Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Cinsel zeka, taciz ve sağlıklı cinsellik
HABERİ PAYLAŞ

Cinsel zeka, taciz ve sağlıklı cinsellik

Bazı kavramların içi boşaltılırken bazılarının içi yanlışlarla dolduruluyor. Bıçak sırtı işler... İçinde ‘cinsel’ sözcüğü geçen her şeyi doğru anlamalı ve doğru kullanmalıyız. Çünkü maalesef sömürülmeye müsait. Ne dediğimi anlayacaksınız, anlamalısınız.

Cinsel zeka, taciz ve sağlıklı cinsellik

CİNSEL ZEKA NE DEMEK?

SORU: Hocam, yeni biriyle tanıştım ve epey hoşlanıyorum. Ama bir kadında en çok cinsel zekaya önem verdiğini söyledi. Hayatımda ilk defa duydum ve tek isteğinin cinsellik yaşamak olduğunu düşündüm. Biraz uzaklaşmaya çalışıyorum. Ama bir yandan da ne olduğunu merak ediyorum.

Haberin Devamı

CEVAP: Bahsettiğiniz erkeği tanımıyorum. Dolayısıyla belki de kendisi de anlamını bilmeden ‘salt seks’ merakını böyle tanımlıyordur, bilemem. Ama cinsel zeka diye bir şey gerçekten var. IQ yani mantıksal zeka ve EQ yani duygusal zekadan belli miktarlarda içeren bir şey. Çünkü cinsel aktivitelerimizin tamamı belli bir mantık sistemiyle planı, bilgiyi ve harekete geçme kararlılığını, belli bir duygu sistemiyle de hissetmeyi, istemeyi, etkilemeyi gerektirir. Yani cinsel zeka, seksin amaca sahip olması ve bireyin amaca hizmet etmesinden beslenir.

Cinsel zeka, taciz ve sağlıklı cinsellik

+18 filmler izleyip espriler yapabilmek gibi bir şey değil. Pornografik ilgi alanlarınız olması cinsel zekanızın yüksek olduğunu kanıtlamaz. Cinsel zeka bilgi de ister. Genel kültür, cinsel bilgi, kendini tanıma, kabullenme, ne istediğini bilme, kendini anlatabilme, başkalarını anlama, başkalarını harekete geçirme, kendini yönetme gibi şartları vardır. Yani cinsel bilince, farkındalığa ve açıklığa kavuşmuş birini arıyor olabilir.

Cinsel zeka, taciz ve sağlıklı cinsellik

İŞ ARKADAŞIM SÜREKLİ DOKUNARAK KONUŞUYOR

SORU: Hocam, bir iş arkadaşım, sürekli olarak cinsel zekasının çok yüksek olduğunu, bu nedenle kendini durduramadığını, yanlış anlamamamı söyleyerek çok samimi olmadığımız halde erotik şakalar yapıyor. Gülerken, konuşurken de elle temas ediyor. Edep yerlerime dokunmuyor ama dizime, omuzlarıma dokunarak konuşuyor. Daha önce kendisine tepki gösteren birini geri kafalı olduğu için dışlamıştı. İşyerimde yeniyim ve çalışmalıyım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Akıl verir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP: Cinsel taciz, psikolojik şiddet ve mobbing. Bence üçü de var. Onun öyle şakalar yapmayı sevmesi, dokunmaktan hoşlanması, sizin sınırlarınızı aşabileceği anlamına gelmez. Dünyanın her yerinde bunun anlamı bellidir. Sadece biz her nedense toplumda böyle erkekleri tolere etmeye programlandık. “Kötü bir niyeti yok” savunması iliklerimize işlemiş. Niyeti kötü olmayanın eylemleri de kötü olmamalı. Bu eylemleri tolere etmemelisiniz. Hoşlanmadığınızı açıkça söylemenizi isterim. Geri kafalılığın, bu şekilde davranmayı modernlik sanmak olduğunu da ekleyebilirsiniz. Seks düşkünü olmak, seksi sınırsız yaşamak cinsel zekamızın yüksek olduğunu kanıtlamaz. Aksine cinsel zekası yüksek olan biri, sınırlarını bilir, farkındalığı yüksektir ve duyarlıdır. Benim cinsellikle ilgili çalışmalarıma ve hemen her yerde bahsettiğim amaçlarıma da bakınca şunu söyleyebilirim; cinsel zekası yüksek bir toplum için uğraşıyorum. Bu taklitlerin azalması için.

Cinsel zeka, taciz ve sağlıklı cinsellik

SEVGİLİME YETEMİYORUM

Haberin Devamı

SORU: Hocam, erkek arkadaşım, seks isteme sıklığıyla beni boğuyor ve reddettiğimde de kendimi eksik hissetmeme sebep oluyor. Libidomun düşük olduğunu, cinsel donanımımı artırmam gerektiğini söylüyor. Oysa ben de arzuları olan ve onları doyuran biriyim. Yani kötü bir seks yaşamımız yok bana göre. Ama ona yetemiyorum. Ne yapmam gerekir? Nasıl istediği biri olabilirim?

CEVAP: Kimsenin istediği gibi biri olmanız gerekmez. Öncelikle herkesin libidosu aynı değerde olmak zorunda değil ve bu bir anomali de değil. Cinsel isteksizlik duymuyorsanız, sadece onun istediği sıklıkta istemediğiniz için kötü hissettiriliyorsanız buna takılıp kalmanızı ve izin vermenizi istemem. Zira sekste açık iletişim dediğim şey, çiftlerin birbirlerine istedikleri şeyleri söyleyip birbirlerini kırabilmelerine imkan sağlamak için yoktur. Birbirlerini anlamaları için vardır, birbirlerine hitap edebilmeleri için. Yani onun da sizi anlaması gerekir. İstemediğiniz zamanlara saygı duyabilmeli ve ortak bir zeminde buluşabilmelisiniz. Bu ritmi katiyen kabul etmiyorsa da ilişkinizi gözden geçirebilirsiniz. Kadınlar, erkeklere cinsel hizmet için doğmadılar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder