Deniz Sarıhanlıoğlu Şehrimin sarı sıcak renkleri
HABERİ PAYLAŞ

Şehrimin sarı sıcak renkleri

 

Sevgili dünlük, bir gün dile gelip “Her yeni yazıda bu şehri övmekten sıkılmadın mı? Bu kadar güzelliği nereden buluyorsun? Deli misin, nesin?” diyeceksin diye çekinmiyor değilim. Ama ben bu şehre gerçekten aşığım. Elbette o da tıpkı bir insan gibi, kusurları var ama ben onu her gün yeniden keşfetme isteği ile uyanıyorum. Bu şehri güzelleştiren tüm öğelere daha dikkatli bakıyorum. Şehrin renklerini canlandıran, ısıtan, güzelleştiren, pürüzsüzleştiren unsurlara bakıyorum. Parkı, bahçesi, suyu, havası, ağacı, çiçeği var elbet! Ama bir yeri güzelleştiren de orayı çekilmez hale getiren de önünde sonunda insanlar oluyor. İzmir nüfusunun neredeyse çeyreğini Balkan göçmenleri oluşturuyor. Bu insanların çalışkanlığı, titizliği, eğlence anlayışları, mutfak kültürleri ve bu şehre kattıkları için kendi adıma onlara minnettarım. İyi ki varlar, bize bulaştırdıkları neşeleri hiç bitmesin. Bu hafta sonu İzmir’de Balkan rüzgarları esecek, nasıl mı?

Haberin Devamı

16. Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu atamız, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta Barış, Dünyada Barış” beyanı, hem ülkemizde hem de dünyada barışçıl politikalar yürütmemiz adına rehber olmuş bir beyandı.

Bu beyanı ve halklar/insanlar arası kardeşlik bağlarını desteklemek ve güçlendirmek amacıyla, Cumhuriyet’in kuruluşundan beri birçok uluslararası etkinlik ve festival düzenlenmiş. Bu hedefle gerçekleştirilen ilk etkinliklerden biri de Balkan Halk Dansları Festivali. Aynı duygu ve düşüncelerle, 16. Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali’ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ev sahipliği yapılıyor. Böylesine bir festivale İzmir tarafından ev sahipliği yapılmasının sebebi, tarih boyunca İzmir’de çok kültür ve düşüncenin bir arada yaşamış olması dolayısıyla kardeşlik ve barışın İzmir’in karakteristik özelliklerinden olması ve bizlere çok yakışması. İzmir’in barışın simge şehirlerinden biri olması en büyük mutluluklarımızdan biri. Bu çerçevede 23-26 Eylül tarihleri arasında kardeşlik ve barış ruhunu yaşatmak amacıyla düzenlenecek Atamızdan yadigar olan Festivalin 16’ncısını bütün İzmir olarak birlikte kutlayalayacağımızdan eminim. Kültürpark, Buca, Ödemiş, Menderes ve Aliağa’da gerçekleşecek etkinlikler, konser, sergi, söyleşi ve halk dansları gösterileri olacak. Candan Erçetin, Cenk Bosnalı ve Suzan Kardeş konserleriyle coşkulu geçeceğine inandığım festivali kaçırmamanızı önerim.

Haberin Devamı

BALKAN MUTFAĞI

Gelecek yıl Balkan Kültür Festivaliş ’nde olmasını çok isteyeceğim bir bölüm, umarım eklenir çünkü; pek çok ülkenin mutfağından etkilenmiş, melez bir mutfak kültürü sunan Balkan Mutfağı bu zenginliği sayesinde dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Yunanistan, Hırvatistan, İtalya, Türkiye, Makedonya, Macaristan ve Avusturya gibi birçok ülkenin izlerine rastlanır.

Balkan mutfağı yemekleri arasında çeşit çeşit börekler özel bir yer tutar. Kimi yufka ile kimisi de un eklenerek pişirilen börekler günün hemen her saatinde tüketilebilir.

Bunun dışında; yahniler, dolmalar, et yemekleri, hamur işleri, ot yemekleri, sebze yemekleri, çorbalar, baharatlı mezeler ve çok daha fazlası bu mutfağın dallarını oluşturur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder