Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Cinsel tarih
HABERİ PAYLAŞ

Her ülkenin bir ‘cinsel tarih’i olmalı. Zaten var da kayda geçmeli, resmiyet kazanmalı ve bu mesele ciddiye alınmalı. Uzmanları karşınıza alıp konuşursanız zaten kronolojik olarak Türkiye’nin geçirdiği süreçlerden haberdar olabilirsiniz. Ancak reyting için süreci alevlendirip sonra söndürmekten söz etmiyorum. Gerçekten ülkenin geçmişinden bugüne geçirdiği süreçlere bakarak yaşanan sorunların irdelenmesi, tekrarlanmasının engellenmesi, özetle ülkenin çocukluğuna inilmesi gerekiyor. Çünkü bunca cinsel suçu, şiddet dolu evliliği, cinsiyet ayrımını, bunca ihaneti, sapkınlığı anlamanın başka yolu yok. Tabii cinsel tarih dedim diye aklınıza yalnızca seks gelmesin. Niyeyse bizde böyle bu; cinsiyetlerin tanınması, eşitlenmesi, anlaşılması, sağlıklı ilişkiler kurulması cinselliğin konusu ve evet seks de dahil. Çünkü son derece doğal. Geçenlerde bunu söylediğimde biri “Yok bir de fakültesini açalım istersen” dedi. Açalım, isterim! Kadın bedenini inceleyen bir fakülte var, erkek bedenini inceleyen bir fakülte de var. E siyasi tarihi okutan var, ekonomik tarihi okutan da var. Cinselliğin doğru okunmasının topluma olsa olsa faydası olur. Açalım hocam, neden olmasın?

Haberin Devamı

CİNSEL DEVRİM NEDİR?

Cinsel devrim konusuna da gireyim ucundan biraz. Cinsel devrim dediğimde meydanlarda toplaşıp hep birlikte seks yapmak geliyor bazı akıllara, sınırların hepsini kaldırıp herkesin herkesle sevişmesi geliyor. Bu düşüncenin de temeline inmek gerek işte. Oysa cinsel devrim, cinselliğe, kadın ve erkek bedenlerine, bunların ilişkideki rol ve mağduriyetlerine, kazanım ve devinimlerine başka ve açık bir pencereden bakabilmek demek. Kadın orgazmını erkek orgazmıyla eşit saymak ve öncelemek mesela. Evlilikte tek taraflı seks köleliğini, evlilik öncesi kadın erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmak ve cinsiyetten bağımsız insan olarak aynı mesafeden bakabilmek olaylara. Erkeği irade olarak kabul ederken kadına sürekli vasi atayan bir sistemin devrime ihtiyacı var elbette. Ve aynı zamanda erkekleri sürekli güç ispat etmeye iten, buna çocuk yaştan itibaren zorlayan zihinleri de tazelemek gerek. Cinsel tarihimizin karasını bilip akına yolculuk başlamalı. Ben yoldayım, aklı olan peşime takılmalı.

Haberin Devamı

HİÇ SEKS YAPMAMIŞ OLSA DA HERKESİN CİNSEL GEÇMİŞİ VAR!

Hepimizin cinsel bir geçmişi var kişisel olarak. Hiç seks yapmamış olsak da var. Genital bölgemizi ilk nasıl gördük, hakkında ne bildik, hakkında bildiklerimiz ve gördüklerimiz bize ne düşündürdü, geçmişimizdeki cinsel deneyim ve düşüncelerimiz bugünümüze nasıl etki etti, karşı cinsi ne kadar tanıdık; bunların hepsi o tarihin bir parçası. Yeri gelmişken söyleyeyim; üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz bir söyleşi projemiz vardı ve adı ‘Karşı Cinsin Yanındayım’dı. Çünkü bizim kadın dayanışması, erkek dayanışması kadar birbirimizi tanımaya ve anlamaya ihtiyacımız var; evet cinsel olarak da. Cinsel tarihimizde büyük utançlar, handikaplar ve şükür ki bazen de devrimler yer aldığından müfredat yoğun olur.

GOOGLE’DA HAKKIMDA EN ÇOK ARATILAN ŞEY: ‘KOCAM KİM!’

Evli ve çocuklu olduğum için özel hayatımla ilgili hakkımda Google’da en çok aratılan şey kocamın kim olduğu, bunu biliyor muydunuz? Kocamın bunları konuşmama, açık açık konuşmama nasıl izin verdiği merak ediliyor çünkü. Bunların olağanlığı anlaşılamıyor. Ben bir tıp doktoruyum, hu hu!

Haberin Devamı

Cinsel tarihimize hakim değiliz ve ondan dersler çıkarma konusunda ciddi bir gayretimiz yok çünkü. Kılığı kıyafeti ne olursa olsun (İnanın her yerinizin kapalı olması sonuca etki etmiyor) tacize, tecavüze uğrayan kadınlar, yaşı kaç olursa olsun tacize, tecavüze uğrayan çocuklar, durduğu yerde tecavüze yeltenilen eşyalar, parklarda tecavüze uğrayan dilsiz, zavallı hayvanlar, evlilik içi şiddet ve sınırı çizilemeyen tecavüz (Rızasız cinsel ilişki, kocadan da gelse tecavüzdür evet)... İlişkiler ve evlilikteki cinsiyet ve iletişim sorunları... Bunların kökenine ciddiyetle inip taşları yerinden oynatmamız gerek. Fakültesini de kurmalıyız evet. Bazen istemeden çok iyi fikirler veriyorlar insana.

Külodun yıllar içinde değiştirdiği formlardan, gebelikten korunma yöntemlerinin çeşitlenmesine; seks oyuncaklarının geçmişinden, cinsel suçlara yönelik yasal düzenlemelere dek her şey cinsel tarihin konusu olabilir ve cinsel tarihimiz ilgiye muhtaç, acılar içinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder