Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Bebek geliyor mu?
HABERİ PAYLAŞ

Bazen çok istesek de sağlıklı bir gebelikle kucaklayamıyoruz bebeğimizi. Ya sorunlardan geçiyor ya gebelik için tedaviler deniyor ya da umudumuz hayal kırıklığına dönüyor. Hepsi bizim için. Ve tıpta çok fazla durumun çaresi var. Yeter ki doktorumuzla iletişim içinde, doğru yolları izleyelim.

Bebek geliyor mu

DÜŞÜK YAPTIM KANAMA DEVAM EDİYOR

SORU: Hocam, 8 haftalık hamileliğim düşükle sona erdi. Ve 1 hafta kadar kanamam oldu. Sonra durdu. Ama aradan 3 hafta geçtikten sonra lekelenmeye döndü ve her gün kanama oldu. Başa dönmüş gibi oldum. Sebebi ne olabilir acaba? Korkuyorum ben biraz.

Haberin Devamı

CEVAP: Muayene etmeden verdiğim bilgiler afakidir. Şunu sormam şart; düşükten sonra ultrasonla bakıldı mı, değerlendirdi mi doktorunuz görüntüyü? Çünkü rahmin içinde parça kalmış olabilir ve bu kanama ya da enfeksiyona sebep olabilir. Böyle bir şey varsa da ufak bir müdahaleyle temizlenir, halledilir, panik yapmayın lütfen.

 Bebek geliyor mu

TEST POZİTİF ÇIKTI AMA DIŞ GEBELİK OLABİLİRMİŞ

SORU: Hocam, ben bebek istiyorum ve reglim gecikince test yaptım, silik çıktı. 4 gün sonra tekrarladım, daha belirgin hale gelmişti. Ama doktora gittiğimde dış gebelik olduğunu düşündüğünü ve biraz daha bekleyip testi yenileyeceğini söyledi. Bu ne anlama geliyor. Emin değilse üst üste yaptığım 6 testte nasıl çift çizgi çıkıyor?

CEVAP: Sizi muayene etmediğim, BHCG değerinizi bilmediğim, keseyi kontrol etmediğim için tahminimi iletiyorum. Doktorunuz değerinizin olması gerekenden düşük olduğunu, kese olmadığını ya da bebeğin görünmediğini tespit etmiş olmalı. Sağlıklı bir gebelik olması için hem kan testinde istediğimiz değer aralıkları vardır hem de keseyi ve kesede bebeği görmemiz gerekir. Hepsi birlikte sağlandığında sağlıklı gebelik oluşmuş diyebiliriz. Kimyasal gebelik, dış gebelik, boş gebelik; çift çizgi çıkan ama mutlu sona ulaşmayan sorunlardır. Doktorunuz emin olmak istiyor. Normali de bu.

Bebek geliyor mu

İLİŞKİ SONRASI KANAMA OLDU DÜŞÜK RİSKİ VAR MI ACABA?

SORU: Hocam, 9 haftalık hamileyim ve düşük riskim hiç olmadı. Ama dün eşimle ilişkiye girdim ve sonrasında kanamam oldu. Açık kırmızı, pembeye yakın renkli bir kanama. Doktorum yatak istirahati yeterli dedi. Korkuyorum. Risk var mı acaba?

Haberin Devamı

CEVAP: Meslektaşım yatak istirahati verdiyse onu dinleyelim lütfen. İçimiz rahat etsin istiyorsak da ultrasonla gebelik kesesi kontrol edilebilir, etrafında kanama var mı, servikal açıklık ya da kısalma var mı, bunlara bakılabilir. Düşük riski oluştuysa bile düşük önleyici tedavi uygulanır. Paniklemeyin lütfen. Doktorunuzla iletişimde ve de tedbirli olun yeter.

Bebek geliyor mu

EVLİ DEĞİLİM AMA DOKTORUM ÇOCUK DÜŞÜNMELİSİN DİYOR

SORU: Hocam, ben evli değilim ve hatta hayatımda biri yok. Ama doktorum bir an önce çocuk düşünmelisin dedi. Sebep de sonuçlarımmış. FSH, E2, TSH vs bütün testlerim yapıldı, prolaktin bakıldı. Hepsi normal. USG bakıldı, onda da sorun yok. Ama regl olmadığım dönemde AMH testi yapıldı onun sonucu 0.25. Düşükmüş sanırım. Bunun anlamı nedir ve doktorun önerisi bununla mı ilgili?

CEVAP: AMH yumurta rezervlerinizi gösteren, bunu değerlendiren bir test ve sonuç düşük, evet. Bu da yumurtalık rezervlerinizin istediğimizin altında kaldığı anlamına geliyor. Yani döllenme için kullanabileceğimiz yumurta sayınız az. Doktorunuz, yumurtalarınız daha da azalmadan bebek denemesi yapmanızı önermiş ancak ortada aday bile yokken yapılacak şey gidip birinden çocuk yapmak değil de yumurta dondurma işlemi olur genelde. Düşünebilirsiniz bunu. Hayatınızda biri olsa tüp bebek denemesine başlardınız ancak şu an yumurta dondurma, ideal olan.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder