Dilara Doğan Avokado fotoğrafı çekmek neden sucuklu yumurtadan daha cazip geliyor?
HABERİ PAYLAŞ

Avokado fotoğrafı çekmek neden sucuklu yumurtadan daha cazip geliyor?

Yemek fotoğrafı paylaşmayan Instagram kullanıcısı yok denecek kadar az. Masaya oturur oturmaz telefonlar havaya kalkıyor. Eda İldam bir görsel hikaye anlatıcısı. Buluştuk ve en iyi yemek fotoğrafı nasıl çekilir tüm detaylarıyla konuştuk.

● Sizi biraz tanıyalım...

Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim Tasarım Bölümü mezunuyum. Uzun süre ajanslarda çalıştım. İşin yaratıcı kısmında olmak istiyordum. Kurumsal bir firmada yükseleceğim bir pozisyondayken her şeyi göze alıp istifa ettim.

● Tam bu noktada hayatınıza fotoğraf girdi sanırım...

Haberin Devamı

Evet ama ben bir şef değilim, fotoğrafçı ya da endüstriyel tasarımcı değilim. Sadece yaratmayı doğru malzemeyi bulmayı seviyorum. Zaman içinde kendi markam için çektiğim fotoğraflar bir ajansın ilgisini çekmiş. “Bir markaya sunumumuz var, çeker misin” dediler. Doğal ışık kullanmam hoşlarına gitmiş. Ben de kabul ettim ve bu şekilde başladı aslında.

Avokado fotoğrafı çekmek neden sucuklu yumurtadan daha cazip geliyor

● Yemek fotoğraflarına antika tabak, çatallar resmen boyut atlatıyor. Antika Pazarları son zamanda büyük ilgi görüyor...

Bana da soruyorlar “Antika çatal bıçak nereden buluruz” diye. Antika Pazarı’na akşam gidin. Sabah 90 lira olan şeyi akşam giderseniz 10 liraya alırsınız. Ama beğendiğiniz her şeye güzel diye atlamayın. 20 liraysa onun ederi 120 lira diyecektir.

● Yemeği yemeden önce fotoğraflayan insan sayısı günden güne artıyor. rahatsız edici değil mi biraz?

Aslında son zamanlarda azaldı. Onlar da başladı artık fotoğraf çekip keyif almaya. Zamanında çekmemden rahatsız olan insanlar yüzünden kaçırdığım, “Şimdi bunu çekersem uygun olmaz, keşke şu masayı tepeden fotoğraflasaydım ” dediğim çok oldu.

● Utanıyor mu insanlar sizce?

Utanma durumu da azaldı. Bir kahve dükkanında üç kere latte isteyip fotoğraf çeken ve içmeden giden bir çocuk gördüm. Louis Vuitton bir çantası vardı. Kahveyi çantayla birlikte çekiyordu. Instagram yemeği ve içeceği diye bir şey kesinlikle var. İnsanlar tadını beğenmese bile fotoğrafını çekip, kalkıp gidiyor.

Avokado fotoğrafı çekmek neden sucuklu yumurtadan daha cazip geliyor

● Sizin var mı sadece fotoğraflamak için satın aldığınız şeyler?

Olmaz mı? Rhubarb diye bir kök var, pembe renkte aslında bildiğiniz bizim pazının sapı, Dubai’den rhubarb taşıdım sırf fotoğraf çekmek için.

Haberin Devamı

● Peki avokadoyu çekmek sucuklu yumurtadan neden daha cazip geliyor?

Kendi iştah açıcı bir sürü yemeğimiz varken avokado tost talep görüyor. Bugün çılbır ve şakşuka menüye tekrar girdi çünkü dünyada trend oldu. Dünyada ne trend olursa onu hemen kapıyoruz ve aşırı hızlı bir biçimde tüketiyoruz. Döküm tava içinde domatesli yumurtayı Pinterest’te sıkça görüyorum. Öyle olunca hemen tekrar bağrımıza bastık.

TELEFONUNUZLA İYİ BİR YEMEK FOTOĞRAFI ÇEKMEK İÇİN BİLMENİZ GEREKENLER

✔ İlk önce lensinizi temizleyin.

✔ Çizgileri düz vermeye çalışın. Yani çekeceğiniz tabak, çatal, peçete, bardak yamuk durmasın. Yamuk olunca fotoğrafta sanki düşeceklermiş gibi duruyorlar.

✔ Tek sayılarla fotoğraf karesi tasarlayın. İki tabak koyduğunuzda boş alanlar kötü duruyor ona bir bardak mutlaka ekleyin.

Avokado fotoğrafı çekmek neden sucuklu yumurtadan daha cazip geliyor

✔ Negatif alanları doğru dengeleyin. Çekeceğiniz kare yaşayan bir alan olsun. Çatal peçetenin üzerinde değil de tabağın içinde dursun, üzerinde biraz kırıntı olsun, temiz olmasın. Bilgisayarınızı veya güneş gözlüğünüzü de kareye alın. “Ben geldim, kafede oturdum, kendime bir kek kestim, şimdi de soğuk kahvemi içeceğim, bir yandan da çalışıyorum” havası yaratın. O kareye eklediğiniz her objenin aslında bir hikayesi var.

Haberin Devamı

✔ Parlak, temiz bir gün ışığı şart. Akşam gittiğiniz yemek çok iyi olabilir ama kusursuz temiz karelere sahip bir Instagram istiyorsanız sakın gece çektiğiniz fotoğrafı koymayın. Görsel dünyanıza sadık kalın. Son zamanlarda görüyorum, başka bir telefonla flaş tutuyorlar, biri peçeteyle ışığı kırıyor öyle çekiyorlar. Böyle bir şey için hiçbir zaman uğraşmadım biliyorum ki benim tarzımda çıkmayacak o fotoğraf.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder