Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Çikolata gibi olmayan kist
HABERİ PAYLAŞ

Çikolata gibi olmayan kist

Annelik, ikinci annelik, denemeler, sevinçler, yıkımlar, ağrılar, belkiler, ‘herkes’ler... Mücadele uzun, mücadele zorlu. Ama ümit hep var.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN ZAMAN KAYBETTİM Mİ?

SORU: Hocam herkes çikolata kistini hafife alıyor ama ben iki kez ameliyat oldum ve ikincide bağırsaklarıma da yapışmıştı. Sonra çocuk denerken öğrendim ki sol overde 4, sağ overde 2 santimetreye ulaşmış. Üstelik de kistler tüplerimde tıkanıklık yapmış. Yıllardır peşimde gezen bir bela gibi. Şimdi tüp bebek tedavisi görüyorum. Ancak düşünüyorum; daha önce ilaç tedavisi yapılıp doğal yolla hamile kalmaya çalışmakla vakit kaybetmeyebilir, hemen tüp bebek denemesine geçebilirdim. Sizce bu konuda ihmal var mı?

Haberin Devamı

CEVAP: Sizi takip eden doktor ben olmadığım için net bir şey söylemem mümkün değil. Eminim doğal yollarla hamile kalabileceğiniz bulgulara sahipti ve bu nedenle direkt tüp bebek tedavisine geçmedi. Ancak bazen bu süreci sadece fiziksel koşullar etkilemiyor, psikolojik etkenler de devreye giriyor. Yani gebe kalmasının önünde hiçbir engel olmadığı halde gebe kalamayan da çok kadın var. Şu olabilir; doktorlar arası yaklaşım farkları. Doğal yollar mümkünse önce onu deneyelim ya da hiç beklemeyelim direkt garanti bir yola sapalım diye düşünen doktorlar olabilir. Bu ihmal değil, yaklaşım farkıdır dediğim gibi. Bana sorarsanız biraz daha garantici taraftayım. Bir de yaş faktörü var; ileri yaşlarda tüp bebek denemesine daha hızlı geçiyoruz tabii. Umarım bu defa hayallerinize sağlıkla kavuşursunuz.

KİSTLER ALINDIKTAN SONRA ANNE OLMUŞTUM, İKİNCİ BEBEĞİ İSTİYORUM

SORU: Hocam her iki yumurtalığımda da 9’ar cm çikolata kistim vardı ve korkunç ağrılı regl dönemleri geçirdiğim için başvurduğum doktorum kistleri aldı. Evre 4 Endometriozis teşhisi aldım. Anne olmak istiyorsam tek yolun hemen tüp bebek olduğunu söyledi, böylece anne de oldum. İkinci bebeği istediğimde muayene oldum ve doktorum doğal yollarla hamile kalabileceğimi söyledi. Ancak bu süreç iki düşükle sonuçlandı. Şimdi ise tüp bebek öneriliyor. Hayal kırıklığına uğrayacaksam hiç girişmek istemiyorum. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: Gerçekten zorlu bir yoldan geçmişsiniz, yorması, yıpratması normal. Ancak ben ‘imkansız’ diye bir şeye kolay kolay inanmam. Hele de tüp bebek uygulamasına uygun görüldüyseniz ‘imkansız’ demek çok çok zor. Doğal yollarla gebelik oluşmaması normal, beni şaşırtmadı. Ancak tüp bebekten ümitsiz olmak için bir sebep göremiyorum. Yerinizde olsam, ikinci bebeği çok istiyorsam denerdim. Olmazsa da olmaz, dünyanın sonu değil. Anneliği tatmışsınız, yavrunuzla hayırlı sağlıklı ömür dilerim. Eğer ikinci çocuğunuz olmazsa da yaşamaya aynı mutlulukla devam edersiniz.

HERKES İLK ÇOCUK MUCİZE İKİNCİSİ İMKANSIZ DİYOR

SORU: Hocam çikolata kistim vardı ancak ameliyata gerek görülmedi. İlaç tedavisi gördüm ve 7 ay içinde de hamile kaldım, sağlıkla doğurdum. Hatta doğumdan sonra kistin yol açtığı ağrılar vs. de bitmişti. Ancak ikinci çocuk düşüncesine daldığımda herkes ilkinin mucize olduğunu, ikincinin olamayacağını, boş hayallere kapılıp üzülmemi istemediğini söylemeye başladı. Doktora gitmekten bile vazgeçtim. Böyle bir şey var mı? Artık imkansız mı anne olmam?

Haberin Devamı

CEVAP: Aaa ben de ‘bu herkes nerde kaldı’ diyordum, damladılar. Kim bu herkes, eğitimleri ne, muayene etme yetkileri var mı, muayenede gördüklerini okuma bilgileri var mı, kaç çocuk doğurtmuşlar, kaç hastayı tedavi etmişler? İnsanların sağlıklarıyla, duygularıyla, ümitleriyle ilgili bu biçimde yorum yapmayı asla hoş karşılayamıyorum. Çocuğunuz olur ya da olmaz, bunu yalnızca doktorunuza muayene olunca öğrenirsiniz, üstelik o zaman bile olasılık hesabıyla öğrenirsiniz. Çocuk sahibi olmasına imkansız gözüyle bakılan nice kadın anne oldu, nice hasta iyileşti. Bunu ben bir doktor olarak kabul ediyorum. Tabii ki olumsuz olasılıkları haber veririz, beklentiyi yükseltmenizi makul ölçüde engelleriz gerekirse. Ancak yine de denemeye çalışırız, son raddeye kadar uğraşırız. Oturduğu yerden fikir beyan edenlere aldırış etmeyin ve güvendiğiniz bir doktora muayene olup süreci size uygun biçimde başlatın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder