Deniz Sarıhanlıoğlu Kızarmış ekmek kokusu
HABERİ PAYLAŞ

Kızarmış ekmek kokusu

Sevgili dünlük, yine vatanını sevenin sandığa gidip oy kullanacağı bir hafta sonuna giriş yapıyoruz. Vatan benim için evdir, içindesindir sevdiklerinle, emek verip alın terinle kazandıklarınla kurarsın, kanının son damlasına kadar korursun! Evi ev yapan her şeyi düşünmek insana iyi gelir. Bir bayram sabahı, bir derdin teselli edilmesini, bir borcun bitmesi, bir sofranın kurulmasıdır. O sofrayı güzel yapan, ne masadır ne yemekler, o sofrayı güzel yapan etrafında oturanlardır. Ben bu hafta yine şehirden uzaklaşmamayı öneriyorum. Güzel yemekler yapıp, baharın getirdikleri ile uzun kahvaltı sofraları kuralım, ekmek kızartalım. Ekmek demişken size bize özgü ekmek rotaları hazırladım.

Haberin Devamı

NOHUT MAYASI

Ödemiş’in geleneksel yöntemlerle hazırlanan nohut mayasından ekmeğini bilir misiniz? Mısır unu ve buğday ununun kullanıldığı Ödemiş yöresine has lezzetli bir ekmektir. Lezzet sırrı nohut mayasında saklı olan olan bu ekmek içerdiği A vitamini ile önemli bir besin kaynağıdır. Biz nohut mayasını bildiğiniz üzere meşhur kumru ve gevreğimizde de kullanırız o nedenle lezzeti de garantilidir. Mutlaka öneririm.

SAF KARAKILÇIK

Seferihisar Ulamış nefis bir yer, her gittiğimde almadan döndüğüm ürün ise, karakılçık ekmeği. Genetiği sağlam kalmış buğdaylarımızdan karakılçığın unlu mamulleri de adı gibi esmer. Ruşeym ve kepeği alınmadan öğütülmüş undan yapılan saf karakılçıkın ilk dikkat çeken özelliği aroması ve kabarması. Kabarma tam kepekli unlarda zordur. Lakin ekşi maya ile mayalanmış saf karakılçık daha iyi kabarıyor. Yüksek lif ve yüksek protein içeriği besleyicilik konusunda saf karakılçık diğer unlu mamullerden ayırıyor ve aşırı lezzetli.

ALAŞEHİR EKMEĞİ

Alaşehir denilince akla; üzüm, yaprak, pide, kapama, maden suyunun yanı sıra tabii ki Alaşehir Ekmeği geliyor. En sevdiğim ekmeklerden biridir. Alaşehir ekmeği ekşi mayalı ekmek, yuvarlak şekilli. En büyük özelliği ise, ekşi maya üzüm suyu kullanılarak hazırlanıyor. Alaşehir Ekmeği 2022’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret aldı, bu açıdan da bence çok çok özel.

Haberin Devamı

DAMLA SAKIZLI

Şehrimizin çok kültürlü miraslarından biri de damla sakızlı ekmek. Ancak son dönemde pek bilinmiyor ve kolay da bulunmuyor. Eski Anadolu geleneğinde düğün haftasında gelenlere ikram ediliyormuş. Bu ekmek tepside pişiyor, incecik dilimler halinde kesilip, kahvaltıda ve öğleden sonra tüketiliyor. Üzerlerine tereyağı-reçel veya bal-kaymak sürerek tadı artırılıyor. Tarifini internet sayfalarında kolayca bulabilirsiniz ve belki yapımını denemek istersiniz.

OTLU EKMEK

Ot sevdamızın bitmesi mümkün değil. Hemen her şeyde kullanabileceğimiz otlarımızdan bir de ekmeğimiz var. Hamuruna maydanoz, dereotu ve taze kekik katılarak taş fırında pişen otlu ekmeği Çeşme köylerinde ve bazı Alaçatı fırınlarında bulabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder