Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Dış gebeliği bilmek anlamak
HABERİ PAYLAŞ

Dış gebeliği bilmek anlamak

Geçtiğimiz günlerde bir dış gebeliğin, annenin akla gelmez bir bölgesinde oluşması ve bunun haberleşmesi, gözleri dış gebelik konusuna çevirdi. Öncelikle bilinmesini isterim ki aciliyeti olan sorular hızlıca yanıtlanıyor. Dış gebelik gibi hızlı müdahale gerektiren, hayati önem taşıyan sağlık sorunlarında erteleme yapılamaz. Dolayısıyla bu sorular, bana bu konuda gelen örnek teşkil edebilecek, yol gösterebilecek soruların bir özeti. Ve bu soruları soran kadınlar şimdi çok iyi, çok sağlıklılar.

SPİRAL TAKTIRMIŞTIM AMA TESTİM POZİTİF ÇIKTI

Haberin Devamı

SORU: Hocam, merhaba. Ben 1.5 yıl önce spiral taktırmıştım ve hiç sorun yaşamadım. Ama şu an testim çift çizgi veriyor. Fakat biri silik. Birden fazla defa yaptım ve sonuç aynı. Gebelik şüphem de aşırı derecede mide bulantısı ve sersemlik hissinden ortaya çıktı aslında. Gün içinde sürekli yatmak istiyorum, başım dönüp midem bulanıyor. Keseyi beklemem mi gerekiyor doktora gitmek için? Testten sonra bir 10 gün kadar bekleniyor sanırım ilk muayene için.

CEVAP: Çizgilerden birinin silik olması demek, gebeliğin çok başındasınız demektir. Kese 5. hafta gibi oluşur ve her şey yolundaysa doktorunuza onun için ayrıca gidersiniz. Ama en sağlıklısı hızlı gebelik testi yaptıktan sonra doğruluğundan emin olmak için muayene olmaktır. Çünkü dış gebelik ihtimalini elememiz gerekir. Bu kadar erken dönemde bulantı ve baş dönmesi, ileri derecede halsizlik ve en önemlisi spiralle hamile kalma; dış gebelik şüphesini kuvvetlendiriyor. Dolayısıyla bir an önce muayene olmanızı öneririm.

YAŞ RİSKİ ARTIRIR MI?

SORU: Hocam, ben ikinci defa dış gebelik yaşıyorum. Ancak doktorum sebebine dair bir şey söylemedi. 42 yaşındayım. Acaba yaş dış gebelik riskini artıran bir şey mi?

CEVAP: 35 yaşın üstünde dış gebelik riski biraz daha yüksek olur tabii. Ama başka nedenler de olabilir. Daha önce pelvik operasyon geçirmiş olmak, spirale rağmen hamile kalmak, doğurganlık artırıcı tedavilerle hamile kalmış olmak, birden çok ya da sorunlu kürtaj yaptırmış olmak, yumurtalık ve tüplerde enfeksiyon sorunu yaşamış olmak, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, fazla sigara tüketimi, üreme organlarında yapısal bozukluklar da döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesini engelleyen yani dış gebeliğe neden olan faktörlerdir. Bunlardan bir ya da birkaçı varsa, dış gebeliğe sebep olan faktörü ortadan kaldırmak ya da ona rağmen sonuca ulaşmanızı sağlayacak tedaviyi uygulamak gerekir. Lütfen tekrarlayan dış gebelik sebeplerini doktorunuzla konuşun.

Haberin Devamı

DIŞ GEBELİK İLE DÜŞÜĞÜN FARKI NEDİR?

SORU: Hocam, düşük de dış gebeliğin bir çeşidi mi? Aralarında bir fark var mı acaba?

CEVAP: İkisi tamamen farklı şeyler. Şöyle özetleyeyim; düşükte, döllenmiş yumurta, doğru yere yerleşiyor, embriyo/fetüse dönüşüyor ancak 20. haftayı tamamlayamadan rahimden atılıyor ve canlı yaşamını sürdürememiş oluyor. Dış gebelikteyse döllenmiş yumurta, doğru yere yerleşemiyor ve doğal olarak anneyle yaşamsal kontağını kuramıyor. Dolayısıyla gelişimi mümkün olmuyor. Oysa düşükte gelişimi başlamış ama sürmemiş bir fetüs/embriyodan söz ediyoruz. Düşükte sebep; çoğunlukla kromozom anomalileri, annenin rahim sorunları, enfeksiyonları, bağırsak sistemi sorunları olur. Dış gebelik, büyük bir ihmal söz konusu olmadığı sürece gebeliğin en başında fark edilir ve sonlandırılır. Düşük riski taşıyan gebeler ise; riski azaltmak için dinlendirilir ve çeşitli tedavilerle desteklenir. Dış gebelik gibi tek sonuca bağlanmaz. En önemlisi nedir; jinekolojik muayene ve kendi bedenimizi doğru dinleme.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder