Deniz Sarıhanlıoğlu Suya teşekkür
HABERİ PAYLAŞ

Sevgili dünlük, sağlıkla uyandığım her gün, önce gökyüzüne, hemen ardından da elinde ne varsa, bizlerin önüne sermiş yer yüzüne şükrediyorum. Ama en çok suya teşekkür ediyorum. Etrafımızı sararken, içimize bıraktığı tatlı serinlik için. Ege toprakları, her mevsim ayrı güzellikler yaşatıyor bize. Hiç heyecanını kaybettirmeyen bir aşk hikayesi gibi, her gün yeni bir sürprizle çıkıyor karşımıza. Hala, ismini yeni duyduğum bir köyün meydanında buluyorum kendimi. Motorsiklet tepesinde bir amcaya yol soruyorum. Güneşten kıpkırmızı olmuş yanakları ve kocaman gülümsemesiyle, tarif ediyor, bağları, bahçeleri. Fotoğrafını çekerken el sallıyor. Hangi navigasyon öyle iyi bilir köy yollarını, hangi navigasyon tatlı tatlı anlatır, hangi navigasyon el sallar ardınızdan? Havasının güzelliği, toprağının sıcaklığı yüzüne yansımış ege insanı! Az ilerde çeşme var bak diyor, suyundan yüzüme çarpıp yola koyuluyorum. Her zaman hayal ettiğim çıkmıyor karşıma ama ben memleketimi her haliyle seviyorum. Bir güzel yol aklımı çeliyor, koyuluyorum! Bakalım bu hafta nerelere gidiyorum?

Haberin Devamı

BELEVİ SAZLIĞI

Belevi gölü ya da sazlığını duymuş muydunuz? Diğer adı da Pegasus gölü. Tarihi bundan ikibin yıl öncesine dayandığı gibi buradan tutulan lezzetli balıklar sofraları süsler. Belevi gölünün hemen yanında bulunan İntepe bölgesinde bulunan Belevi mermerinden Selçuk Kalesinin duvarları ve surlarının yapımında kullanıldığı biliniyor. Ayrıca Belevi Sazlığı İzmir il sınırlarında bulunan önemli tatlı su ekosistemi.

Gölün büyük kısmı sazlıklarla kaplı. Bu durum gölde yaşayan canlılar için oldukça şahane bir barınma ve üreme alanı oluşturuyor. Göl, sazan, İzmir kefesi ve tatlı su kefali gibi balık türlerini barındırıyor. Balık yoğunluğunun iyi olması sayesinde kuş yoğunluğu da iyi durumda. Kış aylarında yüksek sayıda sakarmeke, bahri , küçük karabatak , büyük ak balıkçıl ve su tavuğu gibi kuş türleri de görülüyormuş mecburen o zaman da gideceğiz.

BALABAN GÖLETİ

Yeniköy Menderes’te bulunan Balaban Göleti’ni bir kamp aşığı olarak daha önce duymadığıma çok üzüldüm. Doğası nefis, merkeze 1 saat uzaklıkta nefis bir yer. Etrafı üzüm bağları ve çam ormanları ile çevrili. Köye yakın bir yerde, şimdi terkedilmiş olan perlit madeninde çalışanlar için yapılmış sosyal tesisler yer alıyor. Göletin etrafında araba yolu ve piknik yapılacak yerler de var. Balan Göleti kamp yapmanın dışında balık tutmak içinde tercih edilen bir lokasyon. Ayrıca çoğu kamp yerine nazaran Balaban Göleti'nde telefon ve internet çektiği için daha güvenli hissedebileceğiniz bir kamp deneyimi yaşamak mümkün. İzmir merkezden kamp alanına gelecek olanlar Menderes’i geçip Yeniköy’e ulaştıklarında, dümdüz ilerleyip, sonra sağa dönüş yapılarak gölete ulaşılabilir. Yolun büyük bir kısmı asfalt son kısımları ise sert topraktan oluşuyor. Toplu taşıma ile ulaşım ise, Cumaovası İzban aktarma istasyonundan otobüsler kalkıyor ancak saatleri sınırlı.Mutlaka araştırıp sonrasında toplu taşıma alternatifini değerlendirin derim. Neredeyse her kamp alanında olduğu gibi buraya da giderken, ihtiyacınız olan yüm gıda ürünlerini yanınızda götürmenizi öneririm, Menderes’teki market dışında alışveriş yapabileceğiniz bir yer maalesef yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder