Deniz Sarıhanlıoğlu Tam zamanı yola çıkmanın
HABERİ PAYLAŞ

Tam zamanı yola çıkmanın

Sevgili dünlük, neden hep en uzaktakinin vereceği mutluluk daha büyük olacak diye düşünürüz? Oysa yanı başınızda, arayıp arayıp bulamadıklarınız! Başınızın üstündeki gözlük, komidinin çekmesindeki not defteri, eski çantanın içindeki kartvizit, yanı başınızda hayat! Yakınlarda öyle güzellikler var ki, önce onları tamamlamak gerek. Ben bu hafta sizi, Menemen’e götürmek istiyorum. Yanından hızılıca geçip, Foça’ya Bergama’ya gittiğimiz Menemen beni gerçekten çok şaşırttı. Hemen başlayalım.

Tam zamanı yola çıkmanın

MENEMEN TAŞHAN

Haberin Devamı

Hanlar, hamamlar, medreseler, camiler ve bize geçmişten kalan tüm yapıların klasik bir duruşu var. Yani aslında ona doğru yürürken karşına ne çıkacağını az çok biliyor hatta bu beklentiyle gidiyorsun. Bu kez biraz farklı oldu. Menemen meydana varır varmaz, soğuk havanın etkisiyle önce bir çay içmek istedim. Taşhan listemde olduğu için, esnafa yol sordum.

Beş dakikalık yürüme mesafesindeymiş. Kolayca ulaştım. Görür görmez çok sevdim. Tertemizdi ve ruhunu koruyordu. Taşhan, ilçede bulunan en önemli tarihi miraslardan biri olarak görülüyor. Ön cephe kapısındaki kitabe kayıp olduğu için, Taşhan’ın yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor.

Ancak, Taşhan’ın yapımında görevlendirildiği söylenen ve Taşhan’ın bitişiğinde türbesi bulunan Şeyh Kamil’in yaşadığı dönemin 1600’lü yıllara rastlıyor olması, Taşhan’ın Osmanlı Padişahı 1. Ahmet (1603-1617) veya Genç Osman (1618-1622) döneminde yapıldığına işaret ediyor.

Taşhan, ticaretin canlanmasıyla birlikte çoğalan kent içi hanların ilk örneklerindenmiş. Üst katında 24 tane konaklama odası bulunan Han’ın kare şeklindeki avlusunun dört tarafında, tabanları granit olan tuğla kemer ve revaklar var. Tabi bu odalar günümüzde atölye olarak kullanıyor.

ÇİLEK FESTİVALİ

İzmir Menemen Emiralem Çilek Festivali bu yıl, 14-15 Mayıs tarihlerinde düzenleniyor. Pek çok atölyenin yanı sıra, ‘En Güzel Çilek Bahçesi’, ‘En Güzel Çilek’, ‘En Güzel Çilekli Pasta’ yarışmaları gerçekleşiyor. Yöre halkı, kurulan üretici pazarında iki gün boyunca çileklerini görücüye çıkaracak. Bugün saat 17.00’de kortej yürüyüşü düzenlenecek.

Haberin Devamı

Emiralem Dörtyol Kavşağı’ndan başlayacak olan kortej, Emiralem Engelsiz Yaşam Merkezi’nde sona erecek. Saatler 20.30’u gösterdiğinde ise ünlü sanatçı Bedia Akartürk, en sevilen türküleri festivale katılanlarla birlikte söyleyecek. Yarın saat 20.30’da ise Gülben Ergen konser verecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder