Deniz Sarıhanlıoğlu Sakin şehir
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, son günlerde bilim insanları art arda açıklamalar yapıyor; dünya son yıllarda daha hızlı dönmeye başlamış. Bu da demek oluyor ki, gün artık 24 saat değil, yıl 52 haftadan oluşmuyor ve ezbere saydığımız hiçbir rakam gerçeği yansıtmıyor. Hal böyle olunca, büyük şehir insanının “Zaten işler yetişmiyor, gün bana yetmiyor, kendime zaman ayıramıyorum” söylenmelerine haklı bir bahane daha çıkıyor. Peki bizi yoran yalnızca bu düşünceler mi? Elbette pek çok faktör var. Ben bu hafta size biraz “sakin şehir” kavramından söz etmek istiyorum.

Haberin Devamı

CITTASLOW

Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliği aslında. Kelime kökeni İtalyanca “Citta” ve İngilizce “Slow” kelimelerinin birleşmesiyle türetilen “Cittaslow”, “sakin şehir” anlamında kullanılıyor. Doğan Hasol, Cittaslow kavramının Türkçe karşılığını “yavaş kent” olarak ifade etmiş. Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline geldi maalesef. İnsanların birbirlerinin sıcaklığına sığındıkları, sosyalleştikleri, el emeklerini birbirlerine sundukları sosyal korunaklar olmaktan gittikçe uzaklaşan kentler, insanların tüketim için yaşadıkları sahneler halini aldı. NASIL OLUNUR? Sakin şehir olmak için 7 kriterin yerine getirilmesi gerekiyor; 1-Kentsel yaşam kalitesi politikaları 2-Tarımsal 3-Turistik 4-Esnaf ve sanatkarlara dair politikalar 5-Misafirperverlik 6-Farkındalık ve eğitim için planlar 7-Sosyal uyum, ortaklıklar

BU ÇABA NEDEN?

Cittaslow ağına dahil olan yerlerin, sürdürülebilir olarak pek çok kritere uymaları gerekiyor. Geleneksel mimarilerini ve şehrin dokusunu koruyorlar. Yerel tat, zanaat ve sanatlarını kuşaktan kuşağa aktararak yaşatıyorlar. Gürültü ve hava kirliliğinin önlenmesi için çalışıyorlar.

SEFERİHİSAR VE FOÇA

Ülkemizde 19 cittaslow var. Şehrimizde ise Seferihisar ve Foça ile birlikte “Dünyanın İlk Cittaslow Metropol Kenti” İzmir seçildi. Şehrimize çok yakıştığını düşündüğüm bu anlayışı benimsemek, hepimize iyi gelecek. Seferihisar ülkemizin ilk sakin şehriydi, Foça da listeye girdi. Doğanın, mimarinin, geleneklerimizin korunması için yapılan tüm çalışmalar, gelecek nesillere aktaracağımız en kıymetli miras olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder