Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Bartolin kistiyle tanıştınız mı?
HABERİ PAYLAŞ

Bartolin kistiyle tanıştınız mı?

Çeşit çeşit kistler, kaygılar, korkular, müdahaleler... Hayır hiçbiri gözünüzü korkutmasın. Bedenimiz çok akıllı ve güçlü bir makinedir. Bilimle iş birliği içinde kalırsanız kendini en iyi biçimde korur. Sorunları bertaraf eder ve sağlıkla yaşamaya devam eder. Yeter ki aracılar olan doktorlarınızı arada bir ziyaret edin.

KİST VARMIŞ AMA ALMAYA GEREK YOKMUŞ AĞRILARIM ARTTI ZARARLI DEĞİL Mİ?

SORU: Hocam, vajinal bölgede hassasiyet, acı hissi ve cinsel birliktelikte ağrıyla doktora gittim. Bartolin kistim olduğunu ama almamız gerekmediğini, takibin yeterli olduğunu söyledi. Zararlı bir kist değil mi bu, ne olduğunu da tam bilmiyorum? Çünkü ağrılarım da arttı.

Haberin Devamı

CEVAP: Bartolin kisti, kadınlarda, ergenlikle birlikte varlık gösteren barton bezlerinde görülen bir kist türüdür. Bartolin bezi, cinsel ilişki sırasındaki ıslaklığı sağlar. Bartolin kisti ise salgının dışarı atıldığı kanalın tıkanması sonucu dışarı atılamamasıyla oluşur. Kist enfeksiyon kaparsa apse oluşumu meydana gelir. Her zaman apseden önce kist oluşması da gerekmez. Bazen direkt olarak apse ile karşılaşılabilir. Belirti ya da rahatsızlık vermeyen bazı bartolin kistlerinin tedavi gerektirmediği ve takibin yeterli olduğu doğru. Ancak rahatsız eden bir kistin tedavisi gerekir tabii ki. Bu tedavi her zaman cerrahi olmaz. Suya oturma banyolarıyla kistin kendiliğinden açılması ve sıvının dışarı boşalması sağlanabilir. Muayenede doktorunuz karar verebilir buna. Ya da gümüş nitrat uygulaması, marsupializasyon ya da word kateteri gibi tedavi yolları seçilebilir. Hastaya uygun tedavi doktor tarafından belirlenir. Benim hastalarımın neredeyse tamamında kistin boşaltılması ya da bölgeden tamamen çıkarılması gerekti. Sonra tekrarlama olasılığı bulunmasına rağmen genelde uyguladığım budur. İsterseniz doktorunuza yeniden muayene olun ve danışın. Ya da hakem doktor görüşü alın.

AMELİYAT OLMUŞTUM AMA YİNE KİST VAR DEDİLER İLK OPERASYONDA ALINMADI MI?

SORU: Hocam, bartolin kistim geçtiğimiz yıl alındı ve kanalın da açılmış olduğunu söylediler. Bu yıl yeniden bartolin kistin var dediler. Ameliyatta alınmamış olduğunu, yasal haklarımı kullanmayı düşünüyorum. Ama sizin de görüşünüzü almak istedim.

Haberin Devamı

CEVAP: Öncelikle geçmiş olsun. Ama bartolin kisti tekrarlama olasılığı olan bir kisttir zaten. Doktor neden ameliyat yapma numarası yapsın ya da amacı zaten kisti almakken ameliyatta unutacak değil ya! Ne olur böyle komplo teorileri kurmayın kafanızda. Kistin yalnızca patlatılması ya da kendiliğinden patlaması halinde, kanalın tıkanıklığı onarılmadığı için kist tekrarlıyor. Ancak ameliyat ve kanalın da tedavi edilmesi sonrası yeniden oluştuysa kanalın yeniden tıkanmasındandır ve bu da yapısal bir şey olur genelde. Ancak bu durumlarda kendi hastalarıma da her zaman söylerim; içinize sinmeyen her durumda, bakış açısı farklarına istinaden, bir doktor görüşü daha almanızda hiçbir sakınca yok.

KANSERE DÖNÜŞME İHTİMALİ VARMIŞ SEBEBİ CİNSEL HAYATIMIN OLMAMASI MI?

SORU: Hocam, doktorum bartolin kistimin kansere dönüşme olasılığından bahsetti. Hayatımda böyle bir kanser türü duymamıştım. 48 yaşımdayım ve cinsel hayatım yok denecek kadar az zaten. Bununla ilişkili olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP: Sizi muayene etmediğim ve verilerinize hakim olmadığım için genel bir bilgilendirme yapayım. Bartolin kisti ya da apsesi özellikle menopoz sonrası bartolin bezinin kanseri ile karşımıza çıkabilir. Üreme çağında kanser görülme riski çok düşüktür. Bu nedenle genç hastada bezin korunmasına ve kistin tedavisine yönelik yaklaşımlar izlerken, menopoz sonrası kadınlarda bezin çıkarılıp patolojiye gönderilmesini tercih ederiz ki kanser şüphesini ortadan kaldıralım. Kanser olasılığını vakitlice elemek için gereken adımları ihmal etmemek diyelim. Yani kistiniz varmış, kesin yarın kanser teşhisi koyulur gibi bir durumdan bahsetmiyoruz burada.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder