Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Akıntılarımız
HABERİ PAYLAŞ

Akıntılar renklerine, dokularına, kıvamlarına, yarattıkları şikayetlere bağlı olarak dost da olabiliyorlar düşman da. Ama bu olasılık evde değerlendirilebilir olmadığı için ne yapıyoruz; çok beklemeden doktora başvuruyoruz.

YENİ EVLİYİM, KÖTÜ KOKULU AKINTIM VAR AĞRIM YOK AMA ÇOK FAZLA KAŞINTI VE YANMA YAPIYOR

SORU: Yaklaşık 2 aydır sarı ve hatta bazen sarıdan yeşile dönen akıntım oluyor. Koyu kıvamlı ve kötü kokulu bir akıntı. Ağrı yapmıyor ama yanma yapıyor. Hem ilişki sırasında hem de günlük hayatımda bazen kaşıntıyla karışık yanma bazen de sadece yanma oluyor. 4 aylık evliyim aslında. Öncesinde birlikteliğim olmadı. Görümceme danıştım ve alışma sürecimizde bazen bağışıklığımızın zayıfladığını, normal şeyler olduğunu söyledi. Ama acaba korkmalı mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Görümcenizin eğitimi nedir? Bir meslektaşım değilse ki sanmıyorum; elle tutulur gözle görülür bir anormallikle ilgili, iyi niyetle dahi olsa bu tür yönlendirmeler yapmasını doğru bulmuyorum. Sarıdan yeşile dönen akıntıyı önemseriz. Enfeksiyon ya da cinsel yolla bulaşan hastalık olma riski vardır ve bunları mutlaka elemek isteriz. Yanma ve kaşıntıyla bu olasılık güçleniyor. Görümcenizin bahsettiği, kulaktan kulağa değişerek yayılan bilgi ise şu olabilir; cinselliğe yeni başlayan çiftler, özellikle de prezervatif kullanmıyorlarsa enfeksiyona daha açık oluyorlar, bedensel bu etkileşim nedeniyle. Zamanla beden buna uyumlanıyor. Ama başımıza gelen her şey, bu bilgiye dayanarak hasır altı edilemez. Lütfen en kısa zamanda bir doktora başvurun. Hemcinsleriniz için hatırlatmış olayım; böyle bir durumda 2 haftayı geçen akıntılarda zaten doktora başvurulmuş olmalı.

İÇ ÇAMAŞIRIM LEŞ GİBİ OLUYOR PARTNERİM OLSA YANINA YAKLAŞAMAZDIM

SORU: Hocam, çok fazla beyaz akıntım olduğu için çamaşırım leş gibi oluyor. Çalıştığım için de günlük ped kullanmak durumunda kalıyorum. Neredeyse 3 aydır çekiyorum bunu. Kaşıntım var ve maalesef çok kötü de bir koku yapıyor. Partnerim yok ama olsaydı da yanına yaklaşamazdım. Sebebi ne olabilir acaba? Kötü bir hastalıktan korkmalı mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Öylece oturduğumuz yerde kötü hastalıktan korkmak yerine doktora gidip az önemli çok önemli demeden bütün olasılıkların değerlendirilmesini istemeliyiz. Beyaz ve koyu kıvamlı akıntı, cinsel yaşamı olanlar için bir hamilelik belirtisi olabileceği gibi mantar ve enfeksiyon belirtisi de olabilir. Sizin durumunuzda koku, kıvam ve kaşıntı da hesaba katıldığında mantar değerlendiriyorum. Ama bu değerlendirmemde günlük pedin de etkisi var. Şöyle ki; siz vücuttan atılması gereken bir akıntıyı uzun saatler boyunca çamaşırınıza, ped yardımıyla hapsediyorsunuz. Ve bu akıntının kaynağı olan mantarları orada çoğaltmış oluyorsunuz. Genital bölgede sağlıksız bir rutubeti daimi hale getiriyorsunuz. Sağlıklı, normal bir akıntı varken sık değiştirilen günlük ped sorun yaratmaz. Ama mantar gibi enfeksiyonlarda günlük ped maalesef olumsuz etkiye sahiptir. Lütfen en kısa zamanda doktorunuza başvurun. 3 ay çok uzun bir süre. İvedilikle tedavi düzenlenmesi gerekir.

Haberin Devamı

BENİM HEP AKINTIM VAR GİZLİ BİR ŞEYLERİN HABERCİSİ OLABİLİR Mİ?

SORU: Hocam, benim hep akıntım var. Bekarken de vardı şimdi de var. Ama renkli değil, kötü de kokmuyor. Kaşınma, yanma, ağrı, acı da duymuyorum. Ama bu gizli bir şeylerin habercisi olabilir mi, doktora görünmeli miyim bilmiyorum. Akıntının kötü olduğunu kokudan mı anlarız sadece?

CEVAP: Sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmayan, ağrı, acı, kaşıntı, yanma, kabarcık görüntüsü yapmayan, şeffaf, beyaz, kokusuz ve akışkan kıvamlı, ıslaklık niteliğindeki akıntılar genelde normal ve sağlıklı akıntılardır. Bakterileri ve ölü hücreleri dışarı atan vajinanın sağlıklı kalmasına yardım eden, nem dengesini ve florasını koruyan akıntılardır. Ancak yine de jinekolojik muayenenin zararı yok. Fakat bana deseydiniz ki beyaz, koyu kesik kıvamlı, kötü kokulu akıntım var; sizi hemen mantar şüphesiyle doktora yönlendirirdim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder