Dilara Doğan Bahçe balkon trendleri
HABERİ PAYLAŞ

Bahçe balkon trendleri

Pandemi döneminde küçük bile olsa balkon ya da bahçesi olan bir evde olmak büyük bir artı haline geldi. Havaların da ısınmasıyla korkmadan ve keyifle nefes alabileceğimiz kişiye özel açık alanları nasıl güzelleştirebileceğimizi Save Room Project EAE mimarlığın kurucusu Ezgi Akgün Erturhan’a sorduk.

COVID-19 GÜNLERİNDE RAHAT BİR NEFES İÇİN KÜÇÜK BALKONLARI NASIL GÜZELLEŞTİREBİLİRİZ?

Pandemi döneminde balkonlarımızın ve bahçemizin önemini anladık. Peki ya bahçesi ya da geniş balkonu olmayanlar küçük balkonlarını nasıl huzur verici bir atmosfere çevirebilir?

Haberin Devamı

İster balkon ister küçücük bir pencere olsun, hepsini doğaya açılan özgün alanlara dönüştürmek bizim elimizde. Küçük bir balkona sahipseniz öncelikle onu depo alanı olarak kabul etmeyi bir kenara bırakıp sizi yansıtan ve nefes alacağınız bir mekanın dönüşüm hikayesi olarak görmeye başlarsanız yolu yarılamış sayılırsınız. Minimal, rahat bir oturma alanı, bol yeşillik, sizi yansıtan ve size huzur veren birkaç parça duvar aksesuarı, endirekt aydınlatma ve birkaç mum huzur ortamını size kolaylıkla oluşturacak.

Bahçe balkon trendleri

Eskimiş yüzeyi boya ve vernikle yenileyebilirsiniz

Maaliyeti düşük tutarak ne gibi değişimler ve yenilikler yapabiliriz?

Piyasada düşük maliyetli dönüşümler sağlayan ürünler mevcut. Eskimiş veya renginden memnun olmadığınız bir yüzeyi, boya ve vernikle yeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Bahçelerde minik ışıklar kullanmak, sıcaklık hissi veren ahşap masa ve sandalyeler seçmek, eski mobilyalardan saksılar veya oturma alanları üretmek ve bolca yeşillik en basit değişiklikler olarak sayılabilir.

Peki ya balkonlar için...

Balkonda ise duvarları kullanmak düşük bütçeli bir değişim için idealdir. Benim birçok evde ve mekanda eksik bulduğum bir konu duvarların boşluğudur. Duvara sizi yansıtan renk ve dokularda bir tablo asmak veya bu dokuyu direkt duvara boya ile uygulamak çok büyük bir fark yaratabilir ve düşük maliyetlidir.

Minimal dokunuşlar ortama huzur verir

Minimal tasarımlara son dönemde ilgi arttı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir mimar ve kullanıcı olarak benim de tercihim her zaman minimal yaklaşımlar. Mekanınız küçükse minimal çizgiler size daha net bir görüntü ve kolay kullanım sağlar. Göz yorucu her şeyden sizi uzaklaştırır ve kendinizi esas yapmak istediğiniz eyleme yani doğaya odaklanmaya yönlendirir. Minimalizmin sadeliği sayesinde zihniniz berraklaşır ve içinde olmak istediğiniz o huzurlu ortamı çok daha kolay yakalarsınız.

Haberin Devamı

Bu mekanlarda malzeme seçimi nasıl olmalı?

Bahçe ve balkonlarda doğal malzemeler tercih etmek, bitkilerle uyum sağlarken doğaya daha çok çağrışım yapacağı için daha huzurlu hissetmemize neden olacak. Mat ve ham bitişli yüzeylere yönelmek, keten kumaşlar kullanmak, rattan ve bambu aksesuarlar seçmek, suni kaplamalardan uzak durmak ve olmazsa olmaz doğal ahşap tercih etmek zihnimize ve bedenimize iyi gelecek. Adeta meditasyon yapmış hissi yaratacak mekanlar oluşmasına olanak sağlayacak.

Bahçe balkon trendleri

Pastel renkler ortama sıcaklık verir

Ortamı ferah göstermek için hangi renk tonlarına yönelmeliyiz?

Bahçe ve balkonlarda her daim kullanılabilecek beyaz ve krem tonlarının yanında pastel renkler de gün ışığında kendini iyi ifade ederek ortama sıcaklık verir. Doğada olmanın vereceği huzur ile yaklaşıldığında deniz ve gökyüzünün rengi olan mavinin tonları, yeşil ve toprak tonları kendi içlerinde ayrı ayrı değerlendirilerek kullanılabilecek renklerdir.

Haberin Devamı

Bitkiler konusunda hangi türleri tercih etmeliyiz?

Benim tercihim her daim yeşil yapraklı bitkiler. Her türlü dekorasyona uyum sağlayacak ve sadeliği yakalamanızı sağlayacaktır. Monstera yani deve tabanı, kılıç çiçeği, kauçuk ve cennet kuşu bahçelere ve balkonlara ağaçlar arasındaymış hissini ve en güzel yeşil tonlarını getiren bitkiler olarak sayılabilir.

Bahçe balkon trendleri

Sıradaki haber yükleniyor...
holder