Deniz Temur Çocuğunuzu beslemeye başlamadan önce bilmeniz gereken 5 şey
HABERİ PAYLAŞ

Çocuğunuzu beslemeye başlamadan önce bilmeniz gereken 5 şey

İster ek gıdaya geçiş olsun ister yeme sorunları yaşadığınız bir çocuğunuz olsun her durumda da beslenmeye başlamadan önce hatırlamanız gereken 5 önemli detayı bu hafta sizin için yazmak istedim. Tavsiyem bu beşliyi mutfağın bir köşesine asmanız ve unutmamanız. İşte yemek saatlerinde işleri kolaylaştıracak 5 önemli adım….

 YEMEK SAATLERİNDE POZİTİF OLUN

 İster çocuğunuzu yeni beslemeye başlayın isterseniz zorlu bir beslenme süreci içinde olun fark etmez. Çocuklar hayatı duygularıyla yaşarlar ve yemek saatlerindeki duygu pozitif değilse asla doğru ritimde beslenmeyi öğrenemezler. Bu nedenle her şeyden önce bakım verenlerin tamamının öğün saatlerinde pozitif duygu durumunda olmaları işleri büyük ölçüde kolaylaştırır. Pozitifmiş gibi değil gerçekten yapıcı ve olumlu bir ruh hali çocukların beslenmeyi öğrenmeleri için son derece önemli. 

Haberin Devamı

 ÇOCUKLARA UYGUN PORSİYONLAR HAZIRLAYIN

 Çocuklar küçük porsiyonlarda yemek yerler. Kimi bir kaç farklı yiyecekten sadece bir kaç lokma yer ve doyar. Kimisi ise tek bir üründen 5-10 lokma yer ve doyar. Her iki beslenme şeklinin de normal ve yeterli olduğunu hatırlayın. Çocuğunuzun bir yetişkin gibi çorba, ana yemek, salata vb. gibi çoklu ve fazla miktarda besin tüketemeyeceğini unutmayın. Çocukların tabaklarında az miktarda yiyecek koymak aynı zamanda onların ‘yiyecekleri bitirme’ hazzını yaşamalarına da imkan verir ki bu beslenme ritmini de doğru yere çekmeyi kolaylaştıran önemli bir adımdır.

 MÜMKÜN OLDUĞUNDA BİRLİKTE YEMEK YİYİN

 Çocuklara yemek yemeyi, doğru şekilde beslenmeyi onları besleyerek yada onlara sürekli nasıl yemek yemeleri gerektiğini anlatarak öğretemeyiz. Çocuklar beslenmeyi çevrelerindeki yetişkinleri izleyerek öğrenirler. Bu nedenle öğün saatlerinde birlikte beslenmek çocukların doğru deneyimleri kazanmaları için hem pratik hem de en faydalı yoldur. Bu nedenle ‘çocuk doysun biz de sonra rahat rahat yeriz’ bakışından ‘birlikte beslenme’ rutinine geçmenizi tavsiye ederim.

 SU VERMEYİ UNUTMAYIN

 Ek gıdaya geçişle birlikte çocukların su ihtiyaçları artar. Beslenme saatlerinde su ihtiyaçları karşılanmamış çocuklar yiyecekleri tüketmek istemezler. Bu nedenle çocuğunuza gün içinde ve öğün sırasında sık sık su teklif edin. Hatta suyu çocuğunuza uygun bir kaba koyarak kendi tüketmesi için hem öğünlerde hem de öğün dışı zamanlarda erişebileceği bir yere bırakın. Bu sadece kendi ihtiyacını fark edip suya ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta boğulma riskine karşı su tüketimi sırasında çocuklar mutlaka yetişkin gözetiminde olmalıdır. Bunu sağlamak adına güvenli kapaklı sulukları kullanmak, çocuğun suluğa eriştikten sonra içme sırasında mutlaka bir yetişkine ihtiyaç duyması süreci güvenli hale getirebilir. 

Haberin Devamı

 ÇOCUĞUNUZ RAHAT MI?

 Beslenmenin kalitesini belirleyen tek şey açlık/tokluk seviyesi değildir. Bir çocuk yemek yeme istediği gösterecek kadar aç olsa bile eğer oturduğu yerde rahat değilse beslenemez. Bu nedenle çocuğunuzun yemek yediği yerde rahat ve keyifli olduğundan emin olun. Çocukların çoğu ayakları bir yere koyamadıklarında rahat edemezler. Bu nedenle mama sandalyesinde mutlaka ayak desteği olanları tercih edin. Oturduğu koltuğun onu sıkmadığından, terletmediğinden emin olun. Bazı çocuklar mama sandalyesi tepsisini kullanmayı severken bazıları tepki olmadan doğrudan yetişkin masasında yemeyi severler. Bu tür değişimleri arada deneyerek çocuğunuzun tepkisini gözlemleyebilirsiniz. Bunun dışında çocuklar kaka, gaz vb. karşılanmamış fiziki ihtiyaçlar halinde beslenmek istemezler. Böyle zamanlarda beslenmeye ara vermek ve çocuğu bir süre kendi haline bırakmak faydalı olacaktır. 

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder