Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Doğuma ve bedene dair kaygılar
HABERİ PAYLAŞ

Doğuma ve bedene dair kaygılar

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası... Hepsi kendine has kaygılar getiriyor kadına. Hepsi yersiz diyemem, ne hissediyorsanız doğal. Ancak inanın hiçbiri sağlıklı olmanızdan önemli değil. Zamanda ve tıpta her şeyin çaresi var.

VAJİNA NE ZAMAN ESKİ HALİNE DÖNER?

SORU: Hocam, 7 aylık hamileyim ve korkum giderek artıyor. Doğum sonrası vajina eski haline ne zaman dönüyor? Eşimin beklentilerini karşılayamazsam diye endişe ediyorum.

CEVAP: Eşinizin beklentisi nedir? Dar bir vajina mı? Pardon ama burada dünyanın ve tabii hayatınızın en etkileyici olayı yaşanıyor; bir bebeğiniz olacak ve siz onu 9 ay boyunca taşıyorsunuz. Doğurmakla da bitmiyor üstelik; hormonal dengeniz yeniden değişecek. Bir bebeğin bakımını umuyorum ki birlikte üstleneceksiniz. Şu aşamada eşinizi değil kendinizi düşünün lütfen. Merak etmeyin vajina çok hızlı toparlanır ve iyileşir. 40 gün içinde toparlanmış olur ama doğum sonrası bedensel ve ruhsal tam iyileşme 6 ayı bulur. Lohusalık unutulmasın. Cinsel ilişkiye 40 günün sonunda hemen hazır hissetmeyebilirsiniz. Bedeninizi dinleyin, kendinize zaman verin. Eşiniz de eminim sevgi dolu her eş gibi, bu süreçte destekçiniz olacaktır. Diyelim vajinanız genişledi ve eski haline dönmediğini düşünüyorsunuz; onun da tıbbi çaresi var. Bunları sonra düşünürsünüz, olur mu?

Haberin Devamı

BEDENSEL DEĞİŞİME HAZIR DEĞİLİM

SORU: Hocam, hamile kalmayı çok istiyorum ama bedenimin geçireceği değişimlere hazır değilim. Fit bir vücudum var ve bunu 21 kilo vererek sporla başardım. Başa dönmek istemiyorum. Çatlak, alt karın, fazla kilo... Düşününce kabus gibi geliyor.

CEVAP: Bebek sahibi olmayı istiyorsanız bu düşündüğünüz şeyler canınızı sıkmasın. Öncelikle hamilelik bakımı diye bir şey var. Yani çatlakları önlemek amacıyla kullanılan kremler, bol su içmek, düzenli ve sağlıklı beslenmek, hamilelik dönemine uygun sporlara devam etmek gibi. Çatlak yapısal bir şeydir, kimi insanda hiç oluşmaz kimisinde ne yaparsa yapsın oluşur; bunu da bilin. Spor kısmını tamamen doktorunuzla hamileliğinizin gidişatına göre netleştireceksiniz, bazen sakıncalı olabiliyor. Ağır sporlar zaten yapılmamalı. Kilo alacak mısınız? Evet ve almalısınız da. Ama önemli olan bebeğe yarayacak, onu besleyip büyütecek sağlıklı bir kilo alımı. Bu konuda da hem doktorunuz hem de beslenme uzmanıyla çalışabilirsiniz. Alt karın, doğumun şanındandır. Şaka bir yana egzersizlerle alt karnı yok etmek mümkün. Bir sürü hastam doğumdan sonra eski halinden daha fit bir görünüme kavuştu. Burada mesele ne biliyor musunuz? Doğumdan sonra emzirme döneminde kendinize zaman vermeniz, fazla yüklenmemeniz, hayatınızdaki değişimle yüzleşip bunu sağlıklı biçimde sindirebilmeniz. Yani doğumdan hemen sonra kilonun çatlağın telaşına düşmemeniz. Bir bebeğe bakım verecek, dünyada onu en çok seven ve düşünen kişi olacaksınız. Yorulacaksınız ve bununla birlikte çok da mutlu olacaksınız. Bedeninizin toparlanmaya ihtiyacı olacak. Bir insan ürettiğiniz yetmezmiş gibi süt de üreteceksiniz; resmen sihirli işler. Bunlara odaklanın. Kafanıza taktığınız her şey hallolur. Ve eminim her halinizle de çok güzelsiniz.

Haberin Devamı

BENDE DE AYNI SORUN YAŞANIR MI?

Haberin Devamı

SORU: Hocam, ablam doğumundan sonra uzun süre simit kullanmak zorunda kaldı, oturamıyordu ve bu doktorunun tahmininden de uzun sürdü. Çok zor bir süreçti hem fiziksel hem psikolojik olarak. Sebebi ve görülme sıklığı nedir? Hamileyim ve genetik faktörler etkiliyse bende de aynı sorun yaşanır mı?

CEVAP: Normal doğum esnasında kontrolsüz aşırı ıkınmalar, ani vücut ve pelvis hareketleri hem makat hem de vajen yırtıklarına sebep olabilir. Simit, makat yırtığı ve çatlağı durumlarında yaranın yere temas etmemesi için kullanılır. Bu tür komplikasyonların etkisi çok kişiseldir. Yani yaranın kapanması cilt yapınızla, ne kadar hareket ettiğinizle, ne kadar özen gösterip bakım yaptığınızla ve hatta ağrı/acı eşiğinizle ilgilidir. Yani aynı yara, bir başkasında çok daha çabuk iyileşip daha kolay tolere edilebilir. Bunu neden anlatıyorum? Ablanızın yaşadığı her şeyi siz yaşamayacaksınız. Makat çatlağı bir ihtimal mi? Evet. Ancak ablanızın başına geldiği için değil. Doğumda yaşanabilecek komplikasyonlardan biri olduğu için. Lütfen güzel şeyler düşünün ve ne olursa olsun iyileşmenin mümkün olduğunu bilin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder