Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Anne olmak kolay değil
HABERİ PAYLAŞ

Anne olmak kolay değil

Bazen fiziksel bazen duygusal nedenlerle çeşitli zorluklardan geçiyoruz annelik serüveninde. İşler her zaman istediğimiz gibi olmuyor ama yine de elden gelenin en iyisini yapacağımızdan eminim. Siz de bunun huzuruna güvenin.

Anne olmak kolay değil

MYOMUM ALINMADAN HAMİLE KALDIM ÇOK AĞRIM VAR, KORKUYORUM

SORU: Hocam, 4 cm’lik bir myomum vardı ve doktorum ameliyattan önce gebelik önerdi. Hamile kaldım, şimdi 19. haftadayım. Çok fazla ağrım olunca ve doktorum bir sorun görmeyince tedirgin oldum. Çünkü düşük tehlikesi yarattığını duydum ve okudum. Başka bir doktora daha göründüm ve o da bu myomla hamile kalmamın sakıncalı olduğunu, öncesinde ameliyatla alınması gerektiğini söyledi. Tabii ki artık çok geç. Ama mutsuz ve tedirginim. Hamileliğimi yatarak mı geçirmeliyim, düşük tehlikem yüksek mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Gebelikle birlikte ve sonrasında yok olan myomlar var, hem de çok fazla örneği var. Ama aynı zamanda gebelik öncesi ameliyatla yok edilmesi gereken myomlar da var. Sizi muayene etmediğim için bu konuda bir şey söylemek istemem ama zaten gebeliğiniz güzel bir aşamada. Kanamanız değil de yalnızca ağrınız var anladığım kadarıyla. Kendi doktorunuza güvenmenizi öneririm. Takibiniz için kontrollerinizi sıklaştırabilirsiniz. Ayrıca bilinmeli ki ağrı eşiğimiz de ağrımızın şiddetinde epey etkili. Yani hemen tehlike kokusu almayız. Myomla gebe kalan ve gebeliğini sağlıkla doğuma ulaştıran çok sayıda kadın var. İçiniz rahat etmiyorsa bir görüş daha alabilirsiniz. Ama kanamanız olmaması iyi bir şey ve doktorunuz sizi tehlikeye atmazdı. Kendinizi yormadan, güzel düşünerek devam edin. Ayrıca aklınıza takılan her ne varsa takibinizi yapan doktorunuza açıkça sorun lütfen. Eminim meslektaşım da o ikinci görüş için size bir açıklama yapacaktır.

TÜP BEBEK MALİYETİ NE KADARDIR?

SORU: Biz 15 yıllık evliyiz ve Ankara’nın bir köyünde oturuyoruz. Ben 41 yaşındayım, eşim 35. Çocuğumuz olmadı. Kusur bende. Eşim sağ olsun bir gün yüzüme vurmadı, surat da yapmadı. Hatta ağabeyinin çocuklarını büyüterek özlemini giderdi üzülmeyelim diye. Ama ben biliyorum ki insanın kendi çocuğuyla bir olmaz. Bizim tüp bebek için paramız yok. Hayvan satarsak olur ama ona da eşim izin vermiyor. Ekmek paramızı böyle kazanıyoruz, kısmet değilmiş diyor. Bu işlerin maliyeti nedir hocam?

Haberin Devamı

CEVAP: Birbirini seven, anlayışlı çiftler için her zaman her şeyin en güzelini diliyorum. Ne mutlu size. Merak etmeyin, tüp bebek tedavisi devlette de mümkün. Tabii ki bazı kriterler var ama yaşınız devletin tüp bebek desteği için uygun. Eşinizin 23’ü bitirmiş ve 39’dan gün almamış olması gerekiyor. En az 3 yıllık evli olmalısınız ki bazı özel durumlarda (sperm sayısının 5 milyondan az olması, düşük yumurta rezervine sahip olmak, tüpleri kapalı olmak gibi) bu 3 yıl şartı da aranmaz. Ayrıca sigortalı olmanız gerekiyor ve bu sigortalılık süresiyle ilgili de bazı kriterler olabilir. Üstelik bir kez de değil 3 kez tüp bebek hakkınız oluyor devlette. Detaylı bilgiyi Sağlık Bakanlığı’nın hattı Alo 184’ten size vereceklerdir. Vakit kaybetmeden gidip başvurunuzu yapmanızı öneriyorum. Sizden bazı testler ve raporlar istenecek ama yoğun ve zor bir prosedür değil. Umarım her şey gönlünüzden geçtiği gibi olur. Lütfen bana da haberlerinizi iletin.

Haberin Devamı

GİZLİCE HAMİLE KALMAYA KARAR VERDİM

SORU: Hocam, 3 yıllık evliyim. Evlenirken eşimle çocuk sahibi olmamaya karar vermiştik ama 38 yaşındayım ve anne olmak istediğime karar verdim. Çünkü sonradan bu kararı verirsem geç kalmış olabilirim. Ama eşim istemiyor. Gizlice hamile kalmaktan başka çarem yok. Korunmayı bıraktım. Eşim korunmadığı için sorun yok. Tahmini ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP: Bununla ilgili bir tahmin yürütemem ancak şunu söyleyebilirim; 1 yıl içinde hamile kalınmazsa doktora başvurulmalıdır. Ve hamile kalma düşüncesi oluştuğunda da genel muayene olunmalıdır. Sizin durumunuza gelince; elbette anlıyorum, biz kadınlar biyolojik saatimizin yavaşlaması nedeniyle hamilelik şansımızı zamanla kaybediyoruz, bu doğru. Ancak tıptaki gelişmeler kadının hamile kalabilmesini, eskiye nazaran ileri yaşlarda da mümkün kılıyor. Asıl mesele şu; bugün ya da ileride, siz anne olduğunuzda eşiniz de baba olacak. Yani bu kararın ortak bir karar olması şart. Korunmayı gizlice bırakarak bir insanı buna mecbur etmek doğru sayılmaz. Dolayısıyla bu konuda bir uzlaşmaya varmanızı ve hamilelik fikrini o zaman hayata geçirmenizi öneririm. Annelik, yalnızca kendimiz için aldığımız bir karar değil. İşin ucunda babalık da var ve her şeyden önemlisi dünyaya getirmeye karar verdiğimiz bebeğe de bir hayat biçiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder