Deniz Sarıhanlıoğlu On güzel köy
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili Dünlük; bir yola çıkınca insan, istiyor ki çok gezsin, çok görsün. Bir güne çok şey sığdırsın, eli kolu dolu dönsün evine. Yesin, içsin, eğlensin, öğrensin, gülsün, söylesin, dinlesin, zihnini dinlendirsin istiyor! Her biri gerçekleşse ne büyük mutluluk yola çıkana. Her verimli yolculuk, bir sonrakine bilet aslında. Hep gitmek için büyük motivasyon. Ben çoğu zaman planlarım ama beklentimi arşa çıkarmam, makul seviyede tutarım. Genelde beklentimin ötesinde güzelliklerle karşılaşırım.

Bir çakır gözlü teyze çıkar karşıma, yemenisi iğne oyalı. “Oturuverin gari!” der, çaya çağırır avlusuna. Oradan çıkacak muhabbete bakın hele! Ben ağzım kulağımda, gözlerimi dört açar dinlerim onları. Ne çok hikaye, anı, tarif, öğüt, pişmanlık vardır o sohbetlerde.

Haberin Devamı

Gözler dolar kimi hüzünden, kimi gülmekten. Ege köyleri böyledir. Düğünde takılan beşibiryerde gibi, yan yana ve çok değerlidir. Ben bugün beş değil on köy listeliyorum. Hepsi Urla’nın köyleri ve şimdi orada gezmenin en güzel zamanları!

1- BADEMLER: Adı, çevresini saran badem ağaçlarından geliyor. 2012’de Türkiye’nin en temiz köyü seçilmiş. Bademler, ülkemizde tiyatrosu olan ilk ve tek köy.

On güzel köy

2-BALIKLIOVA: Balıklıova, Osmanlı zamanında ismi; Polikhne ve bir Rum köyü. Cumhuriyet sonrası mübadele sırasında terk edilmiş. Günümüzde Balıklıova, çeşitli türlerde balığı ve un kurabiyesiyle oldukça ünlü.

3-BARBAROS: Barbaros Köyü’nün mottosu; “Doğa ve insan odaklı sürdürülebilirlik...” Bence bu cümle bile köy hakkında çok şey açıklıyor. Köyde nefis bir lale dağı var, baharda mutlaka görmek gerek.

On güzel köy

4-BİRGİ: Birgi’yi duyan Ödemiş Birgi zanneder ama bir Birgi de Urla’da var. İsmi Pyrgos’tan geliyor. Oldukça güzel taş evlerin olduğu nefis bir köy.

5-DEMİRCİLİ: Urla Yarımadası’nın en güzel koyuna sahip. Gün batımında mükemmel manzara izlemek mümkün. Koydaki işletmeler bu mevsimde kapalı ama yine de gidip küçük bir piknik ya da kamp yapılabilir.

On güzel köy

6-GÜLBAHÇE: Tarihteki ilk ismi, Rodones. Sonraları Gül Bağçe olarak anılan köye, günümüzde Gülbahçe diyoruz. Tatar Deresi’nin denize ulaştığı yerde bulunuyor Gülbahçe Ilıcası. Şifalı olduğuna inanılıyor.

Haberin Devamı

7-KADIOVACIK: Çevreciliği ile ünlü 220 nüfuslu bir köy. Karbon Ayak İzi ölçümü yaptıran ve her sene karbon salınımını azaltmayı kabul eden bir yerleşmedir.

8-KUŞÇULAR: Kuşçular, ağaç ve bitki üretimi konusunda nefis çalışmaların yapıldığı bir köy. İçinde özel bir işletmeye ait arboretum var.

9-NOHUTALAN: Boşnak göçmen nüfusun yoğun olduğu köyde, yüz yıllık ata tohumundan kavun, üzüm ve zeytin üreticiliği yapılıyor.

10-YAĞCILAR: Yarımada’nın en güzel yürüyüş ve deniz rotasına sahip köyü diyebiliriz. Çam ormanı ve nefis bir bitki örtüsü tüm köyü sarmalıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder