Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Cinsel sağlık bilinci
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel sağlık bilinci

Cinsel sağlık bilinci evrenseldir. Siz bunun neresindesiniz, ne kadarının inşaasında pay sahibisiniz, kendiniz için buradan ne aldınız; onu düşünmelisiniz.

YENİ NESİL KENDİNDEN BİHABER

SORU: Hocam, bir sigorta şirketinde çalışıyorum. Ofis arkadaşlarım çoğunlukla benden genç. Sohbetlerimizde fark ediyorum ki bir sürü şeyi bilmiyorlar, duymamışlar bile. İdrar kaçırma konusu oldu da kegel egzersizini anlattım geçen gün, şaşırdılar. Mesela biri düzensiz adet görüyormuş ve en başından böyle olduğu için ‘benim bünyem böyle’ diyordu. Myom ihtimalini, kistleri falan anlattım. Bu kadar şeyi nereden bildiğimi sordular, sizden bahsettim. Ama ben hep bizim neslin geride kaldığını düşünürdüm. Oysa yeni nesil daha bihaber kendinden. Oysa dijital çağda çok önümüzdeler. Bu nasıl oluyor?

Haberin Devamı

CEVAP: Sizinle gurur duyuyorum! Gerçekten öyle. Bilginin buhar olup uçmaması kadar güzel bir şey yok! Öğrenmenin yaşı da yok üstelik. Öğrenmek, sessiz bir devrimdir. Ve siz şu an toplumsal kadın hareketini büyütüyorsunuz. Gençlerin de daha çok bilenleri, daha az bilenleri var şüphesiz. Ama genel olarak belki bütün nesiller aynı hataya düşüyor; başa kötü bir şey gelmedikçe ilgilenmeme hatası. Rutin jinekolojik muayene, zamansız bir sorun mesela. Her neslin ihmali. Çok belirgin bir şikayet olmadıkça doktora gidilmiyor. Bazı alanlarda doğrusu bu olabilir ama jinekoloji, uyuyan riskler de barındırdığından rutin muayene önemli. Adet düzensizliğinin sebep ve sonuçlarıyla ilgili bir bilince sahip olmak için, doğru adet döngüsüne dair bir bilgi gerekiyor mesela. Zincirleme bilgiler bunlar. Ama öğrenecek herkes, her birimiz bir başkasına dokuna dokuna...

İDRAR KAÇIRIYORMUŞ

SORU: Hocam, halam yurtdışından geldi. Gezdirmek istedik. Bir yere gitmeye ikna edemedik, evde kalmak istedi. Gideceği gün öğrendik ki idrar kaçırıyormuş. O an üzerine konuşulamadı ama ben sonra aradım ve başladım anlatmaya. Kendim de muayene olmuştum aynı sorundan ve ilaç kullandım, gayet iyiyim. Ona da sebepleri, seçenekleri anlattım. Ameliyattan korkuyor ama ben onun da kolaylığını, sonunda nasıl oh be dendiğini anlattım. Randevu aldı, doktora gidiyor. Gerekirse buraya gelecek. Bahsettiklerimi ilk kez duymuş. Baksan Avrupa’da yaşıyor, bizden daha iyi bildiğini düşünürsün. Ama bu işler öyle olmuyor sanırım.

Haberin Devamı

CEVAP: Beni çok mutlu eden bir mesaj. Halanız adına da mesleğim adına da kadınlar adına da teşekkür ederim. Türkiye, sağlık hizmetleri konusunda da medyanın-sosyal medyanın fayda odaklı kullanımı konusunda da epey ileride bence. Avrupalı meslektaşlarım da takipçi sayımıza, soru cevap etkileşimlerimize şaşırıyorlar. Türk kadınlarını gayet ilgili buluyorlar bu anlamda. Hatta duymuşsunuzdur; Avrupa’da doktora görünme kısmı epey çetrefilli. Bir ön görüşme, sonra gerek duyulursa doktor görüşmesi oluyor genelde. Burada kadınların doktora ulaşması, randevu oluşturması, operasyon günü alabilmesi daha kolay. Bu nedenle de muayene olmamayı, geçiştirmeyi hiç kabullenemiyorum. Mevcut imkanlardan maksimum verim almalıyız. Yaşam çok değerli. Ben anlatacağım, siz anlayacaksınız, yakınlarınıza bahsedeceksiniz, duymayanları, bilmeyenleri de uyandıracağız. Hep birlikte kadının cinsel sağlığı üzerine bir bilinç oluşturacağız.

Haberin Devamı

KONTROLDE KİTLE GÖRÜLDÜ

SORU: Hocam, eşim İngiliz ve ben her ay burada Türk kliniğine jinekolojik muayeneye gidiyorum diye çok şaşırıyordu. Son kontrolümde şüpheli bir kitle görüldü ve patolojiye yollandı. Şu an sonucu bekliyoruz. Şimdi bir bildiğin varmış diyor, ben de ona sizin başlattığınız bu hareketten bahsediyorum. Dayanışmamıza şaşırıyor.

CEVAP: Umarım çok güzel haberler alırsınız ama aksi olsa bile teşhis, tedavinin ne kadar önemli bir parçası, gayet iyi biliyorsunuz. Korkmadan ilerleyeceğiz. İngiliz kocalar Türk kadınlarının aklını, duyarlılığını hafife almasın. Her zaman söylerim; doktora rutin kontroller için gidenler ya da yapılan testleri temiz çıkanlar, para boşa gitti diye düşünüyor bazen. Umarım her zaman boşa gider. Bu müthiş bir yatırımdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder