Deniz Temur Çocuklara beslenmeyi öğreten 3 kritik adım
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklara beslenmeyi öğreten 3 kritik adım

Çocukların erken dönemlerden itibaren besinlerle iyi bir ilişki kurmasını istiyorsanız yiyecekleri yere atmalarına izin verin, masayı dağıtıp tek bir lokma bile yemediklerinde sakin olun ve mutlaka öğünlerde birlikte yemek yiyin.

Çocukların hayatlarında beslenme sadece karın doyurmak değildir. Çocuklar besinlerle güvenli ilişki kurmak için onları tüm duyularıyla test etmek isterler. Bu testler sırasında çevresindeki yetişkinlerin tepkilerini de analiz etmek konusunda başarılı olan miniklerimiz eğer olumlu ve destekleyici duygu durumuyla karşılaşırsa besinleri tüketme cesareti gösterirler. Aksi durumda ise deneme riskini almazlar.

Haberin Devamı

YİYECEKLERİ YERE ATMALARI NEDEN ÖNEMLİ?

Kabul ediyorum!

Her gün yerden pirinç tanelerini toplamak, ortalığa saçılan yoğurtları silmek, çocuğu baştan aşağı temizlemek yorucu, bazen de yıpratıcı. Ancak bu süreç çocuklar için çok sayıda keşfi beraberinde getiren çok değerli bir süreç. Çocuklar yer çekimini keşfettiklerinde denemek için tekrar tekrar istek duyarlar. Her şeyi yere atıp sonucu gözlemek, yere düşerken çıkan sesi dinlemek, bazen kırılmasına şahit olmak çocuklar için çılgın ve eğlencelidir. Bu süreçler çocukların eline geçirdikleri her şey için geçerlidir. Ama söz konusu yiyecekler olduğunda daha fazla önemlidir. Çünkü çocuklar erken dönemde bile vücutlarına sokacakları şeylerin güvenli olduğundan emin olmak isterler. Atma, fırlatma süreci bu güvenin de inşası için kritik öneme sahiptir. Oluşan tüm dağınıklığa karşın çocuğunuz tek bir lokmayı bile ağzına sokmaya bilir. İhtiyaç duyduğu süreyi ona tanıyın ve yiyecekleri denemesi için cesaretlendirin.

SAKİN OLUN VE GÖRMEZDEN GELİN

Çocuğunuz yiyecekleri dağıtmaya başladığında sakin kalmanız sürecin sağlıklı ilerlemesi için çok önemli. Böyle durumlarda çocuğu görmezden gelmek en iyisi olabilir. Onu yaşadığı keşif coşkusu içinde rahatsız etmeyin. Sürekli dökülenleri temizlemeyin, çocuğun elini ve yüzünü silip temiz tutmaya çalışmayın. Hele ki ortalık dağıldı ve battı diye çocuğa kesinlikle öfkelenmeyin. Zira ortamdaki yetişkin stresi ve öfkesi çocuklara sadece ‘yemekler güvensiz ve tehlikeli’ mesajı verir. Bu da besinlerle güvenli ilişki kurmasının ve deneme isteğinin önündeki en büyük engeldir.

Haberin Devamı

Eğer ortalığın dağılması ve kirlenmesi sizi çok rahatsız ediyorsa işleri kolaylaştıracak bazı önlemler alabilirsiniz. Mesela, oynayan tabaklar yerine vakumlu tabaklar kullanabilirsiniz. Yerlere tek kullanımlık örtüler sererek dağınıklığı hızla toslayabilirsiniz. Çocuğun tabağına çok fazla yiyecek koymak yerine daha az miktarlarla besin koyabilirsiniz. Bu hem ortalığın daha az dağılmasına neden olur hem de çocukları denemek için daha fazla cesaretlendirir. Çocukların çoğu fazla yiyecek dolu olan tabaklardan kaçarlar. Az yiyecek her zaman çok daha iyidir.

ÖĞÜNLERİ MUTLAKA BİRLİKTE YAPIN

Çocuğunuzun bir besini yemesini istiyorsanız ona bunu öğretmeye çalışmayın. Çocuklar yetişkinlerin öğretmeye çalıştığı şeylerden hızla kaçarlar. Çocukların öğrenme yolu gözlemektir. Çocuğunuzun yapmasını yada öğrenmesini istediğiniz şeyi ona anlatmak yerine siz yapmaya devam edin. Yemek yemeyi öğretmeye çalışmak yerine sürekli öğünlerde onunla birlikte beslenin. Bu sayede sizi gözlemleyerek ne yapması gerektiğini öğrenecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder