Derya Özel İkiz anneleri daha çok yaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

İkiz anneleri daha çok yaşıyor

Amerika Utah Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre ikiz anneleri tek çocuk annelerine göre daha çok yaşıyormuş. Güne bu haberle başlamak benim gibi bir ikiz annesine iyi geldi. 60 bin kadından 4600’ü ikiz annesiymiş. İkizlerin bakımının zorluğu kadınları daha zinde tuttuğu için ömürleri de daha uzun oluyormuş. Zinde tuttuğu kesin. Sürekli bir koşturmaca içinde olmak zorunlu olarak dinç olmayı gerektiriyor.

Düşünüyorum da hasta olduğum zamanlar kolumu kaldıramayacak durumda olsam bile ikizlerin peşinde koşarken attığım terle daha çabuk sağlığıma kavuşuyorum. Fakat acaba bu üniversite ikiz annelerinin ruh sağlığı üzerinde de aynı sevindirici haberi verecek araştırmayı yapmış mı? İkiz annelerinin sinirleri sanki bir parça daha çabuk yıpranıyor bana kalırsa.

Geçen gün çocukluk arkadaşlarım olan ikizler Ertaç ve Sertaç’ın doğum günündeydik. Bana küçükken annelerini nasıl delirttiklerini anlatıp durdular. İki haşarı ikiz erkek çocukla nasıl başa çıktığını bir ara Neşe Teyze’den öğrenmek istiyorum. Tek yumurta ikizi olup birbirlerinin kopyası olan bu kardeşlerin doğum gününe giderken sevgili eşimden (yorgunluktan kaynaklandığını düşünüyorum) en can alıcı soru geldi. “Biz şimdi hangisinin doğum gününe gidiyoruz?” Dönüp şaşkınlıkla baktım, o da sorusunun saçmalığının farkına vardı ve yol boyu gülme krizine girdik.

İşin garibi ikizler büyüdüğünde artık kendi arkadaş çevrelerini oluşturacak ve aynı doğum gününe kendi arkadaşlarını çağıracaklar. İşler o zaman biraz karışıyormuş. Birinin arkadaşı diğerinin de doğum günü olduğunu unutup sadece kendi arkadaşının doğum gününü kutlayacakmış. Ben de bunları benim ikiz arkadaşlarımdan öğrendim.

Haberin Devamı

***

YAKUP İLE AYS

İkizler her ne kadar aynı ana rahmini aynı zamanlarda paylaşıp aynı gün doğmuş olsalar da karakterleri birbirlerine hiç benzemez. Biri daha dominant yani baskın diğeri daha içine kapanık olur. Biri daha idare edilen, biri daha idare eden olur. Mesela benim kızlarımdan biri salıncakta sallanmayı çok severken diğeri onu sallamayı daha çok seviyor.



İkizler büyüdükçe aralarındaki rekabet de büyüyecek. İkizlerin arasındaki rekabetin kutsal kitap İncil’deki örneğini aktarayım sizlere. Yakup ile Ays İncil’e göre ilk ikizler. Hz İbrahim’in oğlu, Hz İshak, Sare ile 40 yaşındayken evlenmiş. Sare’nin çocuğu olmuyormuş. Dualarının sayesinde ilerlemiş yaşına rağmen bir mucize gerçekleşmiş ve Sare hamile kalmış. Karnında iki çocuğun kıpırdadığını hissetmiş Sare ve anlamış ki bunlar ikiz. Fakat ikizler sürekli kavga ve çatışma halindeymişler.

Burada küçük bir not ekleyeyim, bu anne karnındaki kavga durumlarını çoğu anne hissediyor. Uzman Psikolog René Zazzo bu durumun adını “Rébecca sendromu “ yani Sare Sendromu (Sare, İncil’de Rebecca) olarak adlandırmış.

Gelelim hikayenin devamına, Yahweh, Sare´ye : “Sütünü bağışlayacaksın, senden var olan iki halk oluşacak. Bir halk diğerini hakim edecek (dominant). İlk doğan diğerine hizmet edecek” demiş. Doğumda ikinci bir kavga oluşmuş. İncil’e göre, Ays ilk doğmayı başarmış fakat Yakup Ays’ın topuğundan çekmeye çalışmış (Jacob = Yakup, İbranice topuk demekmiş). Bu değerli bilgiyi benimle paylaştığı için Asya’ya teşekkür ederim.

Haberin Devamı

**

İKİZ PEDAGOGU

Haberin Devamı

Çok değerli piskiyatrmız Doktor Nihat Kaya ile karşılaştık geçenlerde. Kendisine Türkiye‘de sadece ikizler üzerine uzmanlaşmış bir pedagog ya da psikolog olup olmadığını sordum, “Bildiğim kadarıyla yok” dedi. Sonra aslında bunun ne kadar büyük bir kayıp olduğunu ekledi. Bu konuda gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok büyük bir araştırmaya girdim sevgili okur. Çok yakında ikiz anne babalarını sevindirecek faydalı kaynaklarla geri döneceğim. Benden ayrılmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder