Bircan Tavas Down sendromlu çocuklar '+1 farkla' aramızda
HABERİ PAYLAŞ

Down sendromlu çocuklar '+1 farkla' aramızda

Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Bir kromozom anomalisidir. İnsan vücudunda bulunan 46 kromozom bulunurken , bu çocuklar 47 kromozoma (artı bir fazla) sahiptir.

Down Sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte gebelik yaşının bir etken olduğu düşünülmektedir.

DOWN SENDROMUNUN ÇEŞİTLERİ

Down Sendromunun üç tipi vardır. Bunlar bireylerde kromozom bağlanmasındaki farklılıklara göre değişir. En çok rastlanılan çeşidi Trizomi21 ‘ dir. Diğer çeşitleri ise Translakasyon , Mozaik Down Sendromudur.

Haberin Devamı

DOWN SENDROMU NASIL TESPİT EDİLİR?

Doğum öncesi süreçte yapılan tarama ve tanı testlerinden Down Sendromu tespit edilmektedir. Tarama testlerinden ikili, üçlü, dörtlü tarama testinde herhangi şüpheli bir duruma rastlanırsa Amniyosentez, Koryon Villus Biyopsisi, Kordondan kan alınması gibi testlere başvurulur.

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Down Sendromlu çocukların tipik özellikleri:

· Çekik küçük gözler

· Basık burun

· Kısa parmaklar

· Kıvrık serçe parmak

· Kalın ense

· Avuç içinde tek çizgi

· Ayak baş parmağının diğer parmaklardan fazla açık aralığın olmasıdır.

Çocuklarda bu belirtilerin hepsi yada birkaçı görülür.

DOWN SENDROMUNDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bu sendroma sahip çocukların boyları kısadır. Hipotonik bebeklerdir. Kas gevşekliği sebebiyle kaslarını kontrol etmekte (başını dik tutma vb.) zorlanırlar. Çoğunlukla tiroid, kalp, reflü, metabolizma, görme ve işitme sorunları yaşarlar. Bunun için ailelerin beslenme konusunda bilinçli bir yaklaşım izleyerek kilo alımının önüne geçmesi gerekir. Down Sendromlu çocuklar düzenli doktor takibinde olmalıdır.

Down Sendromlu çocuklar yaşıtlarına göre gelişimleri daha geriden gelmektedir. Yaş büyüdükçe yaşıtları ile arasındaki fark daha belirginleşir. Bu durumu azaltmak için Erken Müdahale Programları, Anne /Baba Eğitimi, Fizyoterapi desteği doğumdan hemen sonra başlanmalıdır. Eğitimin içeriği çocuğun ihtiyaçlarına göre değişmelidir.

Down Sendromlu çocuklara doğdukları andan itibaren uygulanan gelişimsel destek ve eğitim programları ile bebekler gelişme göstermekte, hayatlarına devam edebilmektedir.

Haberin Devamı

Down Sendromlu çocukların gelişiminde aile eğitimi çok önemlidir. Sevgi, şefkat ve sabırla bebeğin gelişimi desteklenmelidir.

Unutmayın “Down Sendromlu Çocuklar +1 farkla aramızdalar…”

www.bircantavas.com

Sıradaki haber yükleniyor...
holder