Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Çareler çaresiz mi?
HABERİ PAYLAŞ

Çareler çaresiz mi?

Cinsel sorunların çözümüne giden yolda elbette zorluklar var. Yaygın yanlışlar, kökleşmiş inanışlar, sırt çevirişler var. Ama bunlar bizi durdurur mu? Beni hayır. Sizi de durdurmasın. Mutlu olmak, tatmin olmak hakkınız.

YAKINLAŞTIĞIMIZDA TAHRİK OLMUYORUM

SORU: Hocam ben libidosu yüksek biriyim ve çok sevdiğim biriyle nişanlıyım. Düğünüme 1 aydan az süre kaldı. Ancak bir sorun var. Daha doğrusu bu bir sorun mu, kafama takılıyor. Yakınlaştığımızda istek duymuyorum, pek tahrik olmuyorum. Hani insanı kokusu, duruşu falan çeker ya; bana pek olmuyor. Oluyormuş gibi yapıyorum, bunu fark ettim. Kız kardeşimin evliliği ilişkiye giremediği için bitti. Ben de öyle olur mu diye korkuyorum şimdi. Ne yapmam gerek?

Haberin Devamı

CEVAP: Kız kardeşinizin yaşadığı şey vajinismus muydu, cinsel isteksizlik miydi, bunu bilmek isterim. İkisinin de çözümü var, evli olsun olmasın. Lütfen bir uzmana başvurun. Gelelim size; normal şartlarda kendinizi libidosu yüksek biri olarak tanımlıyorsanız ve partnerinizle aranızda cinsel bir çekim yoksa ten uyumu yakalayamamış olabilirsiniz. Burada onun sizinle ilgili hissettiği de önemli. Ya da hijyen, koku, davranış anlamında hoşunuza gitmeyen bir done varsa onu değiştirip dönüştürmek işe yarayabilir. Sevdiğiniz biriyse cinsel terapi de öneririm. Sorunu tespit etmeden çözüme gidemeyiz. Bu bir süreç ve neyse ki siz başındasınız ve bilinçlisiniz. Sorunu büyümeden çözün.

İNANAMAYACAĞINIZ KADAR VAJİNİSMUS VAKASI VAR

SORU: Hocam ben zorunlu hizmetini yapan bir meslektaşınızım. Ve bulunduğum bölgede inanamayacağınız kadar vajinismus vakası var. Üstelik bu, buzdağının görünen kısmı. Ben bu tablo karşısında öncelikle sizden öğrendiklerim ışığında ek eğitimler aldım ve tedavi düzenliyorum. Ancak şu ana dek tek bir erkek bile bu tedaviye dahil olmayı, terapi almayı kabul etmedi. Üstelik bunu ek bir ücretle de yapmıyorum. Bu konuda nasıl bir yol izleyeceğimi bilemiyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP: Emeğiniz için, özveriniz için çok teşekkür ederim; hem mesleğim hem ülkem adına. Böyle durumlarla karşılaşmamayı, çift terapisinin her yerde olağan bulunmasını çok isterdim. Ama biliyorsunuz coğrafya bazen de kederimizdir ve en büyük metropollerde bile karşılaşıyoruz bu sorunla. Benim izlediğim yol şu oluyor; kadının tedavi ve terapisinde ödevleri ona veriyor ve eşini yönlendirmesini, ödevleri birlikte yapmalarını sağlıyorum. Sonra da ödev kontrolü. Ya da katılım anlamında gerçekten ümitsiz durumdaysak hastayı bekar ve yalnız kabul ediyor, partnersiz ilerliyorum. Sorunun sebebine inebildiğimizde kadının bununla yüzleşmesi, yenmesi çoğu zaman sonuca ulaştırıyor. Bazen de erkeğe, onu itmeyecek ama sorunu hem bilimsel hem anlaşılır biçimde anlatan ve onun iyileşmedeki önemli misyonunu vurgulayan bir mektup yazıyorum. Cinsel öğretilerin yanlışlığı ve eksikliği, vajinismusu epey büyütüyor ama biz bilgi ve bilinçle onu ülkenin her yerinde yeneceğiz.

Haberin Devamı

EŞİME KARŞI CİNSEL İSTEK DUYMUYORUM

SORU: Hocam ben yeni evliyim. İlk gecemiz kusursuz, sorunsuz, sakin ve güzel geçti. Ancak sonra ben hiç cinsel istek duymadım. 4 ayı geçtik, hep rol yapıyorum. İstemediğimi belli etmiyorum. Ama bir yandan da hayatım böyle mi geçecek diyorum. Çünkü arkadaşlarım ilk iki yıllarını ballandırarak anlatırlardı hep, doyamaz hep dahasını isterlerdi. Ben daha dört ayda bekar hayatımı, kimse bana dokunmadan uyumayı özledim. Ne yapabilirim bu konuda?

Haberin Devamı

CEVAP: Orgazm olmayı, mutlu ve sağlıklı cinsel yaşamı en başta kendimiz için istemeliyiz. Ve çift olmamıza rağmen yaşanmıyorsa sorunu tespit edip üstüne gitmeliyiz. Bunun için rol yapmak yerine açık iletişim kurmak ve uzman desteği almak önemli. Çünkü sizin de dediğiniz gibi rol yapmanın sonu yok. 60 yaşında hâlâ rol yapan o kadar hastam oldu ki... İlk yıl gerçekten evliliğin renkli ve heyecanlı yılı olur genelde. Hem eğlenir hem gelişirsiniz. Sonraki yılların yatırımı da bu yıllarda yapılır. Çünkü çiftler birbirini tanır ve rutin oluşturur. Yeniliklerin sınırını belirler zihninde. Cinsel isteğinizi kıran bir şey var ve onu tespit etmek mümkün. Hoşlanmadığınız, hayal ettiğiniz gibi olmayan bir şey. Ayrıca ön sevişmenin yeterli olmaması da epey etkili olur genelde. Partnerinizin sizi tahrik etmek için biraz ipucuna da ihtiyacı olabilir. Esirgemeyin. Onu yönlendirin. Bu işe biraz emek verilmeli aslında, bazen ha deyince en iyisi olmuyor. Ama merak etmeyin biraz destekle, paylaşımla oluyor. Vazgeçmeyin yeter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder