Deniz Sarıhanlıoğlu Seni fark ettim
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, izlenecek manzaralar bulmak hayattaki en büyük zevkim. İlla ışıl ışıl bir köprü, görkemli bir bina, dönümlerce lale tarlası gerekmez. Tertemiz yıkanmış bir taş sokağı gölgeleyen palmiye ağacına tüm gün bakabilirim ben. Parkta oynayan çocukların, dünyayı henüz anlayamamış hallerine dalar giderim. Trafik ışıklarının senkronize yanışları, vapurun iskeleye varışları, martıların körfezin üstündeki yarışları, güneşin mis gibi batışları, güzelleştirir hayatımı.

Hiç kendime saklamadım manzaramı, yanımdakini dürttüm, keyfime ortak ettim daima. Fark edilmemiş güzellikler biraz hüzünlü oluyor. Ben bir görenin bana göstermesini ve gördüğümü göstermeyi öyle çok seviyorum ki katlanıp büyüyor mutluluklar. Bu hafta sizi biraz arada kalmış, herkesin bildiği ama gerekli kıymeti görmediğini düşündüğüm bir yere götürüyorum, Yenişakran’a.

Haberin Devamı

YENİŞAKRAN

İzmir’den Edremit’e gittiğim yıllar boyunca, otobüsün camına yansıyan en güzel manzaram Şakran’da olurdu. Aliağa’ya 15 km. mesafede. Sığ koyunu sarmalayan yemyeşil bir doğa hakim. Bazen ılgın ağaçlarının pembeliği de karışıyor, suyun rengine. Nedendir bilinmez, pek restoran, kahveci, butik otel yok. Sakinliği her mevsim daimi. Güneş nefis doğmakta ve büyüleyici batmakta.

Biraz tepelerinde ise nefis taş evlerin çevrelediği, Aşağışakran köyü var. Maalesef yukardaki köye, Aşağışakran denmesinin sebebini çözemedim. 250 kişilik nüfusunda, sanatçıların da ev sahibi olduğunu duydum. Üstelik piyano sesleri de bu duyumlarımı haklı çıkardı. Yukarıdaki manzara muazzam. Üşenmeyip mutlaka gelin buraya. Sonra o güzel patika yollardan sahile uzanın.

Balıkçı teknelerinin patapat pancar motorlarının sesiyle huzuru bulun. Gün batmadan, Şakran’ın en bilinen özelliği, nefis böreği ile tanışın. Öğrencilik hayatım boyunca ne zaman Şakran’da mola versek, üç beş tane yemişliğim vardır. Kıymalısı, peynirlisi ve özellikle patateslisi çok lezzetlidir. Şakran’ın hemen girişinde göreceğiniz Şakran böreği tabelasını sakın kaçırmayın.

Ayrıca “Şakran’a toplu taşıma ile nasıl gidilir?” sizin için araştırdım. İZBAN İstasyonu’ndan İZBAN trenine binerek Aliağa İstasyonu’nda indikten sonra Aliağa İstasyonu’ndan hareket eden 835 numaralı Aliağa Aktarma-Bergama ya da 837 numaralı Aliağa Aktarma-Dikili ESHOT otobüslerini kullanarak Yenişakran’a ulaşım sağlanabiliyor. İZBAN ile Aliağa’ya geldikten sonra Yenişakran dolmuşları ile de ulaşım mümkün.

Haberin Devamı

LONG PEYNİRİ

Size aşırı lezzetli ve havalı bir tarifle geldim. Geçen hafta şef Dilek Yetkiner’in anneannesinden kalan tarifleri aktardığı, kış hazırlıkları atölyesine gittim. Turşudan marmelata, konserveden çökelek yapımına pek çok şey öğrendim. Ancak içlerinde öğrendiğim bir tarif beni öyle çok etkiledi ki sizinle paylaşmadan geçemedim. Öncelikle küçük bir kavanoz yapımı için tarif veriyorum, siz istediğiniz gibi artırabilirsiniz malzemeleri.

Malzemeler;

  • 1 kilo çiğ süt
  • 2 kaşık elma sirkesi
  • 1 fiske tuz
  • 250 gr. süzme yoğurt
  • Taze biber -Zeytinyağı

Yapılışı; Sütü kaynatın, kaynarken içine sirkeyi ve tuzu atın, sütünüz kesilecektir. Kesilen sütü kevgirle, temiz bir tülün içine alın, suyunu sıkıp, yarım saat kadar bekletin. Elde ettiğiniz çökeleğin içine süzme yoğurdu ve doğradığınız biberleri koyup karıştırın, kavanoza doldurup üstünü kapatacak şekilde zeytinyağı ekleyin. Yaklaşık 10 gün sonra long peyniriniz hazır olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder