Doç. Dr. Gökçen Erdoğan Doğurmak ve 9 doğurmak
HABERİ PAYLAŞ

Doğurmak ve 9 doğurmak

Doğum sürecinin elbette kendine göre kaygıları var. Gebeleri anlıyor ve dilimin döndüğünce anlatıyorum. Mutlu bir doğum, sağlıklı doğumun parçasıdır.

BEBEĞİN KİLOSU 4.600 GRAM DOKTORUM NORMAL DOĞUM YAPAMAZSIN DİYOR

SORU: 37 haftalık hamileyim ve bebeğimin kilosu 4 bin 600 gram olarak belirtildi ve doktorum normal doğuma müsait olmadığım için önümüzdeki haftaya sezaryen randevusu oluşturdu. Ama ben normal doğum yapmak istiyordum. Çevremde çocuğu bu kiloda olup normal doğuran da var. Bu neden herkese ayrı uygulanan bir tarife, onu sormak istiyorum size. Normal doğuramaz mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP: Sezaryen de normal bir doğum biçimidir. Gerekli hallerde sizin ve bebeğinizin can güvenliğini sağlamak için vardır ve şükürler olsun ki vardır. Ben de bu ağırlıkta bir bebekle sezaryen doğum tercih ederdim. Zira bebeğin vajinal yoldan çıkarılması esnasında omuz takılması başta olmak üzere bazı riskler meydana gelebiliyor. Ve bu doğumdan önce zor öngörülebilen, doğum esnasında karşılaşıldığında her şeyi zora sokan bir şey. O yüzden benim de tercihim bu riski almamaktır. Bebeğin organ sağlık ve bütünlüğünü koruyarak çıkarmak ve bu esnada annenin sağlığını da gözetmek için sezaryen iyi bir yöntemdir. Risk konusunda temel bilgi şudur; bir başkasında olumsuz sonuç doğurmamış olması, sizde doğurmayacağı anlamına gelmez. Yine de bu riski almak istiyor musunuz? Yerinizde olsam doktoruma güvenirdim. Ayrıca bebeğin doğum kilosu artı eksi yüzde 10 olacaktır. Şu anki verileri bire bir beklemeyin, olur mu?

DOĞUMDAN SONRA EVE DÖNSEM SORUN YAŞAR MIYIM?

SORU: Hocam yaşadığım ülkede normal doğumdan sonra hastanede tercihe bağlı olarak yatılıyor ve doktorum hiç gerek yok dedi. Gerçekten gerek yok mu? Türkiye’de mutlaka hastanede yatılıyor. Tereddüt ettim. Acaba doğumdan sonra eve dönsem sorun yaşar mıyım?

CEVAP: Türkiye gerçekten hastanın fiziksel ve psikolojik bütün koşullarını maksimum iyilikte tutmak için kurulu bir sistem uyguluyor. Risk olmadığında dahi annenin tecrübesizliğinden doğabilecek kaygıları gidermek isteriz, emzirmeyi öğrensin isteriz. Kanaması var mı yok mu, gazını çıkardı mı, tuvalete çıktı mı, takip etmek isteriz ve en az 1 gece yatırırız. Ama her yerde böyle olmadığını biliyorum. Doktorunuz bir risk görmediği için taburcu olmanızı tavsiye etmiştir. Ancak henüz doğurmadınız. Bir de o günün şartlarıyla değerlendirilir. Ve seçme şansınız varsa yatabilirsiniz. “Burada daha iyi hissedeceğim” deyip kalabilirsiniz. Olumsuz şeyler düşünmeyin ancak nasıl daha iyi hissedecekseniz onu talep edin.

Haberin Devamı

SUDA DOĞUMDA BEBEĞİN BOĞULMA RİSKİ VAR MI?

SORU: Hocam Kanada’da yaşıyorum ve doktorum suda doğum yaptırıyor. Görseller çok etkileyici olsa da ben çok korkuyorum. Bebeğin boğulma riski yok mu acaba? Ya su yutarsa? Normal doğum yapma şansım yok. En azından korkularımı size danışmak istedim.

CEVAP: Suda doğum; sezaryen ve vajinal doğuma bir alternatif değil, vajinal doğumun bir çeşidi. Yani sizin deyiminizle normal doğumun. Bizde suda doğum, gebenin tercihi ve sağlık durumunun da uygunluğuyla mümkün oluyor. Hatta bir dönem ünlülerin çok rağbet etmesiyle pahalı bir yöntem haline gelmişti. İyi tarafından bakın, pek çok kadının hayalidir. Merak etmeyin, doktorlar doğumda bebeklerin boğulmasına yol açacak yöntemler kullanmazlar. Yeni doğanda ilk refleks olan solunum refleksi, doğum kanalından çıktıktan sonra başlar. Ama bebek, anne rahmindeki suyla aynı ısıdaki başka bir suya geçiş yaptığında o ilk solunum refleksi uyarılmamış olur ve nefes alma başlamaz. Ta ki annesinin göğsüne yatırılana kadar. Bu arada nefes almadığı için, bebeğin su yutma gibi bir tehlikesi kalmamış olur ve boğulma gibi bir şey olmaz. Hatta psikolojik olarak suyun rahatlatıcı etkisinin hem annede hem bebekte görüldüğü bir doğum yöntemidir. İçiniz rahat olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder