Bircan Tavas Çocuklarda mandala çalışmasının faydaları
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklarda mandala çalışmasının faydaları

Her yaşa hitap eden , doğuşu Uzakdoğu kültürüne dayanan mandala’ nın faydalarını biliyor musunuz?

“Mandala” kelimesi , Sanskritçede “manda” (Enerji) ve “la” (kap) kelimelerinin birleşmesiyle “enerji kabı” yada “enerji tutan/saklayan kap” anlamındadır.

Farklı desen ve şekillerde karşımıza çıkan mandala’ nın odak noktası merkezidir. Ana merkez üzerinde başlayan sembol ve figürler bir araya gelerek dairesel formları oluşturur. Sembol ve figürlerin anlamı kültürler ve toplumsal dinamiklere göre farklılık göstermektedir.

Haberin Devamı

Büyüklerin meditasyon ve zihinsel dinginlik için kullandığı sanatsal terapötik bir süreç olan mandala’ nın çocuklar içinde yararları saymakla bitmez. Çocuğun mandala çalışmasına başlarken sakin ve sessiz bir ortamda olmasına özen gösterilmeli ; istenirse de sakinleştirici bir müzik eşlik edebilir.

Mandala’ nın çocuklar için faydaları:

1. Sembol ve renk uyumu , zihin ve iç dünyanın bütünleşmesini sağlar. Stresi azaltır. Sakinleşmeye yardımcı olur.

2. Çocuğun odaklanma ve dikkat becerisini artırır. Özellikle dikkat eksikliği ve konsantrasyon zorluğu çeken çocuklarda mandala çalışmaları kolaydan zora doğru seçilmelidir. Başlarken içten dışa yada dıştan içe doğru belli bir uyum içinde boyanmalıdır.

3. Mandala çalışması yapılırken beynimizin sağ lobu aktif şekilde çalışır. Bu da bilişsel gelişimi destekler.

4. Çocuğun mandalayı tamamlamak için harcadığı süre ona sabet etmeyi ve beklemeyi öğretir. Emek vermesi sonucu çıkan ürün karşısında özgüveni gelişir ve sorumluluk alma becerisi artar.

5. Dürtüselliği ve hiperaktivitesi yoğun olan çocuklarda hareketlerini kontrol etmeye, daha kontrollü ve planlı davranmaya teşvik eder. Bu tür çocuklarda mandala’ nın sembolleri seçilirken çocuğun isteği çalışmanın olmasına ve kolaydan zora doğru bir sıra izlemesine dikkat edilmeli.

6. Çocuğun psikomotor becerilerini ve el-göz koordinasyonunu artırır. Kalem tutma becerisi zayıf olan çocuklarda bu çalışmalar güzel bir pratik olabilir.

7. Yeteneklerinin gelişmesine fırsat vererek estetik ve sanat algısını artırır. Çocuğun görsel algı becerilerini artırırken, çizim ve kopyalama becerisi gelişir. Yazma becerisinde artış sağlar. Çocuğun gelişimsel düzeyine göre kendisi de mandala tasarlayabilir.

Haberin Devamı

8. Çocuğun planlama ve karar verme becerisi artar. Stresle baş etmeyi öğrenir.

9. Çocuğun hayal kurma becerisi gelişirken, farklı düşünme ve strateji geliştirerek öğrenme süreçleri aktif gelir.

10. Boş zamanlarını değerlendirmeyi , zamanı amacına uygun şekilde kullanmayı öğrenir.

Mandala çalışmaları yapılırken farklı kalem yada boyalar kullanılabilir. Belli bir rutin içinde yapılması çocuğun gelişimi açısından faydalıdır. Çocuk bu etkinliği yaparken rahatlamalı ve keyif almalı. Bu çalışma bir zorunluluk yada dayatma şeklinde kesinlikle olmamalıdır.

Bu hafta siz çocuğunuzla hangi mandala resmini yapacaksınız?

Sevgilerimle…

İnstgram @otizmdanismanii

Sıradaki haber yükleniyor...
holder