nin üretim gücü de bu talebi karşılayacak güçte. Her ay rekor kıran ve 12 aylık bazda 250 milyar dolarlık hedefi yakalayan ihracat rakamları da bunu doğruluyor.

Haberin Devamı

ŞİRKETLER SÖZ SAHİBİ OLUYOR

Otomotiv, inşaat, gıda, tekstil, savunma… Hemen hemen her sektörde üretimini artıran Türkiye, dünyada adından söz ettiren şirketleriyle de dikkat çekiyor. Bunlardan biri de demir çelikten gübreye, deniz taşımacılığından orman ürünlerine kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren Yıldızlar Yatırım Holding çatısı altında bulunan ve 80 ülkeye ihracat gerçekleştiren Yıldız Entegre. Şirket, İstanbul Sanayi Odası (İSO) verilerine göre de Türkiye’nin en büyük 21’inci sanayi kuruluşu.

Yerli üreticinin Avrupada Yıldızı parlıyor

FUARLARDA YOĞUN İLGİ VAR

Bu yıl yaklaşık yüzde 55 büyümeyi hedefleyen şirketin, geçen yıl 15 milyar lira olan cirosunu bu yıl 23 milyar liraya çıkarması öngörülüyor. İtalya’nın Pordenone şehrinde 18-21 Ekim’de düzenlenen SICAM 2022 Fuarı kapsamında bir araya geldiğimiz Yıldız Entegre’nin 5’inci kuşak yöneticisi Melike Alkan, dünyada yükselen enerji krizine ve resesyona giren Avrupa’ya karşın hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini söyledi.

EN ÖNEMLİ PAZARIMIZ

Fuar süresince yeni ilişkiler ve iş bağlantıları gerçekleştirdiklerini belirten Melike Alkan, “Avrupa, özellikle İtalya bizim önemli pazarlarımızdan. İtalya katma değerli mobilya anlamında Avrupa’nın lideri konumunda. Dolayısıyla burada katma değerli plakalarımızla (MDF, sunta, suntalam, lakpanel, kapak panel gibi) mobilyayı oluşturan levhalarla bulunuyoruz. Satışlarımızın 3’te birini sadece İtalya oluşturuyor. Sektörümüzde Türkiye’de birinci konumda, dünyada da ilk 10’da yer alıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yerli üreticinin Avrupada Yıldızı parlıyor

İHRACAT TAM GAZ

Pandemi döneminde yaklaşık 2 sene boyunca süren çok yüksek bir taleple karşılaştıklarını anlatan Alkan, şu bilgileri verdi:

“Bu sürecin sonunda, dünya enflasyonist bir döneme girdi. Avrupa ise gaz kriziyle karşı karşıya ve insanlar kışı nasıl geçireceğini düşünüyor. Dolayısıyla mobilya sektörü de yavaş yavaş daralmaya başladı. Ama buna karşın Türkiye’nin doğusu var ve orada işler aynı şekilde devam ediyor. Türkmenistan, Azerbaycan, Irak, Faz, Tunus, Cezayir gibi ülkeler şu an hâlâ bizim gibi rahat. İhracatımız tam gaz sürüyor. Şu an ihracatta Doğu’nun payı yüzde 50 seviyesinde. Ayrıca orman ürünleri bir çimento veya seramik gibi yoğun doğalgaz kullanımına sahip bir sektör değil. Oradan da avantajlıyız.

Haberin Devamı

Yerli üreticinin Avrupada Yıldızı parlıyor

YATIRIMLAR ARTIYOR

Geçen yıl önemli bir satın almaya imza atarak, günde 1.750 metreküp MDF, 2 bin metreküp yonga levha, parke, melamin kaplama tesisleri ve emprenye, tutkal üretim tesislerini bünyelerine katıldığını vurgulayan Melike Alkan, “Yatırımda frene basmıyoruz. Yıldız Entegre Port; Yıldızlar Yatırım Holding bünyesinde 2’nci Yıldız Entegre’nin ilk limanı olarak bu sene faaliyetine başlayacak” dedi.

Yerli üreticinin Avrupada Yıldızı parlıyor

‘AĞACIN İZİNDE’ GİDİYOR

İkisi yurtdışında Romanya ve Slovenya’da olmak üzere 8 tesiste faaliyet gösterdiklerini söyleyen Alkan, toplam 3 bin çalışanla 14 bin metreküp levha üretimi yaptıklarını ifade etti.

Sektörde ağacın ve kaynakların ihtiyatlı kullanılmasına katkı sağladıklarını vurgulayan Alkan, “Kaynakları minimumda tutarak, hem kaynağı hem de pahalı ve herkesin ulaşamadığı ‘tasarım’ olgusunu herkes için ulaşılabilir kılmaya gayret ediyoruz. Ağacın izinde manifestosu ile dünyadaki ağaçların izinden gidiyoruz, dünyadaki ağaçları arıyoruz. Ağaç kütüphanelerinden seçimler yapıyoruz” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder