Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Benim de haklarım var
HABERİ PAYLAŞ

Benim de haklarım var

Erkekler kadından birkaç adım önde yürüme konusunu belki biraz fazla ciddiye almış olabilirler. Bizim düşlediğimiz dünyada el ele, kol kola yürüyoruz ve doğrusu da bu. Eşitlik vazgeçilmezimizdir. Buradan ilan ediyorum.

ERKEK EGEMEN İLİŞKİLERDEN HOŞLANMIYORUM

SORU: Hocam ben erkek egemen ilişkilerden hoşlanmıyorum. Kuralları koyan biri olacaksa o ben olacağım. Masraflarımın karşılanması, kararların alınması, bana sınırlar çizilmesi vs. asla tahammül edemediğim şeyler. Üniversitedeki ilk erkek arkadaşımdan beri bu böyle. Ancak o zaman bu demokratik ve medeni bulunurken şimdi erkek ısrarla üstün ırk muamelesi görmek istiyor ve ben bunu yapamıyorum. Bu yüzden de ilişkilerim yürümüyor. Ancak benim yapım böyle. Sırf erkek mutlu olsun diye salağa yatan, muhtaç rolü oynayan, emirlere uyan biri olamam ben. O kadar eleştiriliyorum ki sonunda bir bilene sormak istedim.

Haberin Devamı

CEVAP: Bunda bir yanlış yok ama toplumun dinamiklerine aykırı geliyor işte. Erkek egemen toplumlarda kadının bağımsız, kararlı ve baskın bir karakter olması maalesef ilişkilerde de evliliklerde de sorun olabiliyor. Ama zaten yerleşik yargıları kırmak istiyorsak bazı sınırları zorlamadan yapamayız. Sizin gibi kadınlar var ve hep var olacak. Bu varlık utanılması ya da törpülenmesi gereken bir varlık şekli de değil. Dolayısıyla kendinizi iyi iletişimle ifade ederek ve bazı noktalarda birbirinize adım atma hassasiyeti de göstererek yürüyecek bir ilişki başlatabilirsiniz. Henüz doğru insana denk gelmediğinizi düşünüyorum ben. Çünkü kadınların da en az erkekler kadar hak sahibi olduklarının farkında olan ve bu duruşu yadırgamayacak erkekler de var. Tek önerim olabilir; üstünlükten değil eşitlikten yana olursanız daha iyi anlaşırsınız.

NİŞANLIYIM, EŞİMİN SOYADINI ALMAK İSTEMİYORUM

SORU: Hocam ben nişanlıyım ve eşimin soyadını almak istemiyorum. Nişanlım başta bozulsa da ikna oldu ama sonra ailesi tepki göstermiş olmalı ki “zaten benim soyadım daha güzel” gibi saçma argümanlarla ikna etme çabasına girdi. “Bari ikisini de al” diyor bir de. Ben soyadımın daha güzel olduğunu iddia etmiyorum ama onu taşımak istiyorum. Dünyaya onunla geldim ve ben de bir ailenin mensubuyum. Bunu anlamak bu kadar mı zor?

Haberin Devamı

CEVAP: Yıllardır süregelen bir uygulamanın tek doğru kabul edilmesiyle böyle bir durum oluştu evet. Ancak siz nasıl istiyorsanız öyle olmalı diye düşünüyorum. Eşinin soyadını almak isteyen ve kendi soyadını korumak isteyen kadın arasında bir fark yok. Ikisi de evlenecek, ikisi de eşini sevecek. Medeni kanun, kadınlara gecikmiş bir hak tanıdı. Çevremde pek çok kadın yıllar geçmiş olmasına rağmen gidip kendi soyadlarına döndü. Evliliklerini sarsan bir şey olmadı bu tabii ki. Zaten evleniyoruz diye alıyorlar kütüğümüzü kocamızın kütüğüne taşıyorlar; bin yıllık Konyalı oluyor Trabzonlu. Bu saçmalığı değiştirene kadar soyadımızla idare edelim. Müstakbel eşinizle kavga etmenizi değil açık iletişimle mücadele etmenizi öneririm. Onu sevdiğinizi anlatıp kararınıza saygı beklediğinizi vurgulayın. Birbirinizi kırıp dökmeden uzlaşacağınızdan eminim. Ha bir de Özer Çiller büyük adammış, insan zamanla anlıyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder