Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Adenomyozis de ne, korkmalı mıyım?
HABERİ PAYLAŞ

Adenomyozis de ne, korkmalı mıyım?

Sağlığınızla ilgili olağan dışı her durumdan hem korkmalı hem de üstüne gidecek kadar cesur olmalısınız. Üstüne gitmek, yani doktora gitmek. İhmal etmemek, tedaviye açık olmak. Öyle hemen içe kapanıp evde kurmak yok. Doktorunuz sizi bekliyor.

SORU: 42 yaşındayım, 3 çocuk annesiyim ve doğumlarımın üçünü de normal yaptım. Bugüne kadar hiç ameliyat geçirmedim. İlk defa sağlığımla ilgili endişem var. Yaşım var, menopoz yaklaşıyor, adetlerim azalacak derken kanamalarımın ve ağrılarımın çok arttığı adet dönemlerim başladı. Öyle ağrılı ve kanamalı geçiyor ki evden çıkamıyorum. Kanser olasılığı var mı, korkmalı mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Olağan kanamalar dışında kanamaların olmasını, bunların ağrı da yapmasını elbette değerlendirmek ve kötü olasılıkları elemek isteriz. Ancak benim aklıma ilk gelen adenomyozis oldu. Adenomyozis rahim iç yüzeyinden gelen dokuların rahim duvarında büyümesi, böylece rahmin büyüyüp genişlemesidir. Bu büyüme, rahmin 2-3 katına çıkmasına dek varabilir. En belirgin göstergesi de ağrılı ve aşırı kanamalı adettir. Kadınlarda genelde yaş ilerledikçe görülür. Bu anlamda menopoz beklerken gelmesine şaşmamalı. Tedavisi mümkündür. Seçeneklerimiz arasında ilaç, rahim içi araç ya da enjeksiyon var ama artık gebelik düşünmeyen ve menopoza yakın olan hastalarımda total histerektomi tercih ederim. Bu da rahim yapısının çıkarılması demektir. Yine de teşhisi koymak için de tedaviyi belirlemek için de muayene şart. Bu bahsettiğim sadece bir olasılık. En doğrusunu doktorunuz söyleyecektir. Lütfen ihmal etmeyin.

26 YAŞINDAYIM, DOKTORUM ÇOK ŞAŞIRDI ÇOCUK İSTEYİP İSTEMEDİĞİMİ SORDU NASIL BIR TEDAVI ŞANSIM VAR?

SORU: Hocam, henüz 26 yaşındayım ve doktorum adenomyozis teşhisi koydu, hem de şaşırarak. Genelde benim yaşımda görülmezmiş. Doğum yapmayı düşünüp düşünmediğimi sordu. Bunu rahmimi almak için mi sordu acaba? Çünkü kesinlikle çocuk sahibi olmak istiyorum ve çok korkuyorum. Yaşım itibarıyla bu binde bir görülen bir şeymiş gibi hissettim ve anne olamayacağımı düşünmek beni mahvediyor. Nasıl bir tedavi şansım var?

Haberin Devamı

CEVAP: Adenomyozisin kadınlarda yaş ilerledikçe daha sık görüldüğü bir gerçek ama genç yaşlarda görülmediğini söyleyemeyiz. Hatta son yıllarda genç kızlarda görülme sıklığı arttı bile diyebiliriz. Yani binde bir görülen bir vaka falan değilsiniz. Rahmi de öyle çat diye almıyoruz. Adenomyozis, iyi huylu olarak nitelendirilebilecek bir sorun ve tedavisi mümkün. Rahim almak hele de sizin yaşınızda son çaremiz. Sizi muayene etmediğim için bilemeyeceğim ancak doktorunuz zaten böyle bir operasyon yapacağını söylememiş anladığım kadarıyla. Şimdi korkunun tedaviye faydası yok deyin ve gidip bir an önce tedavinize başlayın. Kafanızda kurarak bedeninizi de yormayın.

KANSER OLDUĞUM İÇİN Mİ RAHMİM ALINACAK?

SORU: Hocam bana ileri derecede adenomyozis teşhisi kondu ve rahmim büyük ihtimalle alınacak. Bekarım, evlilik, çocuk düşüncem yok. Rahmimin alınması, alınmaması bir şey ifade etmiyor. Tek düşündüğüm şey kanser olup olmadığım. Kanser olduğum için mi rahmim alınıyor?

Haberin Devamı

CEVAP: Adenomyozis, kanser değildir. Daha çok myomlarla yapısal benzerlik gösterir ama başka bir sonuçtur. Anlayabileceğiniz haliyle, rahim büyümesidir. Rahminizin alınma nedeni olağanın dışında büyümüş olmasıdır. Diğer tedavi yöntemlerine yanıt verip vermeyeceğinden emin olunmadığından ve kuvvetle muhtemel büyüklüğüne bağlı olarak rahmi alma kararı verilmiştir. Eğer bu anlamda bir gelecek planınız yoksa doktorunuza güvenin ve rahminizi aldırın. Ancak ileride fikrinizin değişmesi olasılığına karşılık, bir başka hakem doktordan görüş alabilirsiniz. Yine de söylemeliyim, sizin durumunuzda olan ve tedavi ettiğim hastalarım kadar olmasa da rahmini aldığım hastalarım oldu. Olağan dışı bir uygulama değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder