Bir Gezginin Notları - A. Ozan Kiraz Alsace (Alsas) Şarap Yolu
HABERİ PAYLAŞ

Alsace (Alsas) Şarap Yolu, İsviçre’nin Basel ve Fransa’nın Starasbourg şehirleri arasında kalan yaklaşık 170 km uzunluğunda ve etrafı uçsuz bucaksız üzüm bağlarıyla çevrili olan yol.

Bu yol üzerinde ise toplam 70 köyde, 1000’in üzerinde şarap üretimi yapan aile işletmesi var. Bu işletmelerden herhangi birine uğrayarak, satın almak zorunda olmadan şarap tadımı yapmak serbest.

Alsace (Alsas) Şarap Yolu

Yılda 50’den fazla festivale ev sahipliği yapan Alsace (Alsas) Köyleri, rengarenk evleri, yemyeşil doğası ve cıvıl cıvıl sokakları ile Avrupa’nın en çok turist çeken bölgesi.

Haberin Devamı

Tren ile ulaşım ve dolaşım mümkün olsa da hem seferlerin azlığı, hem de trenlerin çok az köye uğraması nedeniyle mutlaka araç kiralanmalı. Kiralanacak aracın özellikle navigasyonlu olmasına dikkat edilmeli. Aksi halde köy yollarında kaybolabilirsiniz.

Tüm rotayı dolu dolu tamamlamak için ise en az 3 tam gün ayrılmalı.

Şarapları dünyaca ünlü

Alsace (Alsas) Şarap Yolu

Alsace (Alsass) Bölgesi, yüzyıllardır şarapları ile ün saldı.

Tartışmasız dünyanın en meşhur şarapları burada üretiliyor. Ortaçağ döneminde geçimini şarapçılıktan sağlayan köy sayısı 150 iken, günümüzde bu sayı 70’e kadar düştü. Sayıyı düşüren faktör ise ülkenin art arda savaşlara girmesi. Özellikle 2. Dünya Savaşı’nın yaşandığı dönemde bölgede şarapçılık bitme noktasına kadar geldi.

Gelelim Alsace (Alsas) Şarapları’na... Buradaki şaraplar 7 çeşit üzümden üretiliyor. Bunların 6’sı beyaz (Sylaver, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Muscat ve Gewviztraminer) ve biri kırmızı (Pinot Noir) olup en meşhur olanı ise “Riesling” üzümü.

Bölgenin dünya çapında ödüllü olan şaraplarının çoğu beyaz. Fiyatları ise oldukça uygun (istisnalar hariç).

Alsace Şarap Yolu’na ne zaman gidilmeli?

Alsace (Alsas) Şarap Yolu

Alsace Şarap Yolu, 2-3 günlük kısa Avrupa turlarının içerisinde en güzeli ve belki de en kolayı. Bağ bozumunun olduğu eylül ayı, bu rotanın en hareketli zamanı olsa da, bu dönemde oldukça kalabalık. Hava şartları ve bölge yoğunluğu dikkate alındığında bence, Alsace (Alsas) Şarap Yolu’na gitmek için en uygun dönem haziran-temmuz ve ağustos ayları.

Alsace (Alsas) Şarap Yolu’nda mutlaka görülmesi gereken köyler ise, Eguisheim, Ribeauville, Riquewihr ve Kaysersberg. Bu dört köyü görmeden dönmemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle…

Instagram: @birgezgininnotlari

App Store & Play Store : Trip Trend

Sıradaki haber yükleniyor...
holder