Deniz Sarıhanlıoğlu İzmir zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, sana çok iyi bir haberim var! İzmirlinin, İzmir zamanı asıl şimdi başladı. Üzmeyen tatlı ferah havaların, büyük kalabalıklardan uzak sahillerin, sedir gölgesinin, ıhlamur çiçeğinin kokusu zamanıdır. İyi hissetmek için onlarca sebep bulabileceğimiz şahane zamanlarıdır memleketin. Gözünüzün, gönlünüzün, içinizin açılacağı nefis bir mevsimdeyiz. Görevimiz mutluluk, hedefimiz kışa iyi hazırlanmak.

Akıllarımızı, bedenlerimizi sağlıkla korumak gerek. Bu güzel şehrin bereketli topraklarından fışkıran her nimetin kıymetini bilip, bize yakışanı yapacağız. Güzel yaşayacağız. Böyle mümkün olacak “ah vah” demeden sürdürmek hayatı. Şimdi İzmir zamanı! Ceplerimize keyif dolduracağız, kalplerimize iyilik!

Haberin Devamı

HOMEROS VADİSİ

Gerçekten inanılmaz bir şehirde yaşıyoruz. Şimdi evden çıkıp, en çok bir saatte milattan önce 8. Yüzyıl’a gidebileceğinizi biliyor musunuz? Gizli bir cennet Homeros Vadisi. Adını, İzmir’de yaşadığı kabul edilen, İlyada ve Odysseia’nın yazarı Homeros’tan alan Homeros Vadisi, Bornova’dan beş dakikada çıkıp, dinlenmek için şahane bir rekreasyon alanı.

Doğanın yapısını bozmadan, İzmir’e özgü endemik bitki türlerinin de kullanıldığı, kentin ekolojik yapısına katkı sağlayan 500 bin metrekarelik çok keyifli bir yer. 7 kilometre uzunluğundaki Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı’nda, Homeros’un yaşadığı rivayet edilen mağara dışında 18 gölet var. Ayrıca bölgeye 70 bine yakın bitki dikilmiş. Gökyüzünü görmek için çabaladığınız kocaman ağaçların arasından geçiyor, yeni göletleri böylelikle keşfediyorsunuz.

Homeros Vadisi Rekreasyon Alanı’nda ayrıca; yürüyüş yolları, koşu pistleri, bisiklet yolu, mini amfi tiyatro ve piknik alanları da var. Çınar ve akasya ağaçlarının ağırlıklı olduğu bölge, 650-12 bin metrekare arasında değişiyor. Homeros Vadisi’nde endemik canlı türlerine yönelik yapılan araştırmalara göre, 54 familyada 182 bitki ve 103 kuş türü yaşadığı tespit edilmiş. Bu bilgi bile inanılmaz değil mi?

Göletler arasında tahta piknik masaları var. Suyun kenarında, hatta içinde çok güzel zaman geçirmek mümkün. Çayınızı, kahvenizi hazırlayıp gelin. Uzun saatler kuş sesleri, ormanın serinliği ile bir olup, mutlu edecek sizi. Diğer bir alternatif ise macera severler için. Alan içinde atv kiralayabilir, araziyi bu kocaman tekerlekli araçlarla gezebilirsiniz. Ayrıca şimdilerde çok popüler olan paintball alanı da var. İki ekip halinde gelip bu oyunu oynayarak çok eğlenebilirsiniz.

Haberin Devamı

Her mevsimi ayrı güzeldir ama sonbaharın ilk ayında buradan Homeros Vadisi’ne özel araç olmadan nasıl gidilir sorusu için küçük bir araştırma yaptım. Bornova Metro’dan 566 numaralı, EVKA-3 Metro’dan da 365 numaralı otobüsler var. Fakat 566 numara cumartesi ve pazar günleri, 365 numara da pazar günleri hizmet vermiyor. Ayrıca Bornova’dan kalkan Kayadibi köy dolmuşları ile de Homeros Vadisi’ne ulaşmak mümkün. Benden söylemesi, sizden keyfini sürmesi.

YAZI KAVANOZLAMAK

Yazı kavanozlayıp dolaba kaldıramıyoruz ama domatesleri kaynatıp kışa taşıyabiliyoruz. Resmen terapi gibi geliyor bana bu ritüel. Önce semt pazarı gezmek, domatesin en erişkinini bulmaya çabalamak. Sonra ona yaraşır sivri biber ve mis gibi sarımsak dolu poşetlerle eve dönmek. Kendinize bu güzelliği yapın.

Haberin Devamı

Benim gibi menemen aşığıysanız, ince acı biberlerden almanızı öneririm. Soyulmuş doğranmış domates, az kavrulmuş biber, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırladığınız kavanozlar, kışın elinizden öpecek. Benim şimdiden 10 yaz kavanozum var, sizin?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder