Bircan Tavas Çocuklarda mahremiyet eğitimi
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda mahremiyet eğitimi

Çocuk gelişiminde mahremiyet eğitimi aileler tarafından çok üzerinde durulmayan bir konu. Mahremiyet eğitimi, belki toplum baskısı, belki sürecin nasıl yürütüleceğini bilmemekten kaynaklı, konuya uzak kalınmasına ya da görmezden gelinmesine neden oldu. Halbuki bu konu çocuğun kişilik gelişimi ve ileriki yaşamının temeli için kalenin en önemli kapısı.

Mahremiyet kavramını cinsel eğitimden ayıran kısım şu: Bu eğitimde çocuk özel alanlarının farkına varır. Doğru ve sağlıklı sınırlar koymayı, insanların özeline ve özel alanına saygı duymayı, kendi özel alan ve sınırlarını korumayı öğrenir.

Haberin Devamı

Mahremiyet eğitimine 3 yaş itibarıyla başlanabilir. Çocuğun ebeveyni tarafından öğretilmelidir. Bu eğitime başlanması, çocuğun gelecekte oluşabilecek cinsel ve ruhsal istismar ya da olumsuz durumların önüne geçmesi adına çok önemlidir.

Özel bölgelerin ne olduğunu anlatıp öğretin

Çocuklarda mahremiyet eğitimi

Mahremiyet eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Örneğin çocuğun algı ve farkındalık düzeyine göre hareket etmek, sürecin etkili ve doğru olmasını sağlar. Çocuğun üzerine aşırı düşüp konuya çok dikkat çekmemeye ya da aşırı pimpirikli bir tutum sergilememeye özen göstermelisiniz.

Başlangıç noktası olarak çocuğa özel bölgelerin (popo, göğüs ve genital bölge) ne olduğunu anlatıp öğretmeniz gerek. Vücudumuzdaki özel olan bölgelerin gizlenmesi (örtülmesi) gerektiği, anne-baba ya da doktor dışında bu bölgeye kimsenin dokunamayacağını anlatmalısınız. Bu alanları ebeveyn kendi mahremiyeti çerçevesinde de gizlemeli. Çocuğun merak ve keşfetmek için sorduğu soruları kendi bedeninizde göstererek değil, kitap ya da çocuğun bedeni üzerinden anlatmalısınız.

Çocuğun odasına girerken kapıyı çalın

Çocuklarda mahremiyet eğitimi

İkinci adım olarak özel alan kavramını hayatınıza sokmanız gereki. Çocukların özel alan kavramını anlamaları 4-5 yaş itibarıyla gelişir. Önce kapalı kapıları çalarak girmesi gerektiği öğretilmeli. Yetişkin çocuğa bunları anlatırken siz de aynı şekilde bunu uygulamalısınız. Çocuğun odasına girerken kapıyı çalmalı ya da “Gelebilir miyim?” diye sormalısınız.

Gelelim üçüncü adıma... Tuvalet eğitimiyle bağımsızlaşan çocuk, tuvalette olduğu zaman kapıyı kapatmaya ve yalnız kalmaya alışmaya başlar. Böylece özel alanına başkalarını sokmaması gerektiğini ve özel alanlara saygı duymayı öğrenir. Ebeveynlerin tuvalet eğitimi verirken ya da tuvalet alışkanlığı kazanmış çocuğa herhangi bir yerde (ağaç dibi, salonda lazımlığa, pet şişeye vb.) tuvaletini yaptırmamalı. Çocuğun mahremiyet kavramını kazanması için bu nokta çok önemli. Çocuğun altını değiştirirken, üstünü giydirirken başka bir odada ya da kendi odasında yapmak doğru olur.

Haberin Devamı

Gününün nasıl geçtiği hakkında konuşun

Çocuklarda mahremiyet eğitimi

7 yaş sonrası banyo yaptırırken kendi başına yıkanmayı öğrenme çalışmalarına başlanmalı. Çocuğu yıkarken yetişkinin giyinik olması, çocuğun iç çamaşırını çıkarmaması ve ebeveynin yıkanan alanın dışında durması çocuğun özel alan/özel bölge kavramını öğrenmesini sağlar. Böylece çocuk yabancılardan kendini korumak, cinsel istismara karşı kendini savunmayı öğrenir.

Çocuğunuza kendini savunması için stratejiler öğretebilirsiniz. 7 yaşından sonra zor durumda kaldığında ya da istemediği bir durum oluştuğunda çığlık atma öğretilmeli. Çocukların özel bölgelerine aşırı anlam yüklemenin, sevmenin, dokunmanın onların mahremiyetini ihlale gireceği unutulmamalı.

Haberin Devamı

Gün sonunda çocuğunuzla mutlaka gününün nasıl geçtiği hakkında konuşun. Onu sinirlendiren, üzen, mutlu eden olayları öğrenin. Çocuğunuzun bunları anlatırken korkmaması, onu tehlikeden uzak tutmanızı ve kontrol sağlamanızı kolaylaştırır.

Sevgilerimle…

www.bircantavas.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder